Prvi telefon sa dijamantskim ekranom stiže 2019

Super staklo se testira upravo dok ovo čitate!

Ako vam je najveća noćna mora vezana za telefon to da ga ispustite i da mu pukne ekran, niste jedini. Telefonski aparati koriste hemijski ojačano staklo Gorilla Glass, zaštitne slojeve protiv pucanja, a ponekad i safirni kristalni gornji sloj, kao pomoć da se spreči pucanje ukoliko vam telefon padne. Sada, jedna kompanija kaže da sa jednim proizvođačem telefona radi na testiranju prvog telefonskog ekrana od dijamantskog stakla. Samo što treba čekati do 2019. Pucanje ekrana je uobičajena briga. Akhanovo dijamantsko staklo koristi nanokristalni uzorak koji nasumično raspoređuje kristale, umesto da ih postavlja duž njihovih kristalnih ravni – to raspoređivanje sprečava stvaranje dubokih pukotina i oštećenja materijala u osnovi.

Napravljeno od dijamanata izrađenih u laboratoriji, staklo Miraj Diamond Glass iz Akhan Semiconductora obećava da će biti jače od drugih materijala koji se koriste za pokrivanje lomljivog elektronskog displeja telefona. Može se nanositi kao gornji sloj u kombinaciji sa drugim materijalima, poput Gorilla Glassa.

Kada sam prošle godine prvi put čula za dijamantsko staklo, Adam Khan, izvršni direktor kompanije Akhan, obećao je da ćemo ga videti na prvom uređaju do kraja 2017. godine. Nismo ga videli. Khan kaže da se obećavajuća nova tehnologija sada aktivno testira sa proizbođačima uređaja, čiji identitet Khan nije spreman da otkrije. Akhanovi partneri testiraju jačinu dijamantskog stakla na stres i osiguravaju da površina dobro prenosi električne signale, tako da vaš prst može bez problema da se kreće preko ekrana osetljivog na dodir.

Da bi dijamantsko staklo moglo da stigne do telefona, partneri treba da doteraju detalje proizvodnje korišćenjem novog materijala poput dijamanta. Potrebno je osigurati da se premaz od dijamantskog stakla ravnomerno nanosi preko materijala za pokrivanje, koji može biti Gorilla Glass ili vlasnički proizvod. Takođe rade na smanjenju refleksije dijamantskog stakla, što znači koliko se svetlosti odbija prema korisniku. Telefonske ekrane sa višom refleksijom je teže čitati jer se borite sa odsjajem. To vas podstiče da zbog odsjaja povećate osvetljenost, pa se baterija telefona brže isprazni.

Iako dijamantsko staklo može da se postavi na bilo koji uređaj sa ekranom, Khan kaže da njegova kompanija radi samo sa jednim proizvođačem u svakoj kategoriji, počevši od jednog telefona i jednog zasebnog štitnika za ekran. Ako sve bude dobro išlo, moglo bi se proširiti na trake za fitnes i tako dalje.

2019 je dugo da se čeka na telefon koji bi ublažio vaše strahovanje od razbijenog stakla. Ne očekujte da će biti jeftino. Proces izrade i primene dijamanta proizvedenog u laboratoriji kao materijala za pokrivanje telefona košta. Očekujte da će se početi na skupljim telefonom koji obećava „ekran koji ne puca“, slično modelu Motorola Moto Z2 Force, koji sam pustila da padne 28 puta da vidim da li će njegov ekran pući.

Odbrojavanje za dijamantske ekrane počinje sada.

Izvor: CNET

4759-prvi-telefon-sa-dijamantskim-ekranom-stize-2019