Android funkcija za zaštitu privatnosti koju ste verovatno zaboravili

Potcenjeni dragulj Android operativnog sistema može da zaštiti vašu privatnost i učini vaš telefon znatno bezbednijim, a vi samo treba da skinete prašnu sa njega i iskoristite ga. Neverovatno je koliko se korisnih Android funkcija zakopa u operativni sistem, a zatim se vremenom zaborave. Kad malo bolje razmislite, shvatite da to nije začuđujuće. Android svake godine postaje sve robusniji i složeniji, jer naprednije opcije pronalaze svoje mesto u softveru. Zbog toga je sasvim logično da se neke funkcije previde, zaborave или se usput izgube. 

Pre neki dan sam se iznenada setio jedne takve funkcije i potpuno sam se oduševio. Istovremeno sam prekoreo sam sebe što sam sve ovo vreme potpuno zaboravio da bih mogao da je koristim. Naime, funkcija se zove Režim gosta za Android (engl. Guest Mode ), a pojavila se još 2014. godine u doba Androida 5.0 ( Lollipop ). Režim gosta, u slučaju da ste i vi zaboravili, radi upravo ono što biste očekivali. Omogućava vam da na zahtev prebacite telefon u stanje koje podseća na prazne table, i da vaše lične aplikacije, naloge i podatke bezbedno ušuškate. Što se vašeg korisničkog iskustva tiče, vidite samo osnovne i unapred instalirane sistemske aplikacije. Vrlo je slično režimu bez arhiviranja (inkognito režimu) koji je sada primenjen na ceo vaš telefon. Sve vaše uobičajene stvari su nestale, a ono što se uradili u tom okruženju nema uticaja na standardno podešavanje pametnog telefona.

Prednosti tog režima su ogromne. Na kraju krajeva, najveća realna pretnja bezbednosti pametnih telefona nije nadolazeća invazija zastrašujućih čudovišta zlonamernog softvera (u kojoj ima mnogo više senzacionalizma i potrebe da se prodaju bezbednosni softveri nego realne opasnosti), već je to naš nemar i povremeni propusti u rasuđivanju. Čak i ako preduzmete sve moguće korake da zaštitite svoju privatnost i ojačate bezbednost telefona, sve što je potrebno je da pogrešna osoba jednokratno i nakratko preuzme vaš uređaj da bi svi vaši dragoceni podaci i mukotrpni rad jednostavno nestali. Bez obzira na to da li govorimo o osetljivim podacima kompanije или vašim ličnim fotografijama, porukama, pa možda čak i istoriji pretraživanja, svako može za vrlo kratko vreme da vidi nešto što ne bi trebalo – bilo namerno или slučajno.

Android Guest Mode upravo to može da spreči, a što je najbolje od svega, kada se setite da ta funkcija postoji, sasvim jednostavno možete da je upotrebite. Prvo, moramo da se pobrinemo da vaš telefon bude pravilno podešen da podržava tu funkciju, jer je ovih dana često podrazumevano onemogućena. Nažalost, ako imate samsung telefon, nemate sreće, jer je kompanija odlučila da, bez očiglednog razloga, ukloni ovaj standardni element operativnog sistema iz svog softvera. Što se tiče pixel telefona kompanije „Gugl” i mnogih drugih Android uređaja, potrebno je celih 20 sekundi za pripremu:

  • Otvorite odeljak Sistem (engl. System ) u postavkama telefona.
  • Dodirnite Napredno (engl. Advanced ), a zatim Više korisnika (engl. Multiple users ).
  • Na ekranu koji se pojavi proverite da li je dugme pri vrhu postavljeno u položaj uključeno. (Ako koristite uređaj na kojem je proizvođač proizvoljno premestio stvari iz tipičnog Android operativnog sistema i ne vidite tačan niz gore opisanih opcija, pokušajte umesto toga da u podešavanjima telefona potražite izraz Režim gosta. Pod uslovom da koristite uređaj sa Androidom 5.0 или novijim – što bi zaista bilo dobro – trebalo bi da dođete na odgovarajuće mesto.)

I to je to. Android Guest Mode je sada aktivan, spreman i na raspolaganju vam je.
Preostaje vam samo da zapamtite da postoji i da ga upotrebite. Dakle, sledeći put kada budete hteli da svoj telefon date kolegi, klijentu, prijatelju, članu porodice или bilo kome drugom, prvo odvojite 10 sekundi da uradite sledeće:

  • Prevucite dvaput nadole od vrha ekrana da biste otvorili ceo panel brzih postavki (engl. Quick Settingst ).
  • Dodirnite sliku svog korisničkog profila – koja će verovatno biti samo prazna kružna ikona osobe – u donjem desnom uglu panela, neposredno pored ikone postavki u obliku zupčanika.
  • Dodirnite opciju Dodaj gosta (engl. Add guest ) na ekranu koji se pojavi.

Kad sve to obavite, vaš telefon bi trebalo da vas obavesti da prelazi u režim rada za goste – i trenutak kasnije trebalo bi da se nađete na početnom ekranu generičkog izgleda sa samo osnovnim sistemskim aplikacijama. Ako otvorite bilo šta, recimo Gmail , Disk или Dokumente, jednostavno ćete dobiti poruku da se prijavite. Izgledaće kao da koristite potpuno nov telefon i da vam ništa od uobičajenih stvari nije dostupno. Kada budete spremni da izađete iz režima gosta i vratite se u normalni režim rada, samo ponovite prva dva koraka koja smo naveli – otvorite panel Brza podešavanja i dodirnite sliku profila korisnika – i izaberite Ukloni gosta (engl. Remove guest ) iz menija koji se pojavljuje. To će potpuno izbrisati i resetovati sve što je urađeno na tom privremenom profilu i, kada unesete svoj PIN, uzorak или lozinku (ili koristite biometrijsku potvrdu identiteta), vraćate se na svoje standardno Android podešavanje. Prilično korisna i moćna opcija, zar ne? Uvek vam je bila nadohvat ruke. Kad ste je aktivirali i kad je imate na umu, možete da je uključite kad god se ukaže potreba.

6471-android-funkcija-za-zastitu-privatnosti-koju-ste-verovatno-zaboravili