3 alternative Snapchat -u za samouništavajuće poruke

Jedan broj nezgodnih poruka među šefovima Sony -ja – koje su nedavno procurile tokom hakerskog skandala visokog profila ove kompanije – bio je dovoljan da se neke organizacije zamisle nad tim kako njihova radna snaga koristi e-mail . Jedan od načina da se preduzeće zaštiti od hakera pošte je da prestane da koristi e-poštu za osetljive poruke (ili neosetljive poruke, kakve su bile neke od rasističkih primedbi koje su hakeri obelodanili za Sony ). Predstojeći BlackBerry/Boing telefon koji „samouništava“ je još jedna opcija. Naravno, lakši način je da osetljive poruke koje želite da ostanu privatne pošaljete preko neke od samouništavajućih aplikacija za razmenu poruka kao što su Ciber Dust, Wickr i Yovo . Evo pregleda prednosti i slabosti ovih aplikacija.

Wickr 

Priznajem da nisam ekspert za bezbednost, međutim, Wickr , koji je besplatan za Android, iOS i desktop računare, izgleda da je najbolji izbor za održavanje privatnosti. Programer daje više informacija nego većina (na svojoj stranici “ How Wickr Works „) o tome kako njegova aplikacija “ top-secret messager “ zadržava privatnost poruke. Wickr koristi “ peer-to-peer ” šifrovanje koje se za dešifrovanje ne oslanja na centralizovani privatni KDF. Wickr ne traži da mu date svoju e-mail adresu, kao što traže neke druge aplikacije za razmenu poruka. Takođe, tokom početnog podešavanja, možete dodati svoje kontakte kako biste ih lakše pronalazili kada komunicirate. Ovo je karakteristika zajednička za mnoge druge aplikacije za razmenu poruka, ali Wickr drži „u direktorijumu kriptografski šifrovane kontakt informacije“ radi bolje zaštite privatnosti vaših prijatelja.

Takođe treba spomenuti: Možete podesiti vreme i datum isticanja kada želite da se poruke i medijum sami unište. Aplikacija briše geo-lokaciju i ostale meta podatke iz videa i slika koje delite. Programer ističe da ne nudi „zadnja vrata“ koja bi mogla da upotrebi NSA или neko drugi. Aplikacija takođe ima i „bezbednu“ funkciju za uništavanje koja sprečava oporavak vaše izbrisane datoteke. A možete odlučiti da primate poruke samo od ljudi koji su na vašoj „beloj listi“.

Aplikacija ne sprečava snimanje ekrana, ali vas obaveštava kada se to desi.

Ciber Dust

Besplatna aplikacija za Android, iOS i Windows Phone , čiji je autor biznismen Mark Cuban , obećava potpuno šifrovane poruke. Ove poruke, или „prašina,“ se zauvek brišu čim se jednom pročitaju i nikada se ne postavljaju na server, kako tvrdi programer.

Kada neko napravi snimak ekrana, dobijate obaveštenje u aplikaciji. Aplikacija je jednostavna za korišćenje, iako je uputstvo za podešavanje iznenađujuće dugačko. Ona podržava grupne poruke, prilagođene liste prijatelja i mogućnost da se fotografijama dodaju crteži i tekst. Takođe treba spomenuti: e-mail adresa je neophodna da bi se napravio novi nalog.

Yovo

Besplatna aplikacija samo za iOS , je za razmenu foto poruka, a ima i jedan posebno kul trik u rukavu. Filter privatnosti “ D-Fence “ sprečava druge da naprave upotrebljiv snimak ekrana za bilo koju fotografiju koju ste im poslali. Takođe treba spomenuti: Fotografije se šifruju pre nego što se otpreme na Yovo server, ali nekim korisnicima se možda ne sviđa da osetljive fotografije dođu na neki server drugih vlasnika

Naravno, Snapchat je podigao trend samouništavajućih aplikacija na petu brzinu, ali postoje brojni razlozi da se posumnja u njegove funkcije za privatnost i bezbednost.

Izvor:   IT WORLD

3505-xa-3-alternative-snapchat-xa-u-za-samounistavajuc-e-poruke