Ovaj vazdušni jastuk štiti olimpijske skijaše od udesa

Automatski se naduvava kada predoseti nesreću. Tehnologija je prvobitno dizajnirana da zaštiti motocikliste, ali se sada koristi za skijaše kao što je Lindsey Vonn.
Motociklistička jakna koju nosim izgleda spolja normalno, ali u sebi krije zgodnu bezbednosnu karakteristiku. Sistem D-air italijanske kompanije Dainese otkriva da će doći do udesa i naduva vazdušni jastuk unutar jakne. On pokriva trup, ramena i leđa za zaštitu od povreda. To je ista tehnologija koju koriste neki skijaši spusta kako bi se zaštitili od povreda tokom zimskih olimpijskih igara. Nazvana D-air Ski, verzija za sportiste integrisana je u zaštitnu ploču koja se ugradi ispod spandex skijaškog odela, umesto u motociklističku jaknu.

Koristeći tri merača ubrzanja i tri žiroskopa, senzori komuniciraju sa GPS-om brzinom od 1000 puta u sekundi kako bi otkrili predstojeći pad.

Tajna je u algoritmu koji odlučuje kada će doći do nesreće. Ali, zbog različite dinamike, mora se fino podesiti za vožnju motociklom ili za skijanje.

„Kada imate nesreću u motociklizmu, to je prilično jasno“, objašnjava Roberto Sadowsky, izvršni potpredsednik kompanije Dainese, dok demonstrira tehnologiju u izložbenom salonu kompanije u San Francisku.

Kod skijaške discipline spust možete biti u vazduhu duži vremenski period, ali to se smatra skokom, a ne padom. „Velika je tajna kako je naš algoritam razvijen, ali se pokazalo da je gotovo 100 procentno tačan“, kaže on.

Vazdušni jastuk se aktivira za 45 milisekundi i dodaje oko 800 grama, ili 1,7 funti, dodatne težine. Već ga na Svetskom kupu u alpskom skijanju koriste takmičari iz Austrije, Italije, Kanade i SAD i olimpijska šampionka Lindsey Vonn.

„To je zaista sigurnosna pomoć“, kaže Sadowsky. „To je nešto što [skijaši] usvajaju prirodno jer žele da budu zaštićeni.“ D-Air Ski nije dostupan za široku prodaju, ali verzija sa jaknom za motocikliste košta oko 1.700 dolara. Vazdušni jastuci su za jednokratnu upotrebu i pošto se upotrebe, treba ih zameniti. Oni koštaju 250 dolara.

Izvor: CNET

4777-xa-ovaj-vazdusni-jastuk-stiti-olimpijske-skijase-od-udesa-xa