ATSC 3.0 – budućnost difuznog emitovanja televizije

Šta je to ATSC 3.0? Samo nova generacija bežične televizije. Čak i ako ne koristite antene, to će uticati na vas. Prošle godine je oko 76 odsto američkih domaćinstava bilo pretplaćeno na kablovsku, satelitsku или optičko kablovsku televiziju, dok se 21 odsto oslanjalo na prijem putem antene za najmanje jedan televizor u kući. Komitet za napredne televizijske sisteme ( ATSC – Advanced Television Systems Committee) je međunarodna grupa emitera, proizvođača televizora i drugih tehnoloških kompanija. Ako ste za neku kompaniju čuli, ona verovatno sedi za tim stolom. Prvobitno je ATSC stvoren da uspostavi tada futuristički “ HDTV“ i sve što je sledilo. Verovali или ne, to je bilo pre skoro 25 godina. Mi smo sada onoliko daleko od toga, koliko su oni bili od televizije u boji. Prerasli smo 1080i/720p. Hteli mi to или ne, nalazimo se u eri 4K.

Dok su se Ultra HD televizori brzo pojavili, 4K sadržaja nema. Naime, skoro da ne postoji kablovski или satelitski 4K sadržaj, i apsolutno nema difuznog emitovanja. Stvari se brzo kreću, или onoliko brzo kao što biste očekivali od grupe kompanija koje su izvan ATSC- a često ljuti konkurenti. Krajem marta završena je jedna od glavnih komponenti standarda, otkrivanje sistema i signalizacija ( System Discovery and Signaling). To je samo jedan mali deo, ali i to je korak.

Rezolucija će biti 3,840×2,160, poznatija kao 4K или UHD. Postoje planovi da se u budućnosti omoguće još veće rezolucije. Dobijanje toga na ekranu će biti uz kompresiju H. 265, za koju ATSC i druge grupe koje testiraju nalaze da je 35-50 odsto efikasnija od H.264 ( koja je i sama bila velika promena u odnosu na HD- ov MPEG- 2). Raspravlja se o brzini smenjivanja kadrova do 120 u sekundi ( Ultra HD i Blu-ray su svi trenutno 24fps, jer je to brzina skoro svih filmova).

Ne želeći da ATSC 3.0 postane zastareo i pre nego što se uopšte pokrene, oni gledaju da uključe i visoko-dinamički opseg i široku gamu boja. Za razliku od Ultra HD Blu-ray -a, oni čak gledaju da se uključi opcija 3D. Audio strana takođe nije zanemarena, MPEG-H i Dolbi AC-4 su potencijalni kandidati. Možda je jednako zanimljivo, puno pažnje se predviđa za više audio opcija u okviru istog programa. Različiti jezici, naravno, ali i različite verzije komentara.

ATSC 3.0 polazi od toga da će većina uređaja biti povezana na internet. Predviđa se „hibridni“ sistem, gde će glavni sadržaj (audio i video) da se emituje difuzno, ali ostali sadržaji (ciljane reklame, na primer) će se slati preko širokog propusnog opsega i integrisati u program. Difuzno emitovani 4K stiže, ali ne u narednih godinu или dve. ATSC 3.0 se već testira u gradovima širom sveta, iako je još uvek u ranoj fazi. Najviše treba da budu uzbuđeni oni koji žele da prekinu kablove, jer je besplatan 4K signal preko vazduha odlična ideja.

Izvor: CNET

4086-xa-atsc-3-0-xa-buduc-nost-difuznog-emitovanja-televizije