Amazon traži grad sličan Sijetlu za svoju novu centralu

Kompanija, koja je postala gigant u internet-prodaji, logistici i servisima u oblaku za fizička i pravna lica, danas je objavila da traži odgovarajući grad u Severnoj Americi u kome bi izgradila svoju drugu centralu ili, kako je u Amazon -u nazivaju, HQ2 (Headquarters 2). Naravno, grad bi trebalo da bude vrlo sličan Sijetlu u smislu poslovnog okruženja i atmosfere. Centrala u Sijetlu predstavlja glavni stub poslovanja u tom gradu jer zapošljava 40 hiljada ljudi i zauzima prostor veći od 750.000 m2 sa 33 građevine uključujući 24 restorana. Nova centrala bi trebalo da bude skoro iste veličine, ako ne i veća. Osnivač kompanije i njen generalni direktor Džef Bezos izjavio je da bi novo sedište obezbedilo 5 milijardi dolara investicionog kapitala i otvorilo 50 hiljada novih i dobro plaćenih radnih mesta.

Kompanija je izabrala zanimljiv trenutak za objavu izgradnje novog sedišta, odnosno, nekoliko dana pre velikog događaja u organizaciji kompanije Apple ( predstavljanje novog iPnone-a i spektakl u pozorištu „Stiv Džobs“). Verovatno žele da istaknu da Apple nije jedina kompanija na koju, u ovom trenutku, treba obratiti pažnju. Rukovodioci u kompaniji naveli su nekoliko parametara kojima će se rukovoditi pri izboru grada: trebalo bi da ima više od milion stanovnika, stabilan i naklonjen krupnom poslovanju. Što se lokacije tiče, kompanija bi se smestila u centru grada или u predgrađu odakle bi mogla da privuče i zadrži talentovane i stručne ljude koji se bave informacionim tehnologijama. Naravno, uz sve to se planira i izgradnja kampusa kakav postoji u Sijetlu. 

Ako je kompanija od 2010. do 2016. godine donela Sijetlu 38 milijardi dolara (ili kao što su ekonomisti slikovito izračunali, od svakog dolara koji je kompanija uložila, Sijetl je napravio 1,4 dolara), sasvim je izvesno da bi grad u kome bi Amazon izgradio novo sedište doživeo veliki privredni razvoj. Amazon je kompanija savremenih tehnologija koja zapošljava najveći broj ljudi, 380.000 i mnogi je smatraju glavnim privrednim subjektom Sjedinjenih Država. Kompanija uvek objavljuje otvaranje svakog novog skladišnog prostora širom države jer tako stvara nova radna mesta i velike prihode za oblasti Amerike u kojima je prisutna.

Ovog leta je otvorila novo sedište u srcu poslovne oblasti Londona, što je bar malo ublažilo strepnje i strahove zbog najave izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

4538-xa-amazon-xa-trazi-grad-slican-sijetlu-za-svoju-novu-centralu