Američka vlada uvodi zabranu za mnoge kineske tehnološke kompanije

Vlada Sjedinjenih Država saopštila je da uvodi zabranu na korišćenje telekomunikacione opreme i opreme za video-nadzor čiji su proizvođači nekolicina istaknutih kineskih kompanija u nastojanju da zaštiti komunikacionu mrežu države. Federalna komisija za komunikacije (FCC) jednoglasno je u petak izglasala proširenje zabrane prodaje i uvoza kineske tehnologije od firmi koje predstavljaju „neprihvatljiv rizik po nacionalnu bezbednost“ Sjedinjenih Država.
Odluka se poziva na direktivu u Zakonu o bezbednoj opremi iz 2021. godine, kojeg je potpisao predsednik Bajden u novembru i koji postavlja dodatna ograničenja za kineske tehnološke kompanije, uključujući Huawei, ZTE, proizvođače nadzornih kamera Hikvision i Dahua, kao i proizvođača dvosmernih radio-aparata, kompaniju Hytera.
Tim organizacijama će biti zabranjeno da izvoze nove proizvode u Sjedinjene Države osim ako ne ponude neoborive dokaze da se uređaji „neće koristiti za kontrolu javne bezbednosti, nadziranje bezbednosti vladinih objekata i u druge svrhe nacionalne bezbednosti“, saopštila je Federalna komisija. Nova odluka ne obuhvata već ugrađenu opremu tih kompanija, koja je zavedena u „pokrivenoj listi“ Federalne komisije, ali regulator je rekao da je sasvim moguće da bi postojeće dozvole mogle da budu opozvane u budućnosti.
Američke obaveštajne agencije veruju da bi navedene kineske firme, koje poštuju kineske zakone, mogle da budu prinuđene da predaju informacije državnim bezbednosnim službama u Kini, iako su kompanije to negirale. Američki zakonodavci su takođe kritikovali kako vlasti u Pekingu naširoko koriste kinesku tehnologiju za kršenje ljudskih prava unutar svojih granica. Hikvisionove kamere su povezane sa ugnjetavanjem Ujgura i drugih muslimanskih manjina u kineskoj provinciji Sinđang.
„Federalna komisija je posvećena zaštiti naše nacionalne bezbednosti i zbog toga neprestano nastojimo da nepouzdanu komunikacionu opremu ne odobrimo za upotrebu unutar naših granica. Svoj zadatak obavljamo i ovde“, rekla je predsednica Federalne komisije Džesika Rozenvorcel. „Nova pravila su važan deo naših trenutnih i stalnih aktivnosti u zaštiti američkog naroda od pretnji po nacionalnu bezbednost, koje obuhvataju i pretnje po telekomunikacione sisteme.
Navedene kompanije nisu htele da komentarišu novu odluku i nova ograničenja koja im je nametnula američka vlada.
Najnoviji potez i ograničenja samo su deo neprestanog napada Vašingtona na kineske tehnološke gigante, a sve zbog strahovanja da bi kineska vlada mogla da ih iskoristi za špijuniranje Amerikanaca.
Izvršna naredba tadašnjeg predsednika Donalda Trampa, 2019. godine, uticala je na to da kompanija Huawei bude stavljena na listu Kancelarije za industriju i bezbednost pri Ministarstvu trgovine, čime je kompaniji definitvno zabranjen pristup američkim mrežama zbog njenih bliskih odnosa sa kineskom vladom. Sledeće godine, Federalna komisija je naredila svim američkim telekomunikacionim kompanijama da prestanu da koriste opremu kineskih proizvođača, uključujući Huawei i ZTE, i započela je kampanju da povuče dozvolu koju je dobila China Telecom za rad u Sjedinjenim Državama. Federalna komisija je početkom ove godine zabranila rad većem broju kineskih kompanija, uključujući China Unicom i Pacific Network.
Poslednjih nedelja, vlada Sjedinjenih Država je takođe nagoveštavala da bi mogla da preduzme mere protiv aplikacije TikTok. Komesar Federalne komisije Brendan Kar rekao je u intervjuu početkom ovog meseca da veruje da bi američki zakonodavci takođe trebalo da zabrane aplikaciju u Americi, jer postoji zabrinutost da bi matična kompanija ByteDance, sa sedištem u Kini, potencijalno mogla pogrešno da rukuje ličnim i osetljivim podacima korisnika.