Clearview AI ће добити патент у Америци за технологију за препознавање лица

Clearview AI, технолошка компанија која је креирала контроверзни систем за препознавање лица чија се база података састоји од фотографија корисника са различитих друштвених мрежа, добиће патент за своју контроверзну технологију. Технолошка компанија је рекла да је Амерички завод за патенте и жигове послао компанији обавештење о одобрењу. То значи да ће компанијина апликација бити одобрена чим Clearview AI плати све трошкове процедуре.

Патент компаније Clearview

Часопис Политико је пренео вест о обавештењу и рекао да су критичари сада забринути да би одобравање патента Clearview-у могло да убрза развој сличних технологија пре него што законодавци буду у могућности да направе закон који ће обуздати или регулисати употребу таквих технологија. Неколико агенција за спровођење закона користи Clearview AI систем, укључујући Одељење за унутрашњу безбедност и FBI. Систем је претрпео највеће критике јер је своју базу података од неколико милијарди слика направио тако што је прошао кроз сајтове друштвених медија и сачувао слике корисника без њиховог пристанка. Технолошка компанија каже да су слике које прикупља јавно доступне и да нису незаконито преузете. Међутим, такав поступак је приморао Фејсбук, Твитер и друге сајтове друштвених медија да упуте захтев компанији да престане са процесом прикупљања података корисника. Законодавци у Британији, Канади и Аустралији упозорили су Clearview да не прекрши закон о приватности података у тим земљама.

Како се брани Clearview

Извршни директор компаније Clearview, Хоан Тон-Тат, рекао је да је систем који су креирали намењен идентификацији криминалаца и да се не користи као средство за надзор. Тон-Тат је додао да је технолошка компанија посвећена одговорној употреби своје технологије. Технолошка компанија сарађује са неколико правних институција на протоколима коришћење технологије за препознавање лица. Компанија је 4. децембра изјавила за један познати часопис да неће креирати систем коме ће моћи лако да приступе јавне организације и да ће га користити само приватне организације. Противници и критичари су навели да апликације и друге потрошачке верзије те технологије могу да дозволе било коме да сними ваше слике паметним телефоном и добије ваше личне податке. У тексту пријаве за патент може се видети да компанија сугерише да се технологија може користити не само да би олакшала полицији хватање осумњичених и криминалаца. Наиме, у пријави се наводи да би у многим случајевима можда било препоручљиво и пожељно да неко сазна више о другој особи са којом треба да послује, да се упозна или да оствари неку другу врсту контакта. Због тога се и залажу да побољшају метод и систем за добијање информација о некоме и за давање информација на основу критеријума.

Активисти за заштиту приватности годинама критикују системе за препознавање лица због њихове непрецизности, што понекад доводи до тога да се ухапси погрешна особа. Систем се суочава са потешкоћама при препознавању жена и људи друге боје коже. Активисти за заштиту приватност истакли су и да ова технологија може да се користи у надзорне сврхе на протестима и политичким демонстрацијама. Упркос својим недостацима, ову технологију користе службеници за спровођење закона при решавању кривичних дела у распону од крађе у продавницама, трговине људима, отмице, експлоатације деце до убиства, наводи се у једном чланку. Компанија Clearview је рекла да није упозната ни са једним случајем у којем је систем довео до тога да је неко ухапшен грешком. До сада је неколико публикација навело да се показало да је технологија веома тачна пошто је прошла ревизију Националног института за стандарде и технологију. Ипак, компанија се непрестано суочава са проблемима. Прошлог месеца, аустралијски законодавци су јој наредили да уклони узорке лица грађана. У мају је у Европи против компаније поднето неколико десетина тужби због методе прикупљања података.

6619-xa-clearview-ai-xa-ce-dobiti-patent-u-americi-za-tehnologiju-za-prepoznavanje-lica