Amazon navodno pravi robota Alex -u koji će vas pratiti po kući i izvršavati vaša naređenja

U ponedeljak je procurila vest da kompanija „ Amazon“ radi na tajnom projektu pod nazivom „ Vesta“ ( rimska boginja vatre i ognjišta). Naime, u pitanju je robot koji će stići do potrošača tokom sledeće godine. U stvari, radi se o „pokretnoj Alex -i“ koju će kompanija predstaviti 2019. godine. Najnoviji prototip robota ima ugrađene kamere koje mu pomažu pri kretanju i specijalan ugrađeni računarski softver koji mu omogućava da „vidi“. Pre potrošača, robote će do kraja ove godine u svojim domovima testirati zaposleni u kompaniji. Kreatori ne očekuju da će odmah ponuditi robotizovanog batlera sličnog onom u crtanom filmu „Džetsonovi“. Međutim, poznato nam je da to nije prvi robotizovani pomoćnik koji se pojavio na tržištu.

Setimo se da je na početku ove godine kompanija „ Sony“ predstavila robotizovanog psa Aiba koji može da izvršava naređenja svog gospodara. Nekoliko kompanija je do sada napravilo robotizovane usisivače koji automatski pretražuju kuću i kreću se u potrazi za otpacima.

Inicijativa za stvaranje „pokretne Alex -e“ potekla je iz odeljenja kompanije koje se zove „ Lab 126“ i bavi se izradom hardvera, odnosno od rukovodioca Grega Zera i bivšeg direktora kompanije Apple Maksa Pejlija koji je zadužen za računarski vid.

Na taj način će se „Amazon“ pridružiti mnogim kompanijama savremenih tehnologija koje su do sada napravile kućne robote. Nijedna se nije proslavila na tom polju, što tehnološkoj kompaniji iz Sijetla daje mogućnost da se probije na tržištu. Kompanija je već napravila robote koji rade u skladištima delimično zahvaljujući i preuzimanju firme „ Kiva Systems“ 2012. godine, a uz već postojeće platforme uključujući Alex -u i Amazon Web servise, kompanija ima brojne prednosti da osvoji tržište kućnih robota.

Na projektu se radi već nekoliko godina, ali, u poslednje vreme, aktivnost na tom polju je pojačana sudeći po povećanoj potražnji stručnjaka za robotiku na stranici odseka „ Lab 126“.

Naravno, kompanija uzdržala od komentara.

4844-amazon-navodno-pravi-robota-xa-alex-xa-u-koji-ce-vas-pratiti-po-kuci-i-izvrsavati-vasa-naredenja