Amazonova priča o dva grada i 2,2 milijarde dolara

Kompanija „ Amazon“ je konačno odlučila gde će smestiti svoje drugo glavno sedište i zvanično objavila odluku. U stvari, novo sedište biće smešteno u dva grada u Sjedinjenim Državama; prvi deo će se nalaziti u Njujorku, a drugi u predgrađu glavnog grada Vašingtona. Njujorško sedište nalaziće se na Long Ajlendu, a što se prostora u prestonici tiče, poslovni prostor će se nalaziti u Arlingtonu. Na obema lokacijama posao će dobiti 50.000 radnika koji će u proseku zarađivati 150.000 dolara. Svi navedeni podaci se u potpunosti slažu sa izveštajima koji su objavile novine „Njujork tajmz“ i „Vol strit žurnal“.

Kompanija je pored toga objavila da će uspostaviti još jedan operativni centar u Nešvilu u državi Tenesi i tako obezbediti posao za još 5.000 radnika.
Poslovni dogovor obuhvata i sumu od 2,2 milijarde dolara direktnog finansijskog podsticaja kompaniji, odnosno 1,525 milijardi dolara u Njujorku, 573 miliona u Virdžiniji i 102 miliona dolara u Tenesiju. Takva „podeljena“ odluka o kojoj se pričalo od prošle nedelje završetak je jednogodišnje potrage za dodatnim sedištem kompanije. Naime, na konkurs se javilo 238 kandidata da bi lista bila svedena na 20 finalista. Odluku je odmah objavio „Vol strit žurnal“ u ponedeljak posle podne navodeći reči ljudi koji su blisko upoznati sa situacijom.

Otvaranje novih 50,000 radnih mesta i ulaganja u vrednosti od 5 milijardi dolara u blizini glavnog grada Vašingtona i Njujorka, omogućava kompaniji da poseduje sedišta u tri najvažnija grada u Americi. Kompanijino prvo sedište se nalazi u Sijetlu. Gigant trgovine preko interneta, koji je potragu za još jednim sedištem nazvao HQ2 (Headquarters2), proveo je celu godinu obilazeći gradove koji su se javili na konkurs da bi razgovaro sa njihovim zvaničnicima o vizijama za ekonomski razvoj. Ipak, kompanijin proces biranja grada za novo sedište kao i izdašne subvencije naljutili su neke posmatrače.

Zanimljivo, ali u kompanijinoj izjavi za štampu u utorak, ne spominje se termin HQ2, verovatno zbog toga što je želela da potvrdi svoju odluku da će drugo sedište biti smešteno na dve lokacije. Objavljivanje odluke o položaju drugog sedišta vremenski se poklapa sa obećanjem kompanije da će zaposliti još hiljade radnika širom zemlje jer će podići dodatna skladišta i da će povećati cenu rada zaposlenih u magacinima na 15 dolara po satu. Poslednjih nedelja, postoji sve više dokaza da se kompanija sprema da se proširi u Severnu Virdžiniju. Nedavno je smestila novo sedište za usluge u oblaku (engl. Amazon Web Services) kao i kampus centra za obradu podataka površine 55.742 m2 u istoj oblasti.

5117-amazonova-prica-o-dva-grada-i-2-2-milijarde-dolara