Računari i rad od kuće

Tokom proslih godina, sve veći broj IT kompanija dozvoljava zaposlenima rad od kuće. Veliki napredak u tehnologiji, pocev od interneta, e-maila, programa za online konferencije i razgovore, doprinosi razvoju rada od kuće. Takodje, sve više i više profesionalaca želi da održi balans izmedju poslovnog i privatnog života, što vodi do rada od kuće kao idealno rešenje. Ipak, rad od kuće je mač sa dve oštrice i ne može se svako snaći u njemu i prilagoditi. Kroz ovaj rad, želim da vam predstavim prednosti i mane koje dolaze sa radom od kuće, kao i trenutno stanje rada od kuće u Srbiji i svetu.

Prednosti rada od kuće

Ušteda – Radom od kuće se generalno sačuva dosta novca a i vremena, posebno u slučaju kada nam kancelarije i nisu baš najbliže, tako da zaposleni dosta vremena izgube samo dok dodji do posla i odu sa istog.

Fleksibilnost – Za svakog programera, bitno je da se udobno oseća u okruženju u kom radi, posebno iz razloga sto većinu radnog vremena provede sedeći za kompjuterom. Rad od kuće ovde pruža veliki benefit, jer kao sto ime kaže, kod kuće ste, gde se čovek oseća najudobnije i najopuštenije. Pored okruženja, važna stavka u vezi fleksibilnosti je i radno vreme, u velikom broju slučajeva, zaposleni će biti taj koji će odredjivati u koje vreme će raditi, kad je vreme za odmor, ručak i slično.

Porodični život – Svakome je bitno da provede vreme sa svojom porodicom, kao i programerima. Zaposleni provedu veliki deo dana u kancelarijama i teško stižu da se posvete porodici i drugim stvarima vezanim za privatni život. Ovo je od posebnog značaja za programere koji imaju decu, i samim tim mogu više vremena provesti čuvajući i paziti dete.

Manje stresa – Rad u kancelariji lakše i brže dovodi do višeg nivoa stresa, već u putu do kancelarije može biti stresnih situacija poput gužve u saobraćaju, kašnjenja, takodje, neslaganja sa kolegama su dosta osetnija uživo.

Mane rada od kuće

Izolacija – Čovek je društveno biće, samim tim rad od kuće donosi i osećaj izolacije i odsečenosti od kolega, s obzirom da kancelarija služi i za nova upoznavanja i sticanje prijateljstava.

Smetnja i disciplina – Iako postoji dosta smetnji u kancelariji, više stvari može skrenuti pažnju kod kuće, posebno programerima koji rad, a i veliki broj hobija i zanimacija obavljaju preko kompjutera. To dovodi do potrebe za jačim karakterom, većom koncentracijom i disciplinom tokom rada.

Prekomerni rad – Iz razloga što niko ne ‘nadgleda’ vaš rad, i imate fleksibilno radno vreme, možete se naći u situaciji da radite i duže nego sto je potrebno. Programeri često imaju želju da rade na nečemu dok to i ne završe, tako da mogu provesti i ceo dan na rešavanju nekog problema u kodu, što je retko slučaj ukoliko se nalaze u kancelariji.

Rad od kuće u IT svet

Rad od kuće u IT-u je velikim delom vezan za frilensing(freelancing). Frilenser je osoba koja obavlja posao za kompaniju pod ugovorom, ali ne vodi se kao zaposleni te kompanije. Po podacima iz 2015. godine, čak 53 miliona stanovnika Sjedinjenih Americkih Drzava se bavi frilensingom, od cega je čak 57% zarade vezano za tehnolosku struku. Postoji veliki broj globalnih platformi na kojima klijenti traze frilensere koji će im uraditi odredjeni projekat ili posao, kao što su UpWork i freelancer.com. Frilens posao se u većini slućajeva obavlja od kuće, sto dovodi do već pomenutih prednosti i mana.

Nažalost, rad od kuće u IT-u, kao i frilensing, su slabo rasprostranjeni u Srbiji. Najčešći slučajevi rada od kuće u Srbiji su vezano za startapove kao i inostrane firme, što prouzrokuje nove probleme, poput velikih razlika u vremenskim zonama.

Uticaj IT-a na rad od kuće

Pre deset godina, rad od kuće je u suštini značio rad u telemarketingu ili u korisničkoj podržci, za minimalne prihode.

Nagli razvoj tehnologije i kompjutera je najvažniji faktor koji je uticao da se ovakvo stanje promeni. Ovaj razvoj je drastično izmenio načine na koje ljudi, tačnije kolege, komuniciraju. Proces komunikacije je sada mnogo brži i sigurniji, poput komunikacija e-mail-om i drugim socijalnim mrežama.

Izum koji je najvise doprineo premeštanju iz kancelarija u kuće, video konferencijski pozivi, omogućava održavanje sastanaka kod kuće, iz bilo god dela zemlje.
Razvijen je i veliki broj servisa za praćenje rada, brzine razvoja projekta, odredjivanje zaduženja. Samim tim nadgledanje rada zaposlenih se seli na internet, što još više smanjuje potrebu za dolaskom u kancelariju.

Rad od kuće – Budućnost?

Da li će rad od kuće istisnuti klasični kancelarijski posao? Po svemu sudeći neće, ali ”posao” kao termin će promeniti smisao. Danas se pod pojmom ”posao” smatra mesto na koje se ide, provodi odredjeno vreme, i naravno radi.

Noviji, i termin ka kojem se teži je da ”posao” ne predstavlja više prostor, već sam rad, nevezano za mesto odakle se rad obavlja. Samim napretkom tehnologije, napredovaće se i ka digitalnim kancelarijama, fizičke kancelarije ce postati mesto gde se kolege povremeno nalaze radi sastanaka.

Zaključak

Rad od kuće je sve prisutniji u IT-u u današnjici, ali nije za svakoga. Iako na prvi pogled deluje i zvuči opuštenije, ne mora biti tako, kao što smo se uverili prilikom nabrajanja prednosti i mana.

Autor: Uroš Živaljević

4235-xa-racunari-i-rad-od-kuce-xa