Bil i Melinda Gejts se razvode: Sve što treba da znate o fondaciji i milijardama dolara

Fondacija Bila i Melinde Gejts je promenila stavove o filantropskom radu milijardera, međutim, bračni par koji je osnovao fondaciju odlučio se za razvod. Bil i Melinda Gejts, dva najmoćnija i najbogatija filantropa na svetu, rekli su početkom maja da su odlučili da se razvedu. Tokom poslednje dve decenije, par se zalagao za unapređenje različitih oblasti života, od obrazovanja do globalne zdravstvene nege uz pomoć fondacije koju su sami osnovali. Gejtsovi su zajedno sa milijarderom i investitorom Vorenom Bafetom pokrenuli kampanju The Giving Pledge, koja je imala za cilj da podstakne bogate ljude da ulažu veći deo svog novca u dobrotvorne svrhe. „Posle mnogo razmišljanja i truda da održimo naš brak, ipak smo odlučili da se razvedemo“, objavio je 3. maja na Tviteru suosnivač „Majkrosofta“. „Tokom poslednjih 27 godina odgajili smo troje izuzetne dece i izgradili dobrotvornu organizaciju koja je prisutna širom sveta da bismo omogućili svim ljudima da vode zdrav i produktivan život.“

Razvod je iznenadio mnoge iz sveta tehnologije i dobrotvornih organizacija, u kojima su Gejtsovi bili dobro poznati. Naravno, razvod će dovesti do podele ogromnog bogatstva, koje je, prema najnovijim izveštajima, procenjeno na oko 124 milijarde dolara. Razvod, takođe, dovodi u pitanje budućnost Fondacije Bila i Melinde Gejts, iako raspolaže finansijskim sredstvima koja iznose oko 50 milijardi dolara. Za sada nam je poznato sledeće:

Bil i Melinda Gejts su u braku 27 godina

Upoznali su se u kompaniji „Majkrosoft“, u kojoj je Bil Gejts bio suosnivač i izvršni direktor i u kojoj je stekao bogatstvo. Melinda Gejts je počela da radi u kompaniji kao menadžer marketinga za multimedijalne proizvode, kao što su multimedijalna enciklopedija Encarta i čuveni neuspešni softver Microsoft Bob. Ona i Bil su počeli da se viđaju 1987. godine, a venčali su se 1994. godine. Imaju troje dece i žive u vili s pogledom na jezero Vašington. Fondacija Bila i Melinde Gejts osnovana je 2000. godine i od tada je postala najveća privatna dobrotvorna organizacija na svetu.

Melinda Gejts je takođe pokrenula investicionu firmu Pivotal Ventures, nezavisnu od fondacije, 2015. godine. Usredsredila se na podršku ženama i porodicama u Sjedinjenim Državama. Nisu rekli zbog čega se razvode
Kada je par najavio da se razvodi, rekli su: „Više ne verujemo da bismo mogli zajedno, kao par, da napredujemo u sledećoj fazi našeg života.“ Izjava je, svakako, prilično neodređena. U zahtevu za razvod braka, koji je podnela Melinda Gejts, a koga je objavio Yahoo Finance, navodi se: „Ovaj brak je nepovratno razrušen.“

Dženifer Gejts, najstarija ćerka Bila i Melinde, objavila je na Instagramu sledeće: „Ovo je težak period za celu našu porodicu. Još uvek pokušavam da se snađem u svemu što je zadesilo mene i sve članove moje porodice.“ 

Predbračni ugovor ne postoji

Možda nas od samog razvoda još više iznenađuje činjenica da bračni par milijardera nije imao predbračni ugovor. Do trenutka kada su se venčali 1994. godine, Gejts je već bio najbogatija osoba u Americi, sa više od 9 milijardi dolara imovine prema podacima koje je tada objavio Forbs. U Melindinom zahtevu za razvod navodno postoji izjava da je bračni par sastavio „ugovor o razvodu“ i zamolila sud „da raskine naš brak i utvrdi da je naša bračna zajednica prestala da postoji na dan naveden u našem ugovoru o razvodu“.

Novac se već kreće

Istog dana kada je par najavio da se razvodi, Bil Gejts je Melindi prebacio 1,8 milijardi dolara u deonicama. Prema izveštaju Komisije za hartije od vrednosti od 3. maja, investiciona kompanija pod kontrolom Bila Gejtsa, pod nazivom Cascade Investment, prebacila je više od 1,8 milijardi dolara deonica Melindi Gejts. Transfer uključuje više od 14 miliona deonica Kanadske nacionalne železnice, koje vrede oko 1,5 milijardi dolara, i približno 2,9 miliona akcija kompanije AutoNation, vredne oko 309 miliona dolara, izvestio je Blumberg.

Bil i Melinda Gejts kažu da će nastaviti sa radom u fondaciji

U svojoj izjavi, Bil i Melinda Gejts su rekli da će „nastaviti naš zajednički rad u fondaciji“. U objavi, fondacije Bill i Melinda Gejts se navodi da će njih dvoje i dalje zajedno raditi na razvoju strategija organizacije, utvrđivati njene ciljeve i način rada i delovanja. Bil Gejts ima 65 godina, a Melinda 56 godina.

Par je vredno radio tokom pandemije

Fondacija Bil i Melinda Gejts usredsređena je na razvijanje javnog zdravlja, o čemu je Melinda Gejts govorila u svojoj knjizi The Moment of Lift: How Empowering Women Changes the World . Do sada je uloženo 1,75 milijardi dolara za podršku globalnom odgovoru na COVID -19, navodi se u javnom izveštaju na veb-stranici fondacije. Uloženo je više od 680 miliona dolara da bi se usporio prenos bolesti i osnažio odgovor na virus u podsaharskoj Africi i Južnoj Aziji.

Nažalost, i pored toga što je Bil Gejts poznata ličnost i što je uložio ogroman novac u borbi protiv COVIDA-19, pojavile su se mnogobrojne teorije zavere, koje je podržao izuzetno veliki broj ljudi, o tome kako pokušava da koristi vakcine za kontrolu stanovništva. Prošle godine su istraživanja pokazala da su teorije zavere o Gejtsu bile najrasprostranjenije o korona virusu u prvim mesecima pandemije. Takođe je kritikovao administraciju tadašnjeg predsednika Donalda Trampa u kolumni objavljenoj 31. marta 2020, rekavši da „nema sumnje da su Sjedinjene Države propustile priliku da odnesu pobedu nad novim korona virusom“.

6343-bil-i-melinda-gejts-se-razvode-sve-sto-treba-da-znate-o-fondaciji-i-milijardama-dolara