6 tehnologija koje će promeniti računare u 2015

Prenosivi i stoni računari će biti interaktivni, dobiće kamere sa senzorom 3 D dubine i biće bez žica.

Bežično punjenje

Postavite laptop na sto i punjenje počinje automatski. Nisu potrebni kablovi, nema potrebe da se nosi rezervna baterija. Tako Intel zamišlja bežično punjenje za laptop računare, što bi moglo postati realnost sledeće godine. Intel želi da se bežični punjači pronalaze lako kao Wi-Fi signal, i želi da uvede tu tehnologiju u kafiće, restorane, aerodrome i druga javna mesta, tako da laptopovi mogu da se pune bez adaptera. Prvi laptop sa bežičnim punjenjem može da izađe sledeće godine, a Intel je prikazao nekoliko prototipova laptopa koji se puni na stolu. Intel podržava tehnologiju magnetne rezonance bežičnog punjenja Rezence , koju promoviše A4WP (Alliance for Wireless Power).

Pusti sliku, Skoti (TV serija Star Trek )

Može postati moguće da se laptop bežično poveže sa ekranima, što bi moglo eliminisati skupe HDMI или DisplayPort kablove. Bežični displej će početi sa radom čim se laptop nađe u dometu. Intel predviđa da će laptop na kraju biti u stanju da se poveže sa više bežičnih monitora, što bi moglo biti korisno u učionicama или na sastancima. Jedan laptop će moći da emituje na više monitora na stolovima. Intel forsira početnu ideju preko „pametnog doka“ koji povezuje laptop sa bežičnim monitorima. Bežični displeji će dobiti zamah sa rastućim usvajanjem WiGig tehnolohije, brže verzije Wi-Fi -ja koja može da prenosi 4K video protok bez kašnjenja.

Kreativni stoni računari

Od svog nastanka kao dosadnog belog polja, radna površina je postala središte kreativnosti i mašte, sa tehnologijama kao što su kamere koje registruju dubinu i 3D štampe koja unosi razne inovacije. Jedan od primera je HP -ov Sprout , koji izgleda kao normalan objedinjen PC , ali poseduje najnoviju tehnologiju snimanja i saradnje. U podnožju Sprout -a je ogromna tabla osetljiva na dodir koja se zove Touch Mat , platno sa dve digitalne svrhe na kome slike mogu da se skeniraju i da se njima manipuliše. Inače, Dell je razvio „pametni sto,“ na koji objedinjen PC emituje virtuelnu tastaturu po kojoj korisnici mogu da kucaju. To je interesantan koncept, ali prava tastatura je možda ipak bolja.

Interaktivni kompjuteri

Računari će postati perceptivniji kako se u računare instaliraju kombinacije tehnologija prepoznavanja pokreta, govora i vizuelnih elemenata. Počevši od sledeće godine, 2D kamere će u računarima zameniti Intel -ove RealSense 3D kamere, koje će biti u stanju da prepoznaju objekte i čak izmere razdaljinu između predmeta. Kamere sa mogućnostima prepoznavanja pokreta kao Kinect takođe će doprineti da PC igranje bude interaktivnije i bez ruku. Intel ima visoke ciljeve, namerava da spajanjem vizuelnog, govornog i zvučnog ulaza omogući prepoznavanje ljudskih raspoloženja i čitalačkih navika. Iako se to neće desiti u narednoj godini, 3D kamera će sigurno omogućiti zabavnija Skype časkanja.

Biometrijski senzori

Uskoro će vaše telo moći da vas prijavi na nalog e-pošte. Do kraja ove godine, Intel će obezbediti softver takav da korisnici mogu da se prijave na sajtove putem biometrijske provere identiteta. On služi u dve svrhe: biometrijska provera identiteta je relativno pouzdana i sigurna, a korisnici neće morati da pamte na desetine lozinki za različite sajtove. Apple već koristi biometrijsku proveru identiteta za dozvole plaćanja kreditnom karticom preko svog servisa Apple Pay , a Intel želi da uvede sličan koncept za računare. Očekujte da čitač otiska prsta postane korisniji početkom sledeće godine.

Tanji, brži, lakši, bolji

Laptopovi, tableti i hibridi imaju toliko dostupnih opcija da kupovina računara nije jednostavna, a neće postati lakša ni sledeće godine sa inovativnim dizajnima koji postaju dostupni. Računari će postati tanji kako proizvođači računara uvode laptopove od čak 15 milimetara. Računari će nuditi duže trajanje baterije sa novim procesorima Broadwell i Skylake iz Intela i čipovima Carrizo iz Advanced Micro Devices . Nove DDR4 memorije će omogućiti da aplikacije za igre rade brže na stonim računarima. Sledeće godine, OS Microsoft Windows 10 će zameniti kontroverzni Windows 8.

Očekujte da operativni sistemi iskoriste ove nove tehnologije.

Izvor: IT WORLD

3516-6-tehnologija-koje-c-e-promeniti-racunare-u-2015