Da li Android telefon može da se prati kada je isključen?

Da li isključivanje Android telefona znači da je praćenje njegove lokacije onemogućeno? Evo šta bi trebalo da znate.
Kako tehnologija napreduje, tako se nastavljaju diskusije u vezi sa praćenjem nečije lokacije. Danas, dobavljači mobilnih usluga i interneta, kao i neki druge zainteresovane strane mogu da prate vašu lokaciju preko uređaja koje posedujete, uključujući pametni telefon.
Dakle, ako imate Android telefon, šta se dešava kada je isključen? Može li neko i tada da prati vašu lokaciju?
Kako funkcioniše praćenje lokacije
Vaša lokacija i kretanje mogu da se prate pomoću tornjeva mobilne telefonije i satelita. Kada ste u blizini tornja mobilne telefonije, vreme koje je potrebno vašem telefonu da primi signal sa tornja nakon povezivanja koristi se za određivanje vaše lokacije. To je poznato kao triangulacija mobilnih tornjeva i može da obezbedi prilično tačnu lokaciju, sa varijacijom od 500 do 1500 metara. Telefon, takođe, može da se prati pomoću GPS-a ili Globalnog sistema za pozicioniranje, koji je ugrađen u svaki model. Telefon prima signale sa satelita koji kruže oko planete, što pomaže da se odredi veoma tačan geografski položaj.
Aplikacije na telefonu koje treba da prate vašu lokaciju da bi funkcionisale, kao što su vremenske prilike, aplikacije za deljenje vožnje i mape, mogu da pristupe tim informacijama. Isto tako, Google i aplikacije društvenih mreža mogu da znaju tačno gde se nalazite, mada nam nije jasno zbog čega im je to toliko važno.
Ako isključite telefon, da li triangulacija tornjeva mobilne telefonije ili GPS i dalje mogu da prate njegovu lokaciju?
Da li Android telefon može da se prati kada je isključen?
Kada isključite telefon, privremeno deaktivirate sve njegove funkcije, uključujući bežičnu komunikaciju. Ako isključite sve to, vaš telefon ne može da se prati putem triangulacije tornjeva mobilne telefonije ili GPS-a. Jedina lokacija koja može da se uoči pomoću tih metoda je ona koja je poslednja prikazana pre nego što je uređaj isključen.
Dakle, uopšteno govoreći, telefon ne može da se prati kada je isključen. Međutim, veoma često se sumnja u istinitost te tvrdnje.
Veoma često se napominje da određeni organi vlasti i dalje mogu da prate telefon kada je isključen. Na primer, tokom godina su se pojavljivali različiti izveštaji u kojima se tvrdi da Agencija za nacionalnu bezbednost (National Security Agency – NSA) može da prati isključeni uređaj. Na primer, časopis Slate je, 2013. godine, objavio članak u kojem se raspravljalo o tome kako je Agencija navodno pratila telefone, što je ukratko spomenuto u priči iz Vašington posta.
U istom članku, Slate je spomenuo da je, 2006. godine, objavljeno da je FBI „proširio špijunski softver da inficira mobilne telefone osumnjičenih i snima podatke čak i kada su telefoni bili isključeni“. Članak u časopisu CNET je bio naveden kao izvor. Nije poznato da li je Agencija zaista sposobna da prati telefone dok su isključeni, ali čini se da spomenuti izveštaji ukazuju da je tako nešto moguće.
Određeni državni organi, kao što su organi za sprovođenje zakona, takođe su poznati po tome što koriste trojance za praćenje aktivnosti kriminalaca, a kruže glasine o mogućnosti praćenja uređaja kada su isključeni. Ipak, i to bi trebalo da bude zvanično potvrđeno.
Treba da napomenemo da bi praćenje lokacije isključenog telefona bio izuzetno težak poduhvat kako za pojedinca, tako i za kompaniju. Dakle, verovatno ne morate previše da brinete da će aplikacije ili dobavljač mobilnih usluga pratiti vašu lokaciju ako ste isključili telefon.
Da li je moguće praćenje ako je uključen avionski režim?
Imajte na umu da isključivanje telefona nije isto što i omogućavanje avionskog režima. Iako avionski režim onemogućava različite bežične veze, ipak omogućava GPS praćenje. Iako aplikacije neće moći da prenose vašu lokaciju u realnom vremenu, one će moći da nastave da prikupljaju podatke o tome gde ste tačno bili.
Takođe treba da imate na umu da je praćenje telefona moguće i onda kada su isključene usluge lokacije. Ako ste povezani na mobilnu mrežu, mobilni tornjevi će nastaviti da prikupljaju informacije ili, u ekstremnijim slučajevima, zlonamerni operater će možda moći da prati vašu lokaciju koristeći zlonamerni softver na kojeg ne utiče deaktivacija usluga lokacije.
Isključivanje telefona može da zamaskira vašu lokaciju
Ako želite da u potpunosti sakrijete lokaciju, isključivanje telefona će vam sigurno pomoći u tome. Jednostavno isključivanje bežičnih komunikacija i dalje će omogućiti vašem dobavljaču ili trećim licima da prate vašu lokaciju.