Blokada američke vlade usporila pojavljivanje novih tehnoloških proizvoda na tržištu

Vlada Sjedinjenih Država je u blokadi već više od tri nedelje zbog čega tehnološka industrija počinje da oseća nepovoljne uticaje na poslovanje. Zaljubljenici u najnovije tehnološke sprave primetiće da će tržište biti značajno siromašnije u toku sledećih nekoliko meseci. Takva situacija je nastala jer su Federalna komisija za komunikacije (FCC), Agencija za hranu i lekove kao i ostale američke agencije koje izdaju sertifikate za bezbednost elektronskih uređaja koji se pojavljuju u maloprodaji zatvorene zbog blokade vlade koja traje već više od tri nedelje. Ako vlada uskoro ne počne sa radom, blokada bi mogla nepovoljno da utiče i na uvođenje sledeće generacije bežičnih mreža koja se stvara oko tehnologije 5G koja bi trebalo da im omogući veću brzinu i kraće vreme odziva.

Investiciona grupa Asocijacija telekomunikacionih kompanija, koja predstavlja proizvođače telekomunikacione opreme, rekla je da blokada usporava uvođenje novih povezanih uređaja kojima je potreban sertifikat koji izdaje Federalna komisija za komunikacije i da bi zastoj rada vlade konačno mogao da onemogući uvođenje tehnologije 5G . Blokada dolazi u odlučujućem trenutku kad se Amerika bori da ostane u prednosti u trci za uvođenje 5G tehnologije. Ako kompanije ne budu mogle da dobiju odobrenje od agencije, doći će do nesagledivih posledica po nove povezane uređaje koji treba da omoguće upotrebu 5G tehnologije i stvaranje potpunog ekosistema sledeće generacije tehnologija koje će podržavati 5G .

Delimična blokada počela je 22. decembra pošto Predstavnički dom i Senat nisu uspeli da da dođu do dogovora u vezi sa predlogom predsednika Trampa da se izdvoji 5 milijardi dolara za izgradnju zida na granici. Izgleda da do sporazuma neće skoro doći jer ni demokrate u Kongresu, a ni Donald Tramp ne žele da popuste. Pat pozicija ima ozbiljne ekonomske posledice po 800.000 saveznih službenika koji u petak prvi put nisu primili platu od kad je vlada u blokadi. Nepovoljne prilike se šire i na druge društvene oblasti, uključujući i tehnološku industriju jer su neki proizvođači uređaja primorani da odlože uvođenje novih proizvoda na tržište.

Ko je pogođen blokadom vlade?

Federalna komisija za komunikacije zvanično je prekinula sa radom 3. januara, ali nastavila je sa procesom prijavljivanja za frekvencije za 5G mrežu. Ipak, agencija je poslala 80% radnika na prinudni odmor i zatvorila nekoliko baza podataka koje koriste organizacije za izdavanje sertifikata i rade sa razvojnim sektorom u proizvodnji i sa laboratorijama. Komisija za komunikacije zahteva da svaki novi uređaj koji emituje energiju radio-talasa ima sertifikat koji potvrđuje da ta energija ne šteti ljudima i ne ometa druge proizvode или usluge koji koriste frekvenciju radio-talasa. Dozvolu za testiranje novih uređaja dobile su kompanije i telekomunikaciona tela za dodeljivanje sertifikata. Međutim, za odobrenje mnogih proizvoda, končanu reč treba da da Federalna komisija.

Kad je utvrđivala detalje za prestanak rada, agencija je napomenula da treće strane neće moći da preuzmu aplikacije za autorizaciju opreme или da izdaju sertifikate jer neće imati pristup potrebnim bazama podataka. Dakle, bilo koji proizvod sa ugrađenim predajnikom neće dobiti sertifikat sve dok se blokada vlade ne okonča. Ako Federalna komisija za komunikacije nije izdala sertifikat za proizvod, proizvođač или snabdevač opreme ne može ga prodati, niti reklamirati u Sjedinjenim Državama.
O kakvim proizvodima je reč? Na udaru su novi telefoni, tableti, ruteri za bežičnu vezu i mnogobrojni uređaji koji čine internet stvari, kao što je lopta povezana na mrežu koja nadgleda vaše ljubimce, povezani senzori za vodovodnu mrežu u vašoj kući koji sprečavaju curenje i vode računa o potrošnji или sokovnik koji je povezan na internet.
Međutim, na popisu se ne nalaze samo uređaji koje odobrava komisija. Blokada vlade utiče i na neke električne uređaje koji se koriste u medicini i lečenju i potrebno im je odobrenje Agencije za hranu i lekove.

Nije još poznato koliko je uređaja obuhvaćeno blokadom jer je teško saznati koje su kompanije i uređaji bili u procesu obrade za dobijanje odobrenja kad je vlada blokirana. Možemo da pretpostavimo da je broj ogroman jer je 2017. godine bilo 8,4 milijarde povezanih uređaja, a do 2020. očekuje se da će ih biti 20,4 milijarde.

Politika Agencije za hranu i lekove pomalo se razlike od postupaka Federalne komisije za komunikacije. Agencija je rekla da će nastaviti da obrađuje prijave za izdavanje sertifikata koje su predate pre blokade vlade, ali da neće primati nove. Postavlja se pitanje kako će se rešiti nagomilani zahtevi kad vlada ponovo počne sa radom. Naravno, potrebno je napraviti i svojevrsni raspored izdavanja sertifikata prema prioritetu medicinske opreme.

Manje kompanije osećaju veći pritisak

Stručnjaci ističu da će blokada vlade mnogo pogubnije uticati na male inovativne kompanije nego na tehnološke gigante pošto one imaju jedan или dva ključna inovativna proizvoda. Velike kompanije kao što su „Epl“, „Samsung“ i „Soni“ možda neće biti najsrećnije što će morati da zamrznu svoje planove i odlože predstavljanje proizvoda na tržištu za nekoliko nedelja или čak meseci, ali to im sigurno neće uništiti poslovanje. Panika još nije zavladala pošto je blokada vlade nastupila u vreme praznika, što je ublažilo ozbiljnost situacije. Ipak, zabrinutost je sve veća.

5186-blokada-americke-vlade-usporila-pojavljivanje-novih-tehnoloskih-proizvoda-na-trzistu