Crtajte na ekranu računara pomoću Android telefona

Bez obzira na to da li želite da koristite svoj telefon kao grafičku tablu ili samo da dodate napomene nekim slikama, pokazaćemo vam kako da crtate na računaru pomoću Android uređaja.
Bez obzira na to da li učite iz dokumenta u PDF formatu koji je na radnoj površini, delite ekran na onlajn sastanku ili samo skicirate neke ideje u Photoshop-u, verovatno ćete ponekad želeli da crtate na ekranu i delite to sa drugima.
Najlakše je kada imate grafičku tablu (koja je prilično skupa), ali ne brinite ako je nemate. Pokazaćemo vam kako možete da koristite svoj Android telefon za crtanje i pisanje na ekranu Windows računara.
Kako da crtate na Windows računaru pomoću Android uređaja
Pametni telefon možete da podesite tako da radi kao jeftinija alternativa grafičkoj tabli pri korišćenju umetničkih aplikacija, kao što je Photoshop. Na primer, možete da ga koristite i za dodavanje napomena na ekranu Windows računara, što bi bilo idealno rešenje ako ste predavač ili prikazujete prezentacije.
Potrebna vam je aplikacija PC Remote control (za daljinsko upravljanje računarom) treće strane na Android telefonu ili tabletu da biste crtali na ekranu računara. Pokazaćemo vam kako da koristite dve aplikacije: aplikaciju PC Remote Receiver u Windows okruženju i aplikaciju PC Remote na Androidu. Obe su besplatna za korišćenje, iako postoje opcije za kupovinu u aplikaciji u Android okruženju.
Pošto instalirate obe aplikacije, pokrenite ih i pratite sledeće korake za uparivanje:
Povežite telefon sa Windows računarom pomoću USB kabla.
Na početnom ekranu mobilne aplikacije dodirnite Connenct, a zatim izaberite USB ikonu.
Od vas će se tražiti da omogućite USB povezivanje (tethering) na svom telefonu, a kada to učinite, vaša dva uređaja će biti uspešno uparena.
Ako su vaš pametni telefon i računar na istoj bežičnoj mreži, možete da ih uparite tako što ćete dodirnuti Wi-Fi ikonu umesto da koristite USB, a zatim izabrati naziv računara iz liste.
Napomena:
Ponekad, dok uparujete telefon sa računarom, mobilna aplikacija prikazuje poruku o grešci, bez obzira na to koji režim uparivanja koristite.
Da biste to popravili, prvo morate da zatvorite aplikaciju, a zatim da je uklonite iz menija Recent. Nakon toga, prinudno zaustavite aplikaciju iz podešavanja telefona i ponovo je otvorite.
Kada uparite telefon i računar, pokrenite mobilnu aplikaciju i pratite sledeće korake da biste počeli da crtate na ekranu:
Dodirnite opciju Utility Tools na dnu, drugu sa desne strane.
U odeljku Utility Tools izaberite ikonu Blackboard i moći ćete da vidite ekran računara preslikan na vaš pametni telefon.
Dodirnite ikonu Pen da nacrtate bilo šta na ekranu.
Iznad ikone Pen možete da vidite ikonu zupčanika. Dodirnite je da biste otvorili meni Pen Setup (za podešavanje olovke) u kojem možete da prilagodite veličinu, boju, neprozirnost i oštrinu olovke.
Kad dodirnete ikonu Ereaser, možete da izbrišete bilo koji deo crteža. Iznad nje se nalazi i ikona zupčanika koju možete da koristite da biste povećali ili smanjili veličinu gumice prevlačenjem klizača.
Ako želite da obrišete sve što ste napisali na ekranu, dodirnite ikonu Delete koja se nalazi u donjem levom uglu.
Kad završite ono što ste hteli da uradite, možete da prekinete vezu sa telefonom tako što ćete prvo dodirnuti ikonu Me, koja se nalazi pored ikone Utility, a zatim izabrati opciju DISCONNECT.
Pretvorite svoj Android telefon u podlogu za crtanje na računaru
Korišćenje Android telefona za crtanje na ekranu računara je odlična mogućnost za uštedu novca za nove grafičke umetnike i ljude koji povremeno moraju da zabeleže nešto na svom računaru. Ipak, to nije zamena za namensku opremu ako vam je zaista potrebna. Ako se profesionalno bavite digitalnom umetnošću, ulaganje u dobru grafičku tablu ili iPad je odlična investicija.