Centar za lečenje zavisnosti od pametnog telefona

Bolesnicima od nomofobije—straha od nemanja mobilnog telefona—potrebna je specijalna vrsta terapije. Za osećaj zebnje koji potiče od odvajanja od pametnog telefona postoji naziv: Nomofobija–bukvalno, “ no-mobile “ fobija. To je strah od gubitka или ostajanja bez mobilnog telefona. Oni koji imaju zaista iznurujuću zavisnost od telefona nisu u stanju da se sami oslobode te navike. Potrebna im je rehabilitacija u nadgledanoj klinici. Restart i Morningside su dve takve klinike.

Pacijenti se primaju na 45 do 90 dana, a zatim provode prve tri nedelje u detoksikaciji bez pristupa svojim telefonima или personalnoj tehnologiji bilo koje vrste. Potpuno odvajanje. Oni rade na oporavku svojih osnovnih životnih veština—jedu zdrave obroke, dosta spavaju i vežbaju, i obavljaju sitne poslove po ustanovi i oko nje. Ali, što je najvažnije, primaju dosta psihoterapije i grupnih sesija da bi se otkrila srž njihove zavisnosti.

Da biste sprečili da postanete previše zavisni od telefona, možete da pokušate nekoliko stvari. Neki predlažu da se počne sa nekim pravilima. Odredite granice korišćenja telefona, na primer da ne koristite uređaj u kupatilu, dok vozite, или za večerom.

Drugi preporučuju da isključite društvene medije i obaveštenja o elektronskoj pošti, pa da proveravate poruke kad vi hoćete, a ne čim vam stigne ping.
Treći smatraju da je jedna od najgorih navika da se telefon koristi kasno noću или u krevetu. Gledanjem u ekran sprečava se da mozak oslobodi melatonin, naš prirodni hormon sna, pa naše telo ne registruje da smo umorni. Rešenje? Vratite se običnom budilniku, a telefon ostavite van spavaće sobe. Na kraju, recite rođacima i prijateljima da u slučaju hitne potrebe treba da vas pozovu na telefon umesto da šalju poruku.
Ozbiljno pokušajte da sklonite telefon tokom društvenih aktivnosti. Usredsredite se na razovor. Ideju za tvit možete da zapišete na papir i sačuvate za kasnije. Ako ste sa prijateljima, onda budite sa prijateljima.

Izvor: IT WORLD

2324-centar-za-lecenje-zavisnosti-od-pametnog-telefona