Asimo odlazi u staro gvožđe

Poslednji trenuci robota kompanije Honda označava kraj jedne ere u kojoj se svet okretao robotima očekujući pomoć od njih. Jednom sam sanjao da me je Asimo, Honda -in slatki humanoidni robot uljuljkivao dok nisam zaspao, a onda me udavio. Verovatno bi moja podsvest i malo psihoterapije uspeli da objasne deo o davljenju, ali Asimo se, svakako, pojavio u jednom mom snu jer je uobičajena pojava za celo polje robotike. Jednostavno, predstavlja ikonu.

Asimo se prvi put pojavio 2000. godine i od tada smo ga često viđali i zamišljali kako će humanoidni roboti moći da nam pomognu u budućnosti. Sada je s tim završeno. Kompanija Honda je 28. juna objavila da će prestati sa proizvodnjom Asima i da ga šalje u staro gvožđe. U svakom slučaju, trebalo bi se dostojno oprostiti od njega.

Asimo je skraćenica od Advanced Step in Innovative Mobility. Svoje prve nesigurne korake napravio je u oktobru 2000. godine, iako je kompanija Honda radila na stvaranju naprednih robota još od osamdesetih godina dvadesetog veka. Ipak, uglađeni Asimo, koji je imao definisane prste na rukama, klimave nožice i veliki osmeh, probudio je ljudsku maštu potpuno drugačije od svojih robusnih i četvrtastih naslednika. Otkad se prvi put pojavio, Asimo je oduševljavao svet dok je padao niz stepenice, igrao fudbal, radio kao barmen или plesao kao trapavi tinejdžer na rođendanskoj zabavi. Honda- og omalenog robota ismejavali su u animiranoj seriji Saut Park , ali igrao je i fudbal sa bivšim američkim predsednikom Barakom Obamom.

Sedma generacija Asima, proizvedena 2011. godine, biće poslednja. Istraživački tim se premešta na duge projekte, a iskustva koja su naučnici stekli ili, još bolje, koja je stekao Asimo tokom života, biće iskorišćena za proizvodnju drugih robota i autonomnih vozila. Njegovo zaveštanje će nastaviti da živi, ugrađeno u druge, mnogo hladnije i nepristupačnije mašine.

Honda je stvorila malenog robota Asima da bi pokazala ljudima da mogu da uspostave sasvim prijateljski i blagonaklon odnos sa mašinama. Zbog toga je Asimo imao lice i ličnost, a kompanija je uvek isticala da je napravljen da bi pomagao starijim osobama i brinuo se o bolesnima. Asimo je bio simbol perioda u kome su ljudi prihvatali savremene tehnologije nadajući se da će im olakšati i poboljšati život. Taj period je prošao. Današnji roboti su zastrašujuća čudovišta bez lica i ličnosti.

4949-xa-asimo-xa-odlazi-u-staro-gvozde