Da li se kompanija „Huavej“ izborila sa Trampovim sankcijama?

Kompanija „Huavej“ je predstavila najnoviju verziju HarmonyOS -a, svog novog operativnog sistema koji će pokušati da ujedini ekosistem pametnih uređaja. HarmonyOS će raditi na svim vrstama uređaja, uključujući pametne telefone, nosive uređaje, pametne televizore i još mnogo toga. U stvari, kompanija kaže da HarmonyOS može da radi na uređajima sa samo 128 KB RAM -a, tako da skoro svaki pametni uređaj može da radi na toj platformi. Tokom prezentacije, kompanija je naglasila povezanost između uređaja koju omogućava HarmonyOS , rekavši da se sve vrste uređaja udružuju u jedan „super uređaj“. Na primer, možda ćete moći da koristite telefon или pametni sat za upravljanje kamerom или dronom, или ćete moći da prebacite video-poziv sa svog telefona na huavej televizor. Reprodukcija muzike se takođe može lako preneti sa jednog uređaja na drugi, itd. Prikazali su kako funkcioniše na više uređaja i istakli da planiraju da od nove platforme naprave čvorište koje povezuje širok spektar hardvera od bežičnih slušalica do pametnih automobila.

Kompanija je na онлајн događaju u sredu predstavila nekoliko pametnih telefona, pametnih satova i tableta koje pokreće verzija 2.0 operativnog sistema Harmony . Štaviše, izjavili su da će skoro 100 uređaja proizvedenih u „Huaveju“ biti prebačeni na najnoviji sistem. Proizvođač telekomunikacione opreme sa sedištem u Šenženu nastoji da svojim posebnim angažovanjem u oblasti interneta stvari konkuriše „Eplu“ i „Guglu“. Razvoj operativnog sistema Harmony počeo je još 2016. godine, ali ceo proces je značajno ubrzan kad je Vašington stavio kompaniju na crnu listu i tako joj onemogućio pristup neophodnim mobilnim čipsetima i ključnim uslugama kompanije „Gugl“. S obzirom na to da su Android i iOS već odavno učvrstili dominaciju na tržištu pametnih telefona, cilj „Huaveja“ je da bude najuspešnija u međusobnom povezivanju elektronskih uređaja i njihovih dodataka.

Projekat Harmony je kompanijin veliki prodor na potrošačko tržište. Svetska potražnja za pametnim kućnim uređajima, kao što su pametni zvučnici, proizvodi za video-zabavu i pametne brave, očekuje se u narednim godinama, a Kina će postati najveće tržište pre 2025. godine, pokazuje jedno istraživanje. Broj korisnika koji će u prvim godinama prihvatiti Harmony , biće najvažniji pokazatelj potencijala novog operativnog sistema, jer programeri aplikacija i prodavci hardvera obično ne žele da ulažu u neproverenu novu platformu. Poznato nam je da Tizen kompanije „Samsung“ i mobilni operativni sistem „Majkrosofta“ nisu uspeli da se probiju na tržištu pored dva giganta.

Iz kompanije kažu da su se opredelili za takav korak jer su sigurni da će doći di zasićenja u oblasti mobilnog interneta izgrađenog zahvaljujući pametnim telefonima. Zbog toga su odlučili da njihov operativni sistem neće biti tek zamena za Android или iOS jer od toga ne bi imali koristi ni njihovi korisnici, a ni programeri aplikacija. Kompanija je predstavila brojne uređaje koje pokreće HarmonyOS , i obećava da će operativni sistem omogućiti uređajima da dele podatke, pa čak i računarsku snagu, tako da korisnici mogu da dobiju usaglašenu i konstantnu uslugu, kako na uređajima „Huaveja“, tako i na nezavisnim uređajima.

Kompanija je, takođe, prikazala vezu sa računarima, iako su radili pod operativnim sistemom Windows i kreirala dodatak HarmonyOS koji je trebalo da omogući dublju povezanost između uređaja, pa umesto da datoteku sa svog telefona šaljete na računar pomoću određene aplikacije, lako možete da se krećete kroz datoteke svog telefona na računaru pomoću programa za pregled i uređivanje fajlova i foldera.  HarmonyOS ima cilj da bude pravi operativni sistem za više uređaja, tako da možete da prenesete zadatke iz menadžera zadataka na telefonu na povezani tablet i da nastavite tamo gde ste stali. Funkcionalnost operativnog sistema prevazilazi tipične pametne uređaje na koje možda mislite. HarmonyOS može da radi na pametnim rernama i frižiderima, a veza između uređaja i dalje je korisna. Možete da proverite temperaturu frižidera pomoću telefona или podesite tajmer za pećnicu. Sve se svodi na povezivanje i omogućavanje da funkcije različitih uređaja budu potpuno ugrađene u operativni sistem.

Kompanijine najave odražavaju njenu potrebu da se posveti drugim hardverskim kategorijama, a ne samo mobilnim telefonima. Mnogi od tih uređaja mogu da koriste bežičnu, a ne mobilnu vezu, što olakšava prevazilaženje sankcija koje se odnose na 5G čipove. Što se tiče mogućih problema u vezi sa zaštitom privatnosti, kompanija kaže da uvek ima na umu privatnost svojih korisnika i da je nekoliko agencija potvrdilo njene za napore u zaštiti privatnosti. Dodavanje uređaja koji će postati deo „super uređaja“ zahteva posebnu potvrdu na oba kraja kako bi se osiguralo da niko ne zadire u vaš lični ekosistem. Kompanija je prijavila pad prodaje od 17 procenata u prva tri meseca ove godine, drugi uzastopni kvartalni pad posle nekoliko godina izvanrednog napretka zahvaljujući proizvodnji pametnih telefona. Posle uvođenja sankcija, kompanija je bila prisiljena da potraži nove izvore zarade u mnogobrojnim poslovnim poduhvatima, kao što su obnovljivi izvori energije i električna vozila.

Ipak, „Huavej“ u svojoj borbi za internet stvari treba da se suoči sa oštrom konkurencijom kod kuće u Kini, gde „Epl“ ima odanu bazu korisnika na premijum nivou, čak iako su mnogi dodatni programi nedostupni. Lokalni dobavljač telekomunikacionih usluga „Šaomi“, takođe, brzo širi sopstveni IoT ekosistem prilagođen Android ponudama. U kompaniji očekuju da će HarmonyOS biti instaliran na oko 200 miliona huavej pametnih telefona u Kini pre 2022. godine. Dodatnih 100 miliona uređaja, kao što su projektori i pametni zvučnici nezavisnih proizvođača, takođe će instalirati novi operativni sistem do kraja ove godine. To bi trebalo da im omogući solidnu osnovu za početak, jer, kako tvrde troškovi razvoja i rada programera aplikacija za HarmonyOS predstavljaju samo mali deo troškova tradicionalnih mobilnih platformi.

6394-da-li-se-kompanija-huavej-izborila-sa-trampovim-sankcijama