Naučnici u Velikoj Britaniji stvaraju najmanjeg hirurškog robota koji će otpočeti revoluciju u bolnicama

Britanski uređaj Versius smanjiće troškove, skratiće vreme oporavka pacijenta i ubrzati laparoskopske zahvate. Britanski naučnici razvili su najmanjeg hirurškog robota koji će izmeniti svakodnevne hirurške zahvate kod desetina hiljada pacijenata. Tim od 100 naučnika i inženjera u seoskom okruženju oblasti Kembridž koristio je jeftinu tehnologiju koja je prvenstveno razvijena za mobilne telefone i svemirski program da bi stvorili prvu robotičku ruku specijalno napravljenu da obavlja laparoskopske hirurške zahvate. Robot Versius, koji izgleda kao ljudska ruka, može se koristiti za izvođenje širokog spektra laparoskopskih operacija – uključujući operacije hernije, debelog creva, prostate, uha, nosa i grla – pri kojima se pravi niz malih rezova da bi se izbegle tradicionalne otvorene operacije. To će smanjiti komplikacije i bolove pri oporavku koji će u tom slučaju biti brži.

Robota kontroliše hirurg koji se nalazi za konzolom kojom upravlja trodimenzionalni ekran u operacionoj sali. Iako hirurški roboti već postoje, novim robotom je mnogo lakše upravljati, zauzima trećinu prostora koji zauzimaju prethodne mašine i neće biti skuplji od laparoskopskih operacija koje se obavljaju bez pomoći robota.
Najveći problem korišćenja robota u operacijama je njihova neverovatna cena. Prvo, svaki košta oko 2 miliona funti, a svaka operacija još 3.000 funti više i, konačno, ogromni su, što može predstavljati problem kako za hirurški tim, tako i za veličinu operacione sale. Zbog toga se retko koriste i to uglavnom za operacije karlice i ne mogu se lako prilagoditi raznovrsnim operacijama.

Da bi roboti izvršili revoluciju u hirurškim zahvatima, prvenstveno treba da budu svestrani, jednostavni za korišćenje i mali da bi doktorski tim mogao lako da ih premešta iz jedne sale u drugu, ili da ih spakuje kad ih ne koristi. Novi robot ima sve te osobine i biće korišćen pri svim laparoskopskim operacijama. Robot u potpunosti imitira funkciju ljudske ruke i sadrži tehnologiju koja detektuje otpor da bi se upotrebio odgovarajući pritisak dok se instrumenti nalaze u pacijentu. Naučnici smatraju da nauka, pri rešavanju problema, traži rešenja u prirodi, u ovom slučaju, u ljudskoj ruci, koja je najsavršeniji instrument u hirurgiji.
Zbog toga je ovaj robot iste veličine kao ljudska ruka i ima četiri spoja u zglobu što hirurgu pruža neverovatnu slobodu pri operaciji.

Kreatori robota Versius koristili su elektroniku iz mobilnih telefona da bi pomogli robotu da „razmišlja“ i obrađuje informacije i tehnologiju menjačke kutije koja je prvenstveno napravljena za svemirski program da bi se ruka lakše kretala. Pri tome, robot se ne umara kao hirurg.

Robot će izaći na tržište sledećeg proleća i, posle obuke hirurga, njegovo korišćenje u operacijama trebalo bi da počne do kraja sledeće godine. Trenutno, globalno tržište hirurških robota vredno je oko 4 milijarde dolara, a predviđa se da do 2014. dostigne vrednost od 20 milijardi dolara.

4504-xa-naucnici-u-velikoj-britaniji-stvaraju-najmanjeg-hirurskog-robota-koji-ce-otpoceti-revoluciju-u-bolnicama-xa