Borba aplikacija za konferencijske pozive: Majkrosoftov Teams protiv Zoom -a

Kompanija „Majkrosoft“ planira da osposobi svoju aplikaciju za konferencijske pozive tako da omogući prikazivanje do 49 učesnika na ekranu, ali nije precizno naznačila kada bi to moglo da se desi. Čim je objavljena astronomska zarada koju je aplikacija Zoom ostvarila u prvom kvartalu ove godine, kompanija „Majkrosoft“ je odmah potvrdila da radi na tome da dostigne mogućnost aplikacije Zoom u prikazivanju 49 učesnika na ekranu pri konferencijskom pozivu. Kompanija je uspela da poveća broj učesnika koji se mogu videti na ekranu u konferencijskom video-pozivu sa četiri na devet u maju pri pokušaju da ostvari veću zaradu u poboljšanjem svoje aplikacije Teams kada su telefonski video-pozivi postali neizbežni u vremenu izbijanja pandemije korona virusa.

Objavljeno je da je kompanija „Majkrosoft“ potvrdila da će povećati broj učesnika koji se mogu videti na ekranu na 49 da bi tako dostigla broj koji trenutno nudi aplikacija Zoom . Kompanija, međutim, to nije objavila u svom planu za razvoj aplikacije Office 365, koja obuhvata Teams i video pozive, niti je naznačila kada će biti uvedeno novo najavljivano svojstvo. S druge strane, „Majkrosoft“ kaže da njen plan obuhvata razvoj aplikacije Teams za 49 učesnika koji se mogu videti na ekranu, ali nije želela da otkrije kada će takvo svojstvo biti dostupno.  Jedan od inženjera koji učestvuje u razvoju Teams -a je priznao na forumu da je sadašnji format 3×3 tek početak, ali da „nije dovoljno dobar“. Dodao je da se radi na tome da se proširi broj učesnika koji se mogu videti na ekranu, kao i na podršci za mobilne uređaje, što znači da se nalaze negde na polovini puta, kako je sam izjavio.

Kompanija mora užurbano da radi na tome da poveća broj učesnika koji se mogu videti na ekranu ne samo zbog konkurencije, već i zbog samih korisnika kojima ograničenje od devet vidljivih učesnika predstavlja priličan problem zbog čega bi kompanija mogla da izgubi priličan broj korisnika aplikacije Office 365 koji se ubrzano prebacuju na Zoom . Nekoliko nastavnika i instruktora su ostavili svoje komentare na forumu koji se uglavnom odnose na zamerku da devet vidljivih učesnika ne podržavaju njihove aktivnosti u učionici na daljinu. Jedan od njih je instruktor plesa koji ima svoju školu i kaže da bi bilo dobro da može da vidi sve svoje polaznike i pomogne im da napreduju. Trenutno mora da naizmenično prikazuje po devet polaznika i tako nekoliko puta u toku jednog plesnog časa, što nije najudobnije, kako je primetio.

Drugi korisnik je napisao da postoji problem sa ispitima koji se rade na internetu tokom konferencijskog poziva. Kaže da koriste funkciju snimanja da bi posmatrali devet studenata, ali ni to nije moguće jer pri korišćenju te funkcije mogu da vide samo četiri. Još jedan nastavnika kaže da se cela njegova škola prebacuje sa aplikacije Teams na Zoom upravo zbog ograničenog broja vidljivih učesnika. Dodaje i da je povećanje broja na devet uspeh, ali da stvara još veću zbrku.

Još jedan korisnik, inače član neprofitne organizacije kaže, da ga je ograničenje vidljivih učesnika na ekranu nateralo da pređe na Zoom iako ne može da plati pretplatu na aplikaciju jer niko u njegovoj organizaciji nije zainteresovan za Teams , odnosno alatku za video-konferenciju gde se može videti samo devet učesnika. I pored svih tih zamerki, kompanija „Majkrosoft“ ipak beleži povećanje broja korisnika aplikacije Teams tokom pandemije, pri čemu napominje da je u martu bilo 44 miliona korisnika, a u aprilu 75 miliona.

S druge strane, čini se da Zoom postaje mnogo popularniji od Teams -a. Ove nedelje, aplikacija Zoom je objavila da trenutno ima 300 miliona korisnika, što je ogroman porast u odnosu na decembar 2019. godine kad ih je bilo samo 10 miliona или 200 miliona u martu kad je obustavljen razvoj novih funkcija i svojstava da bi se pažnja usmerila ka određenim problemima koji su se javili u oblasti bezbednosti aplikacije. Za to vreme, kompanija „Majkrosoft“ ističe prednost svoje aplikacije u zaštiti privatnosti i bezbednosti da bi promovisala Teams , ali u internom marketinškom video-sadržaju koji je dospeo u javnost kaže se da je Zoom pretnja Teams -u. Ipak, stalno povećanje broja korisnika te aplikacije nagoveštava da bi Zoom mogao da postane uobičajeni video-konferencijski program i onda kad rad od kuće postane deo prošlosti.

5865-borba-aplikacija-za-konferencijske-pozive-majkrosoftov-xa-teams-xa-protiv-xa-zoom-xa-a