Britanija istražuje nepoštene uslove koje postavlja Epl prodavnica

Organizacija za nadzor u Velikoj Britaniji otvorila istragu zbog tvrdnji da američka firma programerima aplikacija nameće uslove koji su u suprotnosti za postavkama zakona o zaštiti konkurencije. Britanski nadzornik za poštovanje antimonopolskih zakona otvorio je istragu protiv kompanije „Epl“ zbog tvrdnji da kompanija zloupotrebljava kontrolu nad svojom prodavnicom da bi nametnula programerima aplikacija „nelojalne i nekonkurentne“ uslove. Uprava za konkurenciju i tržište najavila je istragu u četvrtak ujutro. Kaže da je odlučila da sprovede istragu na osnovu sopstvenog rada u digitalnom sektoru, „kao i na osnovu izjava nekoliko programera koji kažu da su uslovi koje im kompanija nameće nepravedni i da mogu prekršiti zakon o konkurenciji“.

Milioni ljudi svakodnevno koriste aplikacije da bi videli kakvi će biti vremenski uslovi, da bi igrali igre или da bi naručivali hranu za poneti. Dakle, žalbe koje su podnete protiv „Epla“ zbog toga što koristi svoju tržišnu poziciju za postavljanje uslova koji su nelojalni или mogu ograničiti konkurenciju i izbor – što potencijalno može da dovede do smanjenja broja kupaca или korisnika aplikacija – zahtevaju pažljiviji nadzor. Aplikacije možete da instalirate na Epl uređaje samo preko Epl prodavnice, što znači da uslovi koje kompanija postavlja programerima imaju ogroman uticaj na njihovo poslovanje. Programeri moraju da plate između 15 i 30 procenata svog prihoda kompaniji ako, na primer, prodaju digitalnu robu preko Epl prodavnice i uglavnom im je zabranjeno da pokreću usluge za koje je potrebna pretplata da bi funkcionisale, osim ako ta pretplata nije obavljena preko kompanijine usluge plaćanja koja uzima proviziju od 15 procenata i više. Kompanija tvrdi da je to neophodno da bi aplikacije koje vlasnici Epl uređaja preuzimaju bile bezbedne i sigurne.

Kompanija kaže da je stvorila Epl prodavnicu da bi korisnici imali sigurno i pouzdano mesto za preuzimanje aplikacija koje vole, ali i da bi programerima širom sveta pružila sjajnu poslovnu priliku. Samo u Velikoj Britaniji, iOS aplikacije otvorile su stotine hiljada radnih mesta, a svaki programer sa sjajnom idejom može da dođe do „Eplovih“ korisnika širom sveta. 

Kompanija tvrdi da podržava napredna i konkurentna tržišta na kojima svaka odlična ideja može da se ostvari i postigne uspeh. Epl prodavnica je pokretač uspeha za programere aplikacija, delom i zbog izuzetno strogih standarda koje je kompanija postavila i koje, kako kaže, primenjuje pošteno i podjednako na sve programere da bi zaštitila kupce od zlonamernih programa i sprečila ogromno prikupljanje podataka korisnika bez njihovog pristanka. Kompanija je izjavila da se raduje saradnji sa Upravom za konkurenciju i tržište Velike Britanije da bi joj objasnila kako su njene smernice za privatnost, bezbednost i sadržaj stvorile od Epl prodavnice pouzdano tržište i za potrošače i za programere.

Istraga je samo deo šireg uvida u tehnološki sektor, koji uključuje stvaranje Jedinice za digitalna tržišta, koje je najavljeno u novembru 2020. godine. Ta organizacija biće prvi od niza pokušaja vlade Velike Britanije da uspostavi novi regulatorni režim za tehnološki sektor. Stalno ispitivanje digitalnih tržišta koje sprovodi Uprava već je otkrilo neke zabrinjavajuće trendove. Poznato je da preduzeća, kao i potrošači, mogu da pretrpe stvarnu štetu ako se antikonkurentski postupci velikih tehnoloških kompanija ne sankcionišu. Zbog toga se i uspostavlja nova Jedinica za digitalna tržišta koja će pokrenuti nove istrage svuda gde ima opravdanih razloga za to.

Jedinica za digitalna tržišta prvobitno se bavila istragom tržišta internetskog oglašavanja, a konačno će obuhvatiti kompanije koje imaju „strateški važan položaj na tržištu“, odnosno, koje se mogu definisati kao „značajno i trajno tržišno moćne“. Kompanije „Gugl“ i „Fejsbuk“ bile su sasvim sigurne da će biti predmet razmatranja zakonodavaca, ali nije bilo sigurno da li će i druge velike tehnološke kompanije, uključujući „Epl“ i „Amazon“, biti regulisane na isti način.

6301-britanija-istrazuje-nepostene-uslove-koje-postavlja-epl-prodavnica