Amazon upozorava korisnike skladišta u oblaku u Kini da virtuelne privatne mreže nisu dozvoljene

Ovo je još jedan od primera kako kompanije u Kini koje se bave informacionim tehnologijama moraju da se snalaze da bi poslovale u toj zemlji. Naime, platforma Web Services kompanije Amazon počela je da upućuje molbe klijentima da ne koriste tehnologiju koja bi mogla da zaobiđe Veliki kineski zaštitni zid. Kompanija Beijing Sinnet Tecnology, inače partner Amazona u Kini, poslednjih nekoliko dana, poslala je nekoliko poruka elektronske pošte u kojima podseća svoje korisnike skladišta u oblaku da im nije dozvoljeno da u njemu čuvaju određenu tehnologiju kao što je virtuelna privatna mreža koja zaobilazi kineski sistem nadzora interneta i tehnologiju zaštitnog zida. Kompanija Apple je takođe uklonila nekoliko aplikacija za uspostavljanje takvih mreža iz svoje prodavnice u Kini jer je morala da poštuje vladina upozorenja.

Ova najnovija serija događaja naglašava sve napetije odnose između američkih kompanija koje se bave informacionim tehnologijama i kineske vlade koja uporno insistira na tome da kompanije moraju da poštuju stroge zakone cenzure i standardnih sadržaja koji se sprovode u zemlji. Novi zakon koji je stupio na snagu u junu ove godine bio je presudan za potpuni raspad virtuelnih privatnih mreža. Zbog toga kineski zakonodavci pažljivo motre američke internet kompanije koje posluju u Kini. I to rade više od deset godina.

Kao i mnoge druge kompanije koje posluju na internetu, skladištenje u oblaku u Kini je pod kontrolom domaćih kompanija kao što su Alibaba i Baidu, a tri glavne javne kompanije koje obezbeđuju skladištenje u oblaku suviše su male za kineske potrebe. Imaju veoma bliske veze sa vladom, dok je Amazon -u zabranjeno da koristi naziv Web Services, ali kompaniji je dozvoljeno da poslovanje obavlja preko Beijing Sinnet Technology.

4479-xa-amazon-xa-upozorava-korisnike-skladista-u-oblaku-u-kini-da-virtuelne-privatne-mreze-nisu-dozvoljene