Amerika možda izgubi trku za 5G mrežu

  • Direktor kompanije „ Huawei “ Erik Su kaže da Sjedinjene Države mogu izgubiti trku za 5G mrežu ako Amerikanci nastave da blokiraju kineskog tehnološkog giganta i ne dozvole mu povratak na američko tržište.
  • Osim toga, takav postupak može dovesti do povećanja cena kako za potrošače, tako i za telekomunikacione kompanije koje se snabdevaju opremom.
  • Kompaniji je zabranjena prodaja mrežnih sistema u Americi još 2012. godine, a pritisak su počele da vrše i ostale države, među njima i Australija.

Kineski tehnološki gigant je u četvrtak upozorio javnost da Amerikanci verovatno nisu svesni da neće ostvariti svoju težnju da budu lideri u sledećoj generaciji mobilnog interneta ako Vašington nastavi da zabranjuje kompaniji izlazak na američko tržište.

Nova 5G tehnologija o kojoj se priča širom sveta mogla bi da omogući korisnicima da preuzimaju filmove za nekoliko sekundi i mogla bi da podrži infrastrukture kao što su pametni gradovi koji zahtevaju obilje podataka za svoje funkcionisanje. Kina i Sjedinjene Države su u trci za vođstvo u toj oblasti.

Međutim, kompaniji „ Huawei “, najvećem proizvođaču opreme za mobilne mreže na svetu, zabranjen je pristup američkom tržištu još 2012. godine.  „Ako „ Huawei “ kao lider u 5G tehnologiji nema mogućnost da se pojavi na američkom tržištu i ponudi potrošačima svoja 5G rešenja i servise, onda američko tržište ostaje bez prave konkurencije jer onemogućava učešće vodećih kompanija. Zbog toga nisam siguran da će moći da ostvare svoj cilj i postanu prvi u trci za 5G tehnologiju“, izjavio je Erik Su.

Su je naglasio da zabrana prisustva njegove kompanije na američkom 5G tržištu predstavlja slabljenje konkurentnosti što može dovesti do većih cena za potrošače, ali i za telekomunikacione kompanije koje treba da potroše više novca da bi pribavile opremu. Američka vlada je 2012. godine zabranila kineskim kompanijama „ Huawei “ i „ZTE“ da prodaju mrežnu opremu u zemlji rekavši da predstavljaju opasnost po nacionalnu bezbednost. Vašington je tvrdio da bi oprema tih kompanija mogla da omogući tajni ulaz kineskoj vladi u američke telekomunikacione mreže, što su kompanije neprestano poricale.

Pored prisutnog trgovinskog rata između Amerike i Kine, američka vlada pokušava da izvrši još veći pritisak. Prošle nedelje je objavljeno da Vašington pokušava da nagovori mobilne operatere u državama saveznicima da ne koriste opremu kompanije „ Huawei “. Su je na to prokomentarisao da se u ceo proces više umešala politika nego stvarna zabrinutost za bezbednost.

Povrh svega toga, kompaniji je zabranjena prodaja 5G hardvera u Australiji, a zakonodavci na Novom Zelandu zabranili su jednoj od svojih telekomunikacionih kompanija da kupi opremu kineske kompanije. I pored takvih teških neprilika, Su kaže da nikad nisu tražili pomoć kineske vlade jer se uvek oslanjaju na sebe, svoje odlične proizvode i izuzetne usluge. Veruje u mudrost državnih vlada širom sveta i siguran je da znaju šta hoće, a šta neće da urade.
Ipak, istakao je da ogromnu podršku dobija od telekomunikacionog sektora u Velikoj Britaniji čiji zvaničnici kažu da je kineska kompanija jedini pravi snabdevač 5G opremom i da ostalima treba mnogo vremena da ga stignu. Suova kompanija je prošle nedelje potpisala 22 komercijalna ugovora za 5G tehnologiju širom sveta.
Prednosti 5G tehnologije

I pored zabrinutosti za sajber bezbednost i špijunažu, „ Huawei “ kaže da je njihova 5G tehnologija mnogo bezbednija od 4G, što je trenutno najveći standard za mobilni internet. Prema Suovim rečima, 5G tehnologija je mnogo bezbednija jer šifruje podatke tako da je hakerima potreban kvantni računar da bi uspeli da ih dešifruju.
Verovatno je zbog toga Su imao samo reči hvale za novu regulativu o zaštiti podataka koja je stupila na snagu u Evropskoj uniji u maju ove godine. Pošto će se obilje podataka kretati 5G mrežom, regulativa će postati još važnija u poslovnom svetu.

Iako se očekuje da će 5G tehnologija biti budućnost mrežnih podataka, samo je nekolicina operatera širom sveta objavila planove za prelazak na novu tehnologiju.

5145-amerika-mozda-izgubi-trku-za-xa-5g-xa-mrezu