7 mesta za koja ćete se iznenaditi da još uvek koriste Windows XP

Više od godinu dana nakon što je Microsoft prekinuo podršku za ostareli OS , neke organizacije visokog profila još uvek koriste Windows XP – i dovode sebe u opasnost. “Problem sa XP je što je to bio tako dobar, robustan sistem pa još uvek ima prilično veliku bazu korisnika „, kaže Andrej Pozhogin , viši marketing menadžer u Kaspersky Lab Severne Amerike. Bili smo iznenađeni kad smo otkrili da se neke velike organizacije i dalje oslanjaju na ovu povučenu tehnologiju. – Prema izveštaju IDG News Service , Mornarica SAD je upravo zaključila Ugovor od 9,1 miliona dolara da bi im bezbednosne zakrpe i ispravke za XP dolazile do 2017. godine. Celom dužinom ugovora, ukupna suma će se približiti 31 miliona $.  

 Ovde su navedene neke firme, organizacije i mesta gde se još uvek koristi HP :    

  • Kao i mornarica, Vojska SAD ne želi da daje specifičnosti o tome koji su sistemi pogođeni, ali ovo kao da ukazuje da su neki od ovih sistema kritični.
  • Krunski Komercijalni servis, vladina agencija Velike Britanije zadužena za unapređenje privrednih veza i za aktivnosti nabavke.
  • Nacionalna zdravstvena služba Velike Britanije, organizacija koja je odgovorna za javno finansiranje zdravstvenog sistema, jedna ogromna vladina agencija.
  • Neverovatnih 95 odsto bankomata širom sveta još uvek koristi Windows XP i hakeri to iskorišćavaju da prazne bankomate.
  • Alarmantnih 75 odsto životno važnih komunalnih preduzeća za vodosnabdevanje još uvek koristi Windows XP . Brojevi kao da čine ovo područje ranjivim na sajber napade.
  • Od grejanja u mnogim domovima do struje koja pokreće vaš računar i održava vaše sijalice upaljenim, Windows XP i dalje se koristi na radnim stanicama u većini električnih i gasnih preduzeća u SAD.

Izvor: IT World

3725-7-mesta-za-koja-cete-se-iznenaditi-da-jos-uvek-koriste-windows-xp