Čuvajte se ove prevare za nadogradnju Windowsa 10

Još jedna nadogradnja novog operativnog sistema, još jedna prilika da napadači pokušaju da preuzmu vaš računar. Cisco je otkrio novu elektronsku prevaru koja koristi želju korisnika da besplatno dobiju nadogradnju na Windows 10. E-mail izgleda kao da dolazi iz Microsofta , sa adresom update@microsoft.com, ali to je u stvari skrivena adresa. Ako niste pažljivi, možete pomisliti da je e-mail legitiman, posebno sa zanimljivom fusnotom koju su prevaranti dodali na kraju e-maila , koja tvrdi da je e-mail skenirao antivirus i da izgleda kao čist fajl.

Evo kako ta poruka izgleda:

Međutim, ako pažljivo pročitate, primetićete da neki znakovi nisu pravilno napisani, a za koje Cisco smatra da može biti zbog ciljanja određene publike (demografski koristeći nestandardni skup znakova), или je to skup znakova koji se koristio za izradu ove e-mail poruke. Ukoliko korisnik preuzima zip fajl povezan sa ovim e-mailom i izvrši dobijeni paket, njegov računar će da preuzme BPS-Locker , vrsta softvera za iznudu otkupa koji primorava korisnika da plati da bi se njihov računar otključao.

Srećom, ako imate instaliran softver protiv zlonamernog softvera, kao što je Malvarebites , ovakve zlonamerne e-pošte će biti sprečene. Microsoft zaista oteže sa nadogradnjom za sve korisnike na Windows 10 (može potrajati nedeljama dok se nadogradnja ne dostavi), ali kada se to bude desilo, nadogradnja će direktno stići u vaš računar (gledajte liniju poslova za obaveštenje). Nikako putem elektronske pošte.

Izvor: IT WORLD – Tech Insider

3760-cuvajte-se-ove-prevare-za-nadogradnju-windowsa-10