8chan, stecište radikalnih stavova

Platforma predstavlja tamni i otrovni deo interneta. Kad je dvadesetjednogodišnji mladić 4. avgusta otvorio vatru u Volmartu u El Pasu u Teksasu, ubio je 22 ljudi i ranio bar još toliko. Nemili događaj jezivo podseća na onaj u sinagogi u San Dijegu u aprilu i u dvema džamijama na Novom Zelandu u martu ove godine. Napadači su sve svoje vreme provodili u istom tamnom ćošku interneta, preciznije na sajtu pod nazivom 8chan – ozloglašenom forumu koji stalno i uspešno izbegava policijsku istragu. Izgleda, međutim, da će se sve promeniti posle napada u El Pasu.  8chan je oglasna tabla na mreži, koja je od svog pokretanja 2013. godine, postala stecište najotrovnijih sadržaja na internetu. Promoviše se kao najtamniji vilajet na internetu i učvrstila se kao skoro nezakonit prostor za neometanu slobodu govora – bez obzira na to koliko taj govor sadrži mržnje или koliko je opasan.

Platforma je privukla posebnu pažnju naročito u poslednjih nekoliko meseci zbog uloge koju je izgleda odigrala u nekim masovnim pucnjavama u Sjedinjenim Državama i inostranstvu. Napadači iz San Dijega i sa Novog Zelanda delimično su izgradili svoje stavove na sajtu 8chan , a kad su izvršili svoja zlodela, postavili su proglase na internet-stranici da bi objasnili svoje rasističke razloge za napade. Napadač iz Volmarta u El Pasu je navodno postavio svoj proglas prepun stavova protiv imigranata na platformu 8chan pre nego što je izvršio zločin. Posle tragedije koja se dogodila ovog vikenda, kompanija „Cloudfare“, jedna od mnogih koje obezbeđuju internet sajtove od sajber-napada, odlučila je da ukloni zaštitu sa 8chan a .

„Muvam se ovuda skoro godinu i po dana i ono što sam ovde naučio je neprocenjivo. Bila mi j čast da budem deo svega toga“, napisao je napadač na sinagogu u svojoj objavi na 8chan u dodajući i veze ka svom proglasu i stranici na Fejsbuku pre nego što je izvršio napad. Sajt 8chan je postao stecište nacionalista, neonacista i svih krajnje desno orijentisanih ideologija. Ton razgovora je ispunjen mračnim i uznemirujućim humorom uz retoriku punu mržnje prema Jevrejima, muslimanima, ženama i drugim grupama. Veliki do razgovora se vodi kao polu-ozbiljan или kao fora, međutim, posledice u stvarnom svetu su daleko od šale. 

Iako sajt 8chan uglavnom deluje kao digitalna grupa koja širi mržnju, kompanija „ Cloudfare“ je odbijala da im ukine obezbeđenje. Međutim, promenila je mišljenje posle događaja tokom vikenda jer se pokazalo da su ogrezli u bezakonju koje je prouzrokovalo mnogobrojne žrtve. Frederik Brenan je pokrenuo sajt 8chan 2013. godine, koji nije uhvatio maha sve do pojave široko rasprostranjene kampanje „ Gamergate“ protiv žena i progresivizma u svetu digitalnih video-igrica 2014. godine. Brenan je rekao da se na platformi u septembru 2014. godine, mesec dana posle pokretanja kampanje „Gamergate“, umesto 100 objava na sat, pojavljivalo više od 4.000. Što se tiče moderatora sadržaja na sajtu 8chan tiče, možemo slobodno da kažemo da ne postoje. Jedino pravilo koje se poštuje na platformi je sledeće: „Ne objavljujte, ne tražite i ne postavljajte vezu ka bilo kom sadržaju koji se smatra protivzakonitim u Sjedinjenim Državama i ne pravite oglasne table samo da biste objavili или širili takav sadržaj.“

Brenan je nedavno napustio mesto administratora sajta i više ne radi sa vlasnicima platforme. Trenutno je njen vlasnik Džim Votkins, američki veteran koji živi na Filipinima. Posle tragedije u Volmartu, Brenan je zahtevao da se sajt zatvori jer svet nema nikakvu korist. „Potpuno je negativan za sve osim za korisnike. Ima još nešto. Negativan je i za njih samo što oni toga još nisu svesni.“

5465-xa-8chan-xa-steciste-radikalnih-stavova