Američke trupe u inostranstvu u opasnosti zbog telefona i fitnes uređaja

U svetu u kome se tehnološke inovacije pojavljuju svakog meseca, američke trupe i pripadnici specijalnih odreda suočavaju se sa SAS vim drugačijim nizom problema koje, pre nekoliko godina, niko nije mogao da zamisli. U proteklih nekoliko godina, američke i koalicione snage za specijalne operacije našle su se u nezgodnom položaju zbog popularnih fitnes aplikacija, kao što su Strava или Apple Watch, koje ugrožavaju operativnu i ličnu bezbednost. Telefoni i aplikacije nude konkurentima, kao što su Kina i Rusija, pa čak i terorističkim grupama, uvid u tajni svet specijalnih operacija i obaveštajnih podataka koji se mogu koristiti protiv komandosa. Izveštaji iz 2018. godine otkrili su da je moguće da se manipuliše popularnom fitnes aplikacijom Strava i da se iskoristi da bi se prikazali položaji, baze, pa čak i patrolne rute američkih trupa u Siriji, Avganistanu i drugim zemljama. Digitalno или elektronsko praćenje ne utiče samo na američke pripadnike specijalnih operacija. Novinari i istraživači javno dostupnih informacija mogli su 2020. godine da manipulišu Stravom kako bi pronašli pripadnike Britanske specijalne vazduhoplovne službe ( SAS ) u Siriji i Somaliji.

Međutim, to nije sve. Novinari i istraživači takođe su mogli da prate fitnes aktivnosti pripadnika Britanskog vazduhoplovstva – a samim tim i njihov životni stil – u Velikoj Britaniji jednostavnim praćenjem naloga za koje su ispravno pretpostavljali da su povezani sa vojnicima Britanskog vazduhoplovstva.

Vidim te!

U nedavnom članku Instituta za savremeno ratovanje akademije Vest point stručno su objašnjene opasnosti savremenog doba u kome postoje elektronski i digitalni potpisi. Članak govori o tome kako je vazduhoplovna javna veb-stranica skoro u realnom vremenu pratila nedavnu uspešnu operaciju američkih Foka dok su spasavali taoce u Nigeru. Svi, uključujući Kinu i Rusiju, sada znaju koje letelice je koristila operativna grupa, kako su pripadnici Foka došli do mete i uspeli da je izvuku i druge značajne detalje o sposobnostima Udružene komande za specijalne operacije ( Joint Special Operations Command – JSOC). Postoje i slične veb-lokacije koje prate pomorski saobraćaj. Standardni operativni postupak tokom borbenih operacija или sukoba, naročito kada se koriste letelice или brodovi koji predstavljaju podršku, obično je isključivanje predajnika broda или vazduhoplova.

Na primer, u avgustu je jedan turski istraživački brod, koji je nameravao da sprovede ilegalna istraživanja u ekskluzivnim pomorskim zonama Grčke i Kipra, rizikujući da izazove rat, uvek isključivao predajnik kada je radio van turskih voda.
Međutim, treba napomenuti da se pojedinci, odnosno pripadnici oružanih snaga, ne ponašaju onako kako bi trebalo. Naime, čak i vrlo visoki oficiri se razmeću svojim digitalnim prisustvom na određenoj lokaciji, kako je izjavio jedan stručnjak. Recimo, postoje fotografije vojnika koalicionih snaga svuda po društvenim mrežama. Prema rečima jednog od pripadnika Zelenih beretki, takav postupak bi se mogao okarakterisati или kao hvalisanje или pokazivanje sile i moći, što ne priliči zajednici koja se ponosi svojom prirodom „tihih profesionalaca“. Takvi postupci su, doduše, retki, ali dešavaju se, i mora ih odobriti nadređeni.

Iako je operativna bezbednost ( OPSEC) česta žrtva traljave digitalne i elektronske discipline, ona nije jedini problem.

Opasnost kod kuće

Kako teroristički napadi usamljenih pojedinaca postaju jedan od retkih efikasnih načina udara na zapadna društva, povezivanje sa vojskom može biti opasno ne samo za pripadnike specijalnih jedinica već i za njihovu porodicu. Društveni mediji i profesionalne veb-stranice za povezivanje, kao što je LinkedIn , omogućavaju prilično jednostavno uočavanje i ciljanje konvencionalnih trupa i komandosa. Od 2015. godine, ISIS – Islamska država u Iraku i Siriji, koja je bila prilično obučena za sajber-ratove, objavljivala je imena, fotografije i adrese stanovanja hiljada američkih vojnika i pozivala svoje pristalice u Sjedinjenim Državama da ih napadnu. Ukupno je ISIS objavila informacije o skoro 20.000 pripadnika američke službe. Čak i pored opasnosti od domaćeg terorističkog napada, koja je i dalje relativno niska u većini zapadnih zemalja, lična bezbednost ( PERSEC ) nije glavna briga za većinu pripadnika vojnih službi, uključujući trupe u nekoliko jedinica za specijalne operacije.

Međutim, sada kada glavna pretnja ne dolazi od malih terorističkih grupa, već od bliskih konkurenata, kao što su Kina, Rusija или čak Iran, lična bezbednost i upravljanje potpisima postaje stvarna briga za do sada nepromenjene vojne demografske podatke. Veoma je lako mapirati mrežu pojedinca koristeći samo Fejsbuk. Teže je pratiti Instagram, jer kod njega postoji opcija privatnog naloga. Ponekad o pojedincu i njegovim aktivnostima više možete da pronađete sa naloga članova njegove porodice i prijatelja nego sa njegovog naloga.

Može se reći da su pripadnici vojske uglavnom oprezni, ali teško je kontrolisati one koji nisu upoznati или nisu navikli da čuvaju ličnu или operativnu bezbednost. Neki od najrizičnijih postupaka su tagovanje fotografija i prikazivanje porodičnih slika. Digitalna bezbednost je značajnija na višim nivoima u odredima za specijalne operacije. Za članove nekih jedinica, najbolje bi bilo da izbegavaju društvene mreže i druge tehnologije koje mogu da otkriju njihovo kretanje.
Korisnici ponekad zanemare digitalnu bezbednost, jer smatraju da nemaju šta da kriju или da mogu da ostanu bezimeni u vrlo velikom broju podataka. Slučajevi pripadnika specijalnih jedinica pokazuju da bi upućena osoba mogla da iskoristi te podatke da bi „imenovala“ ne samo vas, već vaše prijatelje i porodicu. 

6400-americke-trupe-u-inostranstvu-u-opasnosti-zbog-telefona-i-fitnes-uredaja