Automatizacija u Britaniji ugrožava milion i po radnika

Prema podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku, najveća opasnost od automatizacije preti ženama i privremeno zaposlenim radnicima, dok je 25% zaposlenih u supermarketima izgubilo posao. Oko 1,5 miliona radnika u Britaniji u velikoj je opasnosti da će ostati bez posla zbog automatizacije, rezultati su procena koje je obavila vlada. Pri tom, u najvećoj opasnosti se nalaze žene i privremeno zaposleni. Pomoćnici u samoposlugama već su osetili posledice automatizacije. Kancelarija za nacionalnu statistiku je utvrdila da je između 2011. i 2017. godine nestalo oko 25% radnih mesta u toj oblasti.

Neke tehnološke grupacije već su probale da otvore maloprodajne objekte u kojima nema potrebe za ljudskim pomoćnicima или radnicima na kasi. Kompanija „Amazon“ je prošle godine, proširujući svoju delatnost na prodavnice prehrambenih proizvoda, otvorila samoposlugu u Sijetlu u kojoj nije bilo pomoćnika, oslanjajući se na senzore koji su pratili koje su artikle kupci uzimali sa rafova. Koristili su takozvanu „poslužite se i izađite“ tehnologiju da bi naplaćivali račune i sprečili stvaranje redova. U međuvremenu se „Mekdonalds“ restorani brzo prebacuju na samouslužne kioske tako da kupci ne moraju da razgovaraju sa prodavcima koji bi stajali za pultom.

Osim poslova koje smo spomenuli, u opasnosti su i oni koji pružaju usluge pranja rublja, poljoprivredni radnici i vulkanizeri. U tim grupama, zaposlenost je pala za 15 или više procenata jer su mašine zamenile ljudsku radnu snagu, navodi se u izveštaju Kancelarije. Žene su u najvećoj opasnosti prema istraživanju kancelarije. Анализа pokazuje da je najveći deo radnih mesta na kojima su zaposlene žene izložen riziku. U 2017. godini, 70,2% poslova kojima preti ukidanje obavljaju žene.

U izveštaju se spominje Tamvort, Rutland i Južni Holand u Linkolnširu kao oblasti koje su najpodložnije automatizaciji, delimično i zbog toga što se u tim oblastima nalazi najveći broj poljoprivrednih radnika. S druge strane, u Kamdenu u severnom delu Londona smeštena su radna mesta kojima preti najmanja opasnost. Анализа koju je sprovela kancelarija pokazala je da mnogo radnika – posebno onih koji se nalaze u srednjim или kasnim tridesetim godinama i koji rade u Londonu i na jugoistoku – ne moraju da se plaše najezde robota.

U najmanjoj opasnosti od automatizacije radnih mesta nalaze se radnici između 35 i 39 godina starosti. Tek 1,3% zaposlenih u toj dobi zauzima radna mesta koja se nalaze u zoni visokog rizika. Анализа je pokazala da su poslovi koje trenutno obavljaju mlađi punoletni građani u velikoj opasnosti delimično i zbog toga što uglavnom obavljaju jednostavnije poslove koji se vrlo lako mogu kompjuterizovati. Viši nivo obrazovanja štiti radnike od automatizacije. Kancelarija za nacionalnu statistiku kaže da od svih poslova koji su u opasnosti, 39% obavljaju ljudi sa srednjim или nižim obrazovanjem dok samo 1,2% obavljaju zaposleni koji imaju više или fakultetsko obrazovanje.

Kancelar u senci Džon Makdonel je rekao: „Radnici koje se nalaze u najvećoj opasnosti od automatizacije su oni isti koji već obavljaju sasvim jednostavne poslove. Radnici i sindikati bi trebalo da preuzmu kontrolu nad privredom koja se menja, a ne da budu njene žrtve. Sledeća laburistička vlada biće na strani radnika i naše planete i počeće novu zelenu industrijsku revoluciju.“ Kancelarija je istakla da postoji ogromno neslaganje među stručnjacima o budućem uticaju automatizacije i kompjuterizacije na radna mesta. Studija iz 2011. godine prikazala je dugačak popis radnih mesta koji su u opasnosti od automatizacije, međutim, kancelarija je otkrila da je u mnogim od tih oblasti zanimanja, broj radnih mesta od tada naglo porastao.

Recimo, prethodna studija je predvidela da su „zaposleni u tematskim i zabavnim parkovima“ u velikoj opasnosti od automatizacije. Ipak, stopa zapošljavanja u toj oblasti je porasla za više od 50% između 2011. i 2017. godine. Ako bismo izolovali 20 zanimanja koja se nalaze u najvećoj opasnosti od automatizacije, očekivali bismo da će stopa zapošljavanja za ta zanimanja opadati kad automatizacija uzme maha. Međutim, to nije slučaj sa svim zanimanjima, jer je kod nekih stopa zaposlenosti porasla između 2011. i 2017. godine, navodi se u saopštenju Kancelarije.

Kancelarija je svoja predviđanja o nestajanju radnih mesta uporedila sa prethodnim izveštajem. Ispostavilo se da je procenat poslova koji se nalaze u najvećoj opasnosti od automatizacije pao sa 8,1% na 7,4%, dok je povećan kod poslova koji se nalaze u zoni niskog или srednjeg rizika.

5288-automatizacija-u-britaniji-ugrozava-milion-i-po-radnika