Aplikacija Gugl mape dobija još jedno novo svojstvo

U kompaniji su sasvim sigurni da će se korisnicima svideti, međutim, postoji jedan mali nedostatak zbog čega će možda neki misliti da novina i nije toliko moćna. Aplikacija Gugl mape se menja i to veoma brzo, pri čemu se stalno dodaju neka nova svojstva, a ovo poslednje je možda i najveće i najzanimljivije od svih. Hajde da krenemo od prošlog meseca kada su iz kompanije otkrili da korisnicima pružaju mogućnost da u samoj aplikaciji pošalju upozorenja o postavljenim radarima, zajedno sa obaveštenjima o opasnostima, zastojima i drugim problemima koji se mogu pojaviti na autoputu. To svojstvo je odavno raspoloživo u aplikaciji Waze, koja je takođe vlasništvo kompanije Gugl, i predstavlja drugu najpopularniju aplikaciju u prodavnici Epl. (Naravno, Gugl mape i dalje zauzimaju prvo mesto među sličnim aplikacijama.)

To svojstvo omogućava da se od svojevrsne zajednice ljudi koji koriste Gugl mape napravi najefikasniji detektor radara na svetu. Ne treba ni da spominjemo da policija uopšte nije oduševljena novim svojstvom. Međutim, ako ste se, naročito na dugačkim putovanjima, prebacivali sa mapa na Waze onda sigurno ne delite mišljenje policije.

U petak je kompanija je objavila da uvodi još jedno novo svojstvo, nešto što će na duge staze pokazati svoju pravu vrednost. Naime, govorimo o uvođenu inkognito režima. Iako ne možemo govoriti o stoprocentnoj privatnosti, moramo napomenuti da je to korak u dobrom smeru, a kompanija kaže da je takav režim jedan od veoma omiljenih svojstava pretraživača Chrome. Kad uključite inkognito režim u Gugl mapama, kompanija kaže da će se desiti sledeće:

  • Zaustavlja se arhiviranje istorije pretraživanja, a isto tako i slanje obaveštenja.
  • Prestaje ažuriranje istorije lokacije или deljenih lokacija.
  • Prestaje personalizacija mapa korišćenjem ličnih podataka.

Ipak, postoji jedan nedostatak u inkognito režimu. Možda su neki koji su čitali sličan članak u vezi sa novim svojstvom pomislili da je mnogo moćnije nego što ono zaista jeste. To ne znači da niko ne može saznati kuda putujete или šta pretražujete. Prvo, zbog toga što bi vaš dobavljač interneta mogao da prati neke od tih podataka или možda sve. Drugo, ako ste Gugl mape postavili u inkognito režim, to ne znači da vas ostale aplikacije ne prate. Čuju se i stavovi da bi trebalo razmišljati o inkognito režimu na svim Gugl aplikacijama pre kao o pauziranju programa na televizoru, nego kao o nekoj prefinjenoj alatki za zaštitu privatnosti.

Ipak, u našem vremenu, kad smo se manje-više prilagodili određenom stepenu praćenja koje obavljaju skoro svi tehnološki uređaji koje danas koristimo, to je vrlo pogodno svojstvo. Još je u maju kompanija rekla da će se inkognito režim prvo pojaviti na operativnom sistemu android i odmah posle toga na iOS uređajima, ali po svemu sudeći uređaji kompanije Epl moraće malo da sačekaju.

5560-aplikacija-gugl-mape-dobija-jos-jedno-novo-svojstvo