Američki savezni i državni zakonodavci podneli tužbe protiv „Fejsbuka“

U tužbi za nepoštovanje zakona o konkurenciji, 48 državnih tužilaca izjavljuje da je kompanija „Fejsbuk“ iskoristila svoju „monopolsku moć“ da bi uništila manje rivale i ugušila konkurenciju. Tužbu protiv kompanije podneli su američka Federalna trgovinska komisija ( FTC ) i dvostranačka koalicija od preko 40 državnih tužilaca zbog navodnog gušenja konkurenata, bilo da ih je kupila или isterala sa tržišta. U dvema tužbama, koje su podneli Federalna trgovinska komisija i Koalicija državnih tužilaca, „Fejsbuk“ se optužuje da je kupila kompanije Instagram , za milijardu dolara 2012. godine, i WhatsApp , za 19 milijardi dolara u 2014. godini, da bi eliminisala bilo koju konkurenciju koja bi bila sposobna da naruši dominaciju kompanije. Federalna trgovinska komisija je u svojoj tužbi rekla da je kompanija „Fejsbuk“ u početku pokušala da se nadmeće sa Instagram om poboljšanjem sopstvene ponude, ali na kraju je odlučila da kupi Instagram kako bi neutralizovala direktnu pretnju koju predstavlja Instagram i otežala nekom drugom konkurentu, odnosno nekoj drugoj društvenoj mreži, da napreduje na tržištu.

Tužbe, takođe, navode da je kompanijama koje su odbile ponude „Fejsbuka“ da ih kupi – или one koje su predstavljale ozbiljne konkurente – bio naknadno ukinut pristup različitim ključnim komponentama u mreži giganta društvenih mreža. Prema tužbi koalicije, kompanija, navodno, primenjuje pristup u kome je prvo otvorena za sve da bi, kasnije, zatvarala pristup, odnosno, njena platforma je otvorena za usluge trećih strana osim ako ne predstavljaju konkurentske pretnje „Fejsbuku“. Kompanija bi za usluge trećih strana koje predstavljaju takve pretnje, navodno, promenila određena pravila i smernice da bi zatvorila programske interfejse aplikacije ( API ) na koje se te usluge oslanjaju, kao i da bi preduzela dodatne aktivnosti da degradira i potisne kvalitet njihovih veza sa „Fejsbukom“.

U vezi sa tim navodima, i Federalna komisija i Koalicija državnih tužilaca zatražili su od kompanije da se odvoji od Instagram a i WhatsApp -a i da „vrati konkurenciju u prethodno stanje“ u kome nije postojao monopolski položaj niti monopolske aktivnosti giganta društvenih mreža. Trgovinska komisija i Koalicija državnih tužilaca, takođe, su zatražile da se primene nova ograničenja na sve buduće poslovne poduhvate kompanije. Što se koalicije tiče, državni tužioci traže od suda da spreči kompaniju da obavi bilo kakvo buduće preuzimanje koje je vredno deset miliona dolara i više dok o tome ne obavesti državne tužioce u svim državama.

Trgovinska komisija je zahtevala da kompanija uvek traži prethodno odobrenje za bilo kakva buduća spajanja i preuzimanja. „Skoro deset godina, „Fejsbuk“ je koristila svoju dominaciju i monopolsku moć da uništi manje rivale i uguši konkurenciju, a sve na štetu svakodnevnih korisnika,“ rekla je državna tužiteljka iz Njujorka. „Skoro sve države u našoj zemlji pridružile su se ovoj dvostranačkoj tužbi jer su napori „Fejsbuka“ da dominira tržištem bili nelegalni i štetni. Današnja tužba treba da pošalje jasnu poruku ne samo „Fejsbuku“, već i svakoj drugoj kompaniji da ćemo se svom snagom obrušiti na svaki pokušaj da se uguši konkurencija, uspore inovacije или oslabi zaštita privatnosti.“

Trgovinska komisija je podnela tužbu pošto je dobila odobrenje posle glasanja (3:2), a koalicija pošto je dobila podršku od 46 državnih tužilaca, kao i iz oblasti Kolumbija i Guama. Kompanija je, odgovarajući na te tužbe, rekla da i savezni i državni zakonodavci pokušavaju da revidiraju zakone, napominjući da je Trgovinska komisija odobrila kupovine Instagram a i WhatsApp -a kada su završene 2012. i 2014. godine. Potpredsednica i generalna savetnica kompanije rekla je da bi takva prisilna prodaja Instagram a i WhatsApp -a delovala kao „hladni tuš“ na inovacije.

„Sada, mnogo godina kasnije, očigledno se ne obazirući se na utvrđeni zakon niti na posledice po inovacije i investicije, agencija kaže da je sve pogrešno shvatila i da želi da se nešto preduzme.“ Tužbe su usledile posle istrage o nepoštovanju zakona o konkurenciji koju su pre više od godinu dana pokrenuli državni tužioci. Istraga, najavljena u septembru prošle godine, usredsredila se na to da li je dominantna pozicija „Fejsbuka“ na tržištu sputavala konkurenciju, dovela u opasnost podatke o potrošačima, ograničila izbor potrošača i dovela do toga da oglašivači plaćaju veću cenu.

Pre te istrage, „Fejsbuk“ i druge velike tehnološke kompanije već su bile predmet raznih saveznih istraga o nepoštovanju antimonopolskih zakona, koje su sprovodili Trgovinska komisija, Pravosudni odbor i Ministarstvo pravde. Nalazi istrage Pravosudnog odbora objavljeni su pre dva meseca u izveštaju od 450 stranica, koji je pronašao dokaze o „monopolskim postupcima i monopolskoj moći“ „Fejsbuka“ na tržištu društvenih mreža.
Pododbor je takođe rekao da je jedan od direktora „Fejsbuka“ opisao strategiju preuzimanja kompanija kao „otimanje zemlje“ da bi se „ojačala“ pozicija „Fejsbuka“, a drugi je rekao da je kompanija kupila Instagram jer je predstavljala pretnju za „Fejsbuk“.

U izveštaju se navodi da dominacija internet platformi dovodi do značajnih troškova, jer je potrošačima suzila izbor, obeshrabrila inovacije i preduzetništvo u američkoj privredi, ugušila živost slobodnog i raznovrsnog novinarstva i ugrozila privatnost Amerikanaca. Prema tužbi Trgovinske komisije, „Fejsbuk“ je trenutno najveća usluga društvenog umrežavanja na svetu, koja ostvaruje prihod veći od 70 milijardi dolara i zaradu veću od 18,5 milijardi dolara.

6108-americki-savezni-i-drzavni-zakonodavci-podneli-tuzbe-protiv-fejsbuka