Да ли је ово почетак краја човечанства?

Вештачка интелигенција компаније Google прави вештачки интелигентно дете и боље је од свега што је човек до сад направио. Огранак компаније Google који се бави стварањем вештачке интелигенције (VI) отишао је корак напред и направио потпуно функционално ВИ дете које је, како се испоставило, способније од било које ВИ коју је човек до сад направио. Историчари ће тумачити овај тренутак као почетак пада човечанства кријући се у разрушеним градовима и скровиштима од својих господара, робота.

Наравно, није све тако мрачно и страшно јер ВИ дете је способно да обавља само одређени задатак – препознавање слике. Уз помоћ свог AutoML AI, Google-ов AI-building AI створио је ВИ дете користећи технику под називом „појачано учење“. Ово функционише баш као и машинско учење, осим што је у потпуности аутоматизовано и у коме AutoML делује као неуронска мрежа ВИ детета фокусираног на задатке.

Вештачки интелигентно дете се зове NASNet, и задужено је за препознавање објеката у видео запису, у реалном времену. AutoML затим процењује колико је NASNet био успешан у решавању задатка и унапређује своје алгоритме користећи податке да би креирао супериорну верзију NASNeta. Ово бескрајно аутоматизовано подешавање се исплатило. NASNet је надмашио све остале системе кад су тестирали његову способност класификације слика и препознавања објеката у скуповима података ImageNet и COCO. Оба су позната као најцењенији велики скупови података за учење у области рачунарске визије. Тачност NASNetovog предвиђања слика у ImageNet-ово скупу података износила је 82,7%. Према претходно објављеним подацима, то је за 1,2% више од било ког другог система. Наведено је и да је ВИ дете за 4% ефикасније од било ког уређаја кога је направио човек и да му просечна прецизност (mAP) износи 43,1%. Занимљиво је споменути да мање захтевна верзија NASNeta надмашује мобилне платформе за 3,1%.

Очигледно је да у садашњој фази развоја, NASNet неће проузроковати пропаст човечанства, али свакако нуди кључне смернице за креирање напреднијих система вештачке интелигенције. Стварањем вештачких интелигенција које могу сам да уче или прилагођавају и мењају друге вештачке интелигенције, могли бисмо да направимо ВИ која је погоднија за аутономна возила или аутоматизоване фабрике.

„Надамо се да ће већа заједница која се бави машинским учењем моћи да на овим моделима настави да ради да би одговорила на мноштво проблема у вези са рачунарском визијом којих још нисмо ни свесни“, написали су научници на блогу.
Проблем је у томе што такав напредак вештачке интелигенције може да има опасне последице. Осим што би такву вештачку интелигенцију било тешко контролисати и проверавати, могуће је да један систем вештачке интелигенције једноставно пренесе своје научене предрасуде и убаци их у код следећој генерацији.

Срећом, постоје законодавна тела која покушавају да спрече такву будућност. Познато нам је да су Елон Маск и Стивен Хокинг против напретка вештачке интелигенције, али највеће светске технолошке компаније такође подстичу заједничко партнерство на њеном развоју. Ово партнерство на унапређењу вештачке интелигенције требало би да нам буде гаранција да њен будући развој неће изазвати распадање друштва.

4673-da-li-je-ovo-pocetak-kraja-covecanstva