Aplikacija Strava napravila pometnju u vojnim bazama širom sveta

Aplikacija koja se koristi za praćenje fizičke aktivnosti i vežbi korisnika otkrila položaje osetljivih vojnih baza zbog čega se razmatra zabrana njene upotrebe.
Naravno, kompanija Strava odmah je izjavila da nema nikakve veze sa objavljivanjem mapa kretanja koje su slučajno otkrile osetljive vojne položaje i objasnila da su mape objavili sami korisnici koji su ih poslali na server. Vojne vlasti su odmah posle objavljivanja mapa, počele da razmatraju zabranu korišćenja ove aplikacije da bi ubuduće bile sprečene sve potencijalne povrede tajnosti. Međutim, u procesu objavljivanja mapa kretanja, otkriveni su i identiteti pojedinačnih korisnika aplikacije ako su je koristili uz podrazumevana podešavanja.

Globalna mapa kretanja pokazuje u zbirnom obliku svaku javnu aktivnost koja je poslata na server aplikacije preko pregleda u istoriji. U glavnim gradovima, omiljene staze za trčanje svetle, a u manje naseljenim krajevima ističu oblasti u kojima se javlja neobično visoka koncentracija povezanih pojedinaca koji se bave fizičkom aktivnošću – kao što su vojnici koji su na službi van zemlje.

Naravno, kompanija Strava je u zvaničnom saopštenju objasnila da sami korisnici mogu u podešavanjima aplikacije označiti određeni okvir ako ne žele da javno objave svoje aktivnosti i mesta gde ih obavljaju i da imaju potpunu kontrolu nad deljenjem svojih privatnih podataka. Kompanija ističe da ozbiljno shvata bezbednost zajednice i da je potpuno spremna da sarađuje sa vojskom i vladom da bi se rešila osetljiva pitanja. I dok mapa kretanja pokazuje zbirne, odnosno, ukupne podatke, veb-sajt kompanije dozvoljava svojim korisnicima da dublje „zarone“ u obeležene rute trčanja i pronađu imena pojedinaca kao i datume kad su postigli najbolje vreme.

Kad sve to povežemo sa vojnim bazama, shvatamo da su takve informacije vrlo osetljive i poverljive. Popis najboljih trkača na jednoj stazi dugačkoj 600m van vazdušne baze u Avganistanu, na primer, otkriva puno ime i prezime 50 vojnika koji su u njoj stacionirani kao i datume kad su stazu pretrčali. Jedan od njih je svoj najbolji rezultat postigao 20. januara ove godine, što znači da je skoro sigurno i dalje tamo.

Primera je mnogo i ima ih sve više dok stručnjaci za bezbednost pregledaju mape. Recimo, jasno je označen aerodrom u Džibutiju koji predstavlja bazu američkih vojnih dronova. Tu se može primetiti da je jedan stacionirani vojnik pre dve godine prebačen u bazu u Nemačkoj.

Van grada Džibutija, lepo se vidi vojni kamp Lemonir. Američka vojna baza sa koje poleću dronovi ka Jemenu i Somaliji jasno je označena pretrčanim stazama hiljada vojnika. Međutim, jugozapadno od kampa nalazi se jedna manja baza koje nema na zvaničnim mapama, ali je sasvim lepo istaknuta pomoću istrčanih staza njenih stanovnika. Ispostavilo se da je građevina u stvari, „mračni položaj“ (kako ju je nazvao jedan od analitičara mapa) Centralne obaveštajne agencije (CIA).

U Pjongjangu u Severnoj Koreji, sija omiljena staza za trčanje pored reke kao i oblast gde se uglavnom nalaze zgrade ambasada Nemačke, Poljske i Češke. Centrala Vladinog štaba za komunikacije u Čeltnamu u Engleskoj (još jedna osetljiva građevina), takođe je jasno označena, što nas navodi da pomislimo da špijuni i obaveštajci beleže i objavljuju svoje kretanje na posao или fizičku aktivnost tokom pauze za ručak. Slična aktivnost se može zapaziti i oko sedišta Centralne obaveštajne agencije u Langliju u Virdžiniji.

4747-aplikacija-xa-strava-xa-napravila-pometnju-u-vojnim-bazama-sirom-sveta