Besplatan SSL

Preko milion veb sajtova instaliralo je besplatan SSL sertifikat. Let’s Encrypt je postigao još jedan veliki rezultat izdavanjem milion besplatnih TLS (Transport Layer Security) SSL sertifikata veb masterima koji žele da obezbede komunikacije između svojih korisnika i domena. Let’s Encrypt – kojim upravlja ISRG (Internet Security Research Group) – je potpuno besplatno sertifikaciono telo sa otvorenim kodom koje priznaju svi veći pretraživači, uključujući Google Chrome, Mozillin Firefox i Microsoftov Internet Explorer. 

Prošlo je svega tri meseca i pet dana od kad je Let’s Encrypt lansirao beta verziju ove usluge, a grupa već prelazi milion sertifikata u upotrebi na celom vebu, kaže Let’s Encrypt u jednom blog postu. Let’s Encrypt dopušta svima da dobiju besplatan SSL/TLS (Secure Socket Layer/Transport Layer Security) sertifikat za svoje veb servere.

Uz podršku kompanija kao što su EFF, Akamai i Mozilla, projekat Let’s Encrypt je počeo tokom proteklog decembra da nudi besplatne HTTPS sertifikate svima. Let’s Encrypt sertifikati su konfigurisani sa unakrsnim potpisima dobavljača SSL sertifikata IdenTrust, čime se potvrđuje da su njihovi sertifikati verodostojni i da omogućavaju korisnicima bezbednije pretraživanje Interneta.

Uz Let’s Encrypt, svako može vrlo lako da postavi HTTPS veb sajt u svega nekoliko jednostavnih poteza. Evo šta Let’s Encrypt kaže u svom postu:
„Ostaje još mnogo posla dok se Internet ne oslobodi nepouzdanih protokola, ali napredak je značajan i brz. Jasno je da su troškovi i birokratske procedure pribavljanja sertifikata primoravali mnoge veb sajtove da i dalje rade sa nepouzdanim HTTP protokolom, dugo nakon saznanja da bi HTTPS trebalo da se podrazumeva. Ponosimo se što vidimo da se to menja i pomažemo da se stvori budućnost u kojoj će novostvoreni veb sajtovi automatski biti bezbedni i šifrovani.“

Let’s Encrypt je potpisao svoj prvi besplatan HTTPS sertifikat u septembru, a njegov klijentski softver se pojavio početkom novembra. Dakle, vreme je da Internet preduzme značajan korak napred ka bezbednosti i privatnosti. Ovaj tim želi da HTTPS bude dostupan svima i da se lako pribavlja i koristi.

4025-besplatan-xa-ssl-xa