Da li će Asistent kompanije „Gugl“ postati samo najobičnije zanovetalo?

Svi znamo da je Asistent kompanije „Gugl“ uvek spreman da pomogne i održi porodicu i prijatelje u stanju pripravnosti. Međutim, inženjeri koji stoje iza projekta koji će asistentu dodeliti mogućnost podsećanja, или bolje reći opominjanja članova porodice или prijatelja da obave neki zadatak, nisu ni pomislili šta bi se moglo dogoditi ako bi se našao u, recimo, disfunkcionalnoj porodici. Asistent kompanije „Gugl“ od sad će moći da šalje podsetnike članovima u grupi или članovima porodice koji treba da obave neki zadatak, što će značajno unaprediti organizovanost. Drugim rečima, Asistent dobija ulogu zanovetala. Zvanično, Asistent dobija svojstvo koje je nazvano ’dodeljeni podsetnici’ (engl. Assignable Reminders) koji će pomoći članovima porodice или ukućanima da lakše sarađuju i budu bolje organizovani bez obzira na to da li su u kući или van nje.

Ukratko ćemo vam opisati kako bi to trebalo da izgleda:

Od sada ćete moći da napravite podsetnike za vašeg partnera или ukućanina da ne bi zabravio da kupi namirnice, plati račune или prošeta psa. Možete mu čak poslati i poruku ohrabrenja ako mu je potrebna. („Hej, Gugl, kaži Meri da joj držim palčeve za sutrašnji ispit.“) Svojstvo će sledeće nedelje biti dostupno na telefonima, zvučnicima i pametnim ekranima (engl. Smart Displays) u Velikoj Britaniji, Sjedinjenim Državama i Australiji i radiće i sa uređajem Nest Hub Max (pametni ekran sa kamerom za pozive i nadzor) kad se pojavi na jesen.

Dobra vest je ta da Asistent može da skrati tekstualne poruke, pozive i razgovore i svede ih samo na minimum potreban za koordinaciju zadataka. Loša vest: sad možete da automatizujete zanovetanje.

Kompanija je navela sledeći primer:

Da biste nekom poslali podsetnik, zamolite Asistenta: „Hej, Gugl, podseti Grega da izbaci đubre u osam uveče.“ Greg će dobiti obaveštenja o poruci na pametnom ekranu, zvučniku i telefonu kad se podsetnik napravi. Greg će biti ponovo obavešten u ono vreme kad ste Asistenta zamolili da ga podseti. Novo svojstvo vam čak pruža mogućnost da pregledate koje ste podsetnike poslali Gregu tako što ćete jednostavno reći: „Hej, Gugl, koje sam poruke poslala Gregu?“

Dakle, sad vidite kuda sve to vodi. Asistent će sigurno biti uvučen u prepirku pasivno-agresivnog para или u rat između ljudi koji dele stan.

„Hej, Gugl, podseti Grega da mu je vreme da se pomeri sa troseda i počne nešto da radi.“
„Hej, Gugl, reci Seli da bi jednom i ona mogla da plati račune.“
„Hej, Gugl, podseti Marka da nahrani psa u podne jer jadničak samo što nije skapao od gladi prošli put.
„Hej, Gugl podseti Džejn da sredi sobu i proveri da li joj je tepih još na podu.“
„Hej, Gugl, podseti Džoa da plati alimentaciju jer se poslednja tri meseca pravi blesav.“

Shvatate. Kompanija kaže da podsetnike možete da primate i šaljete samo ljudima koji su u vašoj Gugl porodici или na naloge koji su povezani na isti pametni ekran или zvučnik pri čemu glasovi moraju da se podudaraju. Morate, takođe, biti povezani na Gugl kontakte. Štaviše, i deca mogu da se pridruže zabavi.

Teoretski, možete onemogućiti određenim osobama da vam šalju podsetnike, ali svi dobro znamo da biste skupo platili zbog toga.

Kompanija ističe:

Smatramo da će svojstvo pomoći porodicama (i onima koji zajedno stanuju) da značajno unaprede upravljanje svojim zadacima u novoj školskoj godini i ubuduće.

Pa, neka igre počnu.

5471-da-li-ce-asistent-kompanije-gugl-postati-samo-najobicnije-zanovetalo