Da li bi Bing uz veštačku inteligenciju mogao da nadmaši Google u pretrazi?

Kompanija Microsoft je otkrila da planira da integriše ChatGPT u Bing. Ipak, da li bi renovirani pretraživač uz veštačku inteligenciju mogao da pobedi Google?
ChatGPT kompanije OpenAI, kojeg pokreće veštačka inteligencija, stavljen je besplatno na raspolaganje javnosti u novembru 2022. godine da bi ga korisnici testirali. U roku od nekoliko dana, ChatGPT je postao hit i na njegovoj stranici je već prijavljeno preko milion ljudi.
Nedavno se kompanija Microsoft udružila sa kompanijom OpenAI da bi radila na ugrađivanju veštačke inteligencije u neke od svojih usluga. Jedna od najznačajnijih usluga je Bing, o čemu se čuju mnogobrojne priče. Kako bi to moglo da izgleda i da li bi Bing mogao da pretekne Google pretraživač?
Kompanija Microsoft bi mogla da doda ChatGPT u Bing
ChatGPT je chatbot sa veštačkom inteligencijom koji se oslanja na informacije prikupljene sa interneta da bi odgovorio na pitanja kao ljudsko biće. Međutim, ChatGPT je upoznat samo sa informacijama dostupnim pre 2021. godine. Zbog svog modela obuke, ChatGPT nema informacije posle tog datuma, niti može da pretražuje veb.
Prema nekim informacijama koje su objavljene, kompanija Microsoft bi mogla da integriše ChatGPT kompanije OpenAI u Bing pre kraja marta 2023. godine. To bi verovatno omogućilo pretraživaču da odgovori na upite za pretragu u sažetoj i preciznoj formi, uz već dobro poznate liste veza i oglasa.
Kompanija se nada da će joj integracija veštačke inteligencije u Bing pomoći da dostigne Google. Prema nekim statistikama, Google je imao 84 procenta udela u globalnoj pretrazi u decembru 2022. godine, u poređenju sa Bingovih 9. Očigledno, Bing bi morao mnogo da nadoknadi.
Da li bi Bing uz veštačku inteligenciju mogao da nadmaši Google pretragu?
To pitanje smo postavili inteligentnom ChatGPT-u, ali okolišao je, jer nije bio siguran:
Moguće je da bi Bing pretraživač kojeg pokreće veštačka inteligencija mogao da nadmaši Google u nekim aspektima, ali takođe je moguće da bi Google mogao da zadrži svoju prednost u drugim oblastima.
Moraćemo da se zadovoljimo takvim odgovorom pošto se ChatGPT nije konkretno izjasnio. Hajde da pogledamo da li bi Bing opremljen ChatGPT-om mogao da nadmaši Google.

 1. Veštačka inteligencija je algoritam, a ne pretraživač
  ChatGPT nije napravljen da neprestano „kopa“ po internetu kao pretraživač, tako da će Bing i dalje nastaviti da stvara većinu rezultata pretrage. Međutim, Bing bi potencijalno mogao da doda okvir za pretragu povezan sa ChatGPT-om, u kojem bi se pojavljivali odgovori koje generiše chatbot pored Bingove uobičajene liste veza.
  Takav postupak potencijalno može da napravi superiorne rezultate pretrage, i na taj način pokupi udeo Google-a na tržištu. Međutim, kompanija Microsoft bi takođe morala da pojača marketinške aktivnosti i da se nada da Google neće ništa preduzeti, što je skoro neverovatno. U stvari, Google je objavio „stanje uzbune“ čim je ChatGPT izašao u javnost.
 2. Google ima sopstvenu veštačku inteligenciju
  Izvršni direktor Google-a Sandar Pikaj tvrdi da su programi veštačke inteligencije njegove kompanije (kojih ima nekoliko) isto tako dobri kao i ChatGPT. Ti programi obuhvataju BERT, MUM i LaMDA, i već su suptilno ugrađeni u Google pretragu da bi vam obezbedili izuzetno tačne rezultate. Google-u jednostavno treba više vremena nego OpenAI-ju da pokrene sopstveni chatbot.
  Ako možemo da verujemo Sandaru Pikaju na reč, onda se može očekivati da Google ima sredstva da neutrališe pretnju ChatGPT-a pre nego što bude kasno.
  ChatGPT je blizu cilja, ali još nije stigao do njega
  Prema Ilonu Masku „ChatGPT je zastrašujuće dobar“, što može da potvrdi i većina korisnika. Ljudi su koristili ChatGPT da urade nekoliko praktičnih stvari, uključujući pisanje koda koji zaista funkcioniše. Iako može vrlo opušteno da razgovara sa nama, i dalje ima nekoliko problema.
  Oni zlonamerni su koristili ChatGPT za pisanje zlonamernog softvera, a korisnici su zaobišli bezbednosne smernice ChatGPT-a tako što su mu rekli da jednostavno zamisli da je on loša veštačka inteligencija. ChatGPT pogrešno shvata veliki broj problema i izmišlja istorijske i biografske podatke.
  Zbog toga Google polako i pažljivo razvija sopstvenu verziju. Čak i Sem Altman, izvršni direktor kompanije OpenAI, smatra da ChatGPT još nije spreman za ozbiljne zadatke.
  Pored toga, sasvim je sigurno da Google ima nešto u kompletu alata što je isto tako dobro ili bolje od ChatGPT-a (moguće LAMDA). Pošto Google ostaje apsolutno dominantan u pretraživanju, mogao bi da nadmaši ChatGPT i Bing kada pokrene sopstvenog chatbota.
  ChatGPT je pokazao put do pretraživanja potpomognutog veštačkom inteligencijom
  Iako ChatGPT nije sasvim spreman da se pridruži Bingu, ipak je veoma impresivan. Pružio nam je uvid u to da je u bliskoj budućnosti moguće stvoriti pretraživač koji sarađuje sa veštačkom inteligencijom.