Autonomno vozilo kompanije Uber ubilo pešaka u Arizoni

U gradu Tempi i saveznoj državi Arizoni, poginula je žena pošto ju je udarilo autonomno vozilo kompanije Uber. To je prvi zabeleženi slučaj u kome je autonomno vozilo usmrtilo pešaka na javnom putu. Kompanijino vozilo je u trenutku sudara bilo u autonomnom režimu dok je za upravljačem sedeo čovek, a žena je prelazila ulicu van pešačkog prelaza, navodi se u zapisniku policije tog grada. Događaj se odigrao u nedelju oko 22 sata, a žrtvin identitet nije javno obelodanjen.
Kompanija je objavila da je zaustavila testiranje autonomnih vozila u nekoliko gradova, tačnije u Tempiju, Pitsburgu, San Francisku i Torontu. Potparolka kompanije je rekla da saoseća sa žrtvinom porodicom i da kompanija sarađuje sa lokalnim vlastima u istrazi tog nemilog događaja. Incident će najverovatnije pokrenuti pitanje uspostavljanja propisa koji će regulisati upotrebu autonomnih vozila. Testiranje autonomnih vozila se već sprovodi, ali samo za vozila za čijim upravljačem sedi čovek koji je spreman da odmah uspostavi kontrolu nad vozilom ako dođe do nepredviđenih situacija. Međutim, u nekim državama dozvoljena su testiranja i kada za upravljačem nema nikoga.

Arizona je jedna od država koje su odobrile testiranje autonomnih vozila bez čoveka za upravljačem. Od prošle godine, u Arizoni se za prevoz putnika koriste i autonomna vozila Waymo bez vozača, kompanije Alphabet. Država je zauzela prilično popustljiv stav prema autonomnim vozilima i obećala da toj industriji neće nametati propise. Tako su tehnološke kompanije pohrlile u Arizonu da bi isprobale autonomna vozila.

Očekuje se da će konačno autonomni automobili biti mnogo bezbedniji od uobičajenih vozača jer im ništa ne može odvući pažnju i jer uvek poštuju saobraćajna pravila. Međutim, stručnjaci koji rade na razvijanju tehnologije pokušavaju da nauče autonomne sisteme da se prilagode nepredviđenoj vožnji или nepredviđenom ponašanju ljudi.

Pre godinu dana u Tempiju je još jedno vozilo kompanije Uber bilo učesnik u sudaru. Naime, vozilo kompanije Uber se prevrnulo jer vozač drugog automobila nije hteo ga propusti. Vozilo je bilo u autonomnom režimu, a za upravljačem je sedeo čovek. Policija je izjavila da nesreća nije izazvana greškom autonomnog vozila.

Na auto-putu u Floridi, 2016. godine, čovek je preminuo za volanom automobila kompanije Tesla dok je bio uključen automatski pilot. Automobil je udario u šleper koji je prelazio put ispred njega. Federalna komisija je kasnije utvrdila da nije postojala nijedna greška u sistemu koja je mogla da izazove nesreću. Nacionalni odbor za bezbednost u saobraćaju poslao je tim istražitelja u Arizonu da sakupe podatke o nesreći.

4803-autonomno-vozilo-kompanije-xa-uber-xa-ubilo-pesaka-u-arizoni