Čuli ste za 5G . Upoznajte Wi-Fi 6

Konačno je stigla nadogradnja kućne bežične mreže koja će uspeti da podrži sve one uređaje koje koristimo. Nažalost, nije uspela da stigne pre pandemije. Imate problema sa kućnom bežičnom mrežom? Ostaje nam za utehu činjenica da će budući ruteri bar biti spremni za sledeću pandemiju. Pošto je veći deo Sjedinjenih Država u kućnoj izolaciji zbog zaustavljanja širenja korona virusa, svi smo više nego ikada svesni koliko je važna lokalna bežična mreža, što je nešto što smo, takođe, uzimali zdravo za gotovo. Pre pandemije, većina je bila usredsređena na 5G mrežu, sledeću veliku inovaciju u tehnologiji mobilnog interneta, i mogućnosti koje bi stvorila za naš život u stalnom pokretu obeležen pametnim mobilnim telefonima. Država užurbano radi na uspostavljanju novih 5G bežičnih mreža koje su dovoljno brze da vam omogućavaju da, recimo, preuzmete filmove u tren oka, a jednog dana čak bi mogle da se koriste i za autonomna vozila. Što se tiče „stalnog pokreta“ i „vožnje“ ovih dana, oni nam ne znače mnogo jer, u stvari, nikud i ne idemo.

Dobra vest je da je lokalna bežična mreža bez velike buke dobijala neophodnu nadogradnju. Nažalost, ova poslednja nije stigla na vreme kad nam je svima najpotrebnija, s obzirom na to u kakvim smo se okolnostima našli. Ipak, uvođenje nove bežične mreže je vrlo blizu i, krajem ovog meseca, Federalna komisija za komunikacije glasaće o oslobađanju značajnog dela spektra u važnom koraku za sledeću generaciju unutrašnje bežične tehnologije, poznate kao Wi-Fi 6.

Ako ste pomislili: „Čekaj, ne sećam se da je neko spominjao Wi-Fi 4 niti 5“, to je zato što je sporazum o imenovanju usluge za korisnike relativno nov. Pre osamnaest meseci Wi-Fi alijansa je počela da označava 802.11ac tehnologiju – i uređaje koji je podržavaju – kao Wi-Fi 5. To je trenutni standard i star je oko sedam godina. (Standard za Wi-Fi 6 je 802.11ax, ako baš morate da znate.) Hajde da se ne bavimo zamršenom tehnološkom terminologijom. Sve što, zaista, treba da znate je da će nova lokalna bežična mreža biti mnogo brža i efikasnija, sposobna da istovremeno podržava sve veći broj uređaja – iPad-ove, prenosive računare, pametne televizore, konzole za video-igre, povezane kuhinjske uređaje, platforme virtuelne stvarnosti, i tako dalje. Wi-Fi 5 može podržati neke od njih, ali ne sve odjednom, što dovodi do zagušenja mreže i usporavanja dok se uređaji u našim domovima bore za opseg protoka. Neka domaćinstva mogu da dožive takvu situaciju zbog pandemije ako, recimo, jedan roditelj pokušava da obavi Zoom video-konferencijski poziv sa laptopa, dok drugi gleda Netflix, a deca koriste tablet-računare da bi pohađali virtuelne školske časove или na mreži igraju igre.

Internet svih stvari

Broj uređaja povezanih sa internetom po glavi stanovnika u Sjedinjenim Državama trebalo bi da se poveća u narednih nekoliko godina. Naime, 2018.godine, bilo je 8,3 uređaja, a očekuje se da će 2023. godine biti 13,6. Mogućnost podržavanja tolikog broja uređaja, takođe, će biti od velike koristi na mestima kao što su prepune koncertne dvorane. Na taj način, Wi-Fi 6 je kao unutrašnja verzija 5G . Poseduje i druge napredne funkcije, kao što je produžavanje trajanja baterije naših uređaja tako što će utvrditi kada se uobičajeno koriste i čekaće do tog vremena da pošalje или primi podatke.

Wi-Fi 6 postoji, samo nema mnogo rutera или uređaja koji su na raspolaganju da takvu mrežu podrže. Glasanje Federalne komisije za komunikacije 23. aprila, ozvaničiće uspostavljanje nove mreže, sa dostupnim 1.200 megaherca spektra u opsegu od šest gigaherca. Već postoje licencirani korisnici tih talasa, kao što su emiteri vesti i gradovi koji ih koriste u oblasti javne bezbednosti. Zahvaljujući složenom inženjerskom podvigu, ti zaposleni će moći i dalje da ih koriste.

Dobavljači bežičnih i kućnih internet usluga kažu da su američke mreže uglavnom uspele da se održe uprkos velikom porastu potražnje poslednjih nedelja, mada su neki izvori trećih strana pokazali veliki pad brzine u određenim gradovima. Potrebni su nam bolji podaci i Federalna komisija za komunikacije bi trebalo da uradi više na informisanju građana. Ipak, nezadovoljstvo i nervoza koji se javljaju dok pokušavamo da se povežemo na internet kad je cela naša porodica u kući, konačno će biti rešena kad se uvede nova lokalna bežična mreža Wi-Fi 6. Nadajmo se da nam se neće pružiti ista ovakva prilika da je testiramo.

5802-culi-ste-za-xa-5g-xa-upoznajte-xa-wi-fi-xa-6