3D štampanje vatrenog oružja

Trampova administracija bi prekršila zakon kad bi dozvolila distribuciju planova za 3D štampanje vatrenog oružja. Sud i državni tužilac kažu da su takvi planovi sami po sebi prilično „hiroviti“. Federalni sudija je odlučio da bi Trampova administracija prekršila federalni zakon kada bi se sproveli planovi koji dozvoljavaju da se na internetu podele или prodaju planovi za 3D štampanje vatrenog oružja. Kako se navodi u novinskim izveštajima, sudija okružnog suda Sjedinjenih Država iz Sijetla Robert Lasnik sprečio je Belu kuću da dozvoli distribuciju planova za 3D štampanje vatrenog oružja na internetu i tako promenio odluku koju je prošle godine donela administracija prema kojoj treba dozvoliti da se takav dokument učini javno dostupnim.

Polemika počinje od slučaja Kodija Vilsona. Pokretač sajta Defense Distributed je 2012. godine počeo da objavljuje CAD datoteke primitivnih modela pištolja i njihovih komponenata koje bi svako, uz odgovarajući štampač i materijale, mogao da napravi kod kuće.

Vilsona je sudskom zabranom sprečen da podeli te datoteke, a kasnije ju je zaobišao kao samoprozvani kripto-anarhista i tako nudio planove po principu „plati koliko hoćeš“. I ta akcija je zaustavljena, a osnivač sajta je tužio Obaminu administraciju.Kad je prošle godine nova administracije preuzela slučaj, Ministarstvo pravde Sjedinjenih Država u tajnosti je napravilo sporazum sa Vilsonom koji je tvrdio da zabrana objavljivanja dokumenata ne samo da krši njegovo pravo na slobodu govora već i njegovo pravo da nosi oružje.

Mnoge države, uključujući i okrug Kolumbija podneli su tužbe koje se odnose na donošenje takve odluke. Ministarstvo je prethodno istaklo da planovi o 3D štampanju oružja potpadaju pod zakone o izvozu kao što je Zakon o kontroli izvoza naoružanja, koji zabranjuju distribuciju naoružanja van granice države.

Međutim, razmatrajući promenu odluke ministarstva, Lasnik kaže da suprotna pozicija dogovora ne odgovara nekadašnjim uverenjima Ministarstva pravde da bi distribucija planova predstavljala pretnju po nacionalnu bezbednost kao i međunarodnu stabilnost.

U sudskoj odluci se, takođe, navodi, da kad bi bilo odobreno da planovi budu globalno raspoloživi, slučaj bi opet bio rešen u interesu onih koji su podneli tužbu posebno zbog toga što bi oružje koje bi bilo proizvedeno prema planovima u CAD datotekama moglo da se iskoristi u napadima protiv američkih građana. Pošto bi CAD datoteke, zajedno sa oružjem koje je napravljeno prema tim nacrtima moglo da se transportuje doslovno neprimećeno po celom svetu, uticaj takve odluke verovatno bi se osetio i u Americi čak i kad bi se plastično oružje proizvodilo u inostranstvu.

Naravno, sajt Defense Distributed ima pravo da se žali na sudsku odluku, ali u međuvremenu i dalje stoji zabrana objavljivanja CAD datoteka na internetu. Ministarstvo spoljnih poslova je obavestilo sajt da se odluka i dalje razmatra. Portparol sajta je rekao da Prvi amandman štiti pravo na slobodno izražavanje, a da zabrana koja je njima stavljena na indirektan način krši njegove postavke. Državni tužilac Džejms kaže da je odluka svojevrsna odbrana odlučivanja o stvarima koje bi imale snažan uticaj na javnu bezbednost.

Nesumnjivo da bi objavljivanje detaljnih uputstava za proizvodnju oružja kome se ne može ući u trag predstavljalo pretnju po bezbednost kako građana Amerike, tako i ljudi širom sveta. Sud je konačno potvrdio da je Trampova administracija radila na svoju ruku i prema sopstvenom hiru kad je odlučila da odobri takav plan.

5630-xa-3d-xa-stampanje-vatrenog-oruzja