Da li ste zavisni od svojih uređaja? Uradite ovaj test i proverite

Hajde, pokušajte da ne obraćate pažnju na pristiglu tekstualnu poruku или pokušajte da isključite telefon. Za mnoge od nas povezanost sa internetom i društvenim medijima je isto toliko važna koliko i hrana. Ako mislite da niste emocionalno i psihološki povezani sa telefonom, tablet-računarom, personalnim računarom i kablovskim/internet priključkom, varate se. Isprobajte proces brzog digitalnog pročišćenja i proverite koliko dugo možete da izdržite i koliko je takvo iskustvo bolno. Kada ažuriraju psihijatrijsku literaturu o ovom periodu naše civilizacije, očekujte jednu veliku promenu u Maslovljevoj tradicionalnoj hijerarhiji potreba, koja se nekad sastojala od pet osnovnih potreba: fiziološke potrebe, potrebe za sigurnošću, potrebe za pripadnošću, potrebe za uvažavanjem i potrebe za samoostvarenjem. Pored svih promena do kojih je dovela pandemija Covida -19 i koje je istakla Svetska zdravstvena organizacija, treba spomenuti i da će nova Maslovljeva piramida morati da napravi prostora za ogroman uticaj koji tehnologija i društveni mediji imaju na svaki deo našeg života. Prilično je jasno da će pristup internetu biti od presudnog značaja za nove rang liste jer je neprekidna veza postala nezamislivo bitna i ključna za naš život i direktno se odnosi na gotovo svaki od prethodnih nivoa ponašanja u Maslovljevoj analizi.

Održivost, sigurnost, društvo, reputacija i ostvarenje danas su čvrsto utkani u našu interakciju sa našim uređajima – i uglavnom su neizbežni i neminovni. Zapitajte se da li mislite da zaista ima svrhe da vežbate ako vam fitbit nije napunjen i ako ne prati sav napor koji ulažete. Koraci koji se ne mere i odmah sinhronizuju su kao drveće koje pada u šumi. Ne možete deliti i smejati se onome što sistem ne može da vidi. Dakle, u čemu je poenta?

Da biste na brzinu stekli uvid u opseg problema – u slučaju da nedavno niste doživeli nestanak struje или prekid interneta, izgubili telefon или niste uspeli da dovoljno napunite uređaje – isprobajte ove jednostavne eksperimente. Pre svega, moramo da vas upozorimo. Ovi testovi izdržljivosti su samo za odrasle osobe. Ne pokušavajte da nametnete bilo koje od ovih teških i mučnih iskušenja svojoj deci, jer, jednostavno, nisu dorasli zadatku. Presešće im i mrzeće vas najmanje nedelju dana. Svi ovi testovi utemeljeni su na vremenskom periodu i iskreno se nadam da još uvek imate sat negde u kući koji bi vas obavestio kada isteknu zadati intervali, jer ne možete da koristite telefon или bilo koji drugi povezani uređaj da biste to proverili. I nemojte ni pomisliti da tražite od Alekse da uključi štopericu.

Ako i dalje imate fiksni telefon koji bi mogao da zazvoni tokom testova, nemojte se javljati – verovatno je neko iz servisa za prodaju putem telefona или neko ko sprovodi neku nevažnu anketu или neki prevarant. Budite sigurni da će vas ponovo pozvati. Može biti bilo ko, ali, sigurno, niko vas od vaših prijatelja neće pozvati jer više nemaju predstavu o tome koji je vaš kućni broj telefona. I iskreno, i sami biste se teško prisetili starih poznatih brojeva koje ste nekada mogli da izdeklamujete naizust. Kada ne koristite telefon, neverovatno je koliko brzo zaboravite brojeve. Svakog dana sve više i više ovih „ljudskih“ veština prepuštamo mašinama. Pamćenje, navigacija, pravopis, pisana slova, i tako dalje. Sve te veštine su uglavnom nestale. Većina dece danas ne ume čitko da piše, a neka ne mogu jasno da napišu ni svoje ime. Ako imaju u kući telefonski imenik, rečnik или neku drugu tešku knjigu, uglavnom je koriste da bi seli na nju kako bi stigli do površine kuhinjskog stola.

Test 1: Utišajte i sklonite uređaje negde van vidokruga 30 minuta u periodu između 9 i 18 sati.

Čini nam se da bi svako mogao da radi bez svojih uređaja pola sata, a da se potpuno ne izbezumi, ali bićete neprijatno iznenađeni kad shvatite koliko je teško postići čak i ovaj izuzetno skroman nivo povlačenja od tehnologije. Svima nam se žuri. Svi smo mnogo bliže povezani sa uređajima svakog dana (sviđalo se to nama или ne) nego što smo ikada želeli da budemo. Ako ostanemo bez njih – čak i tokom kratkog vremenskog perioda – postajemo mnogo nervozniji i uznemireniji nego što smo mogli da očekujemo. Naravno, lekari i mame, policajci i trgovci deonicama mogu racionalizovati potrebu da budu trenutno i uvek dostupni, ali to je mnogo više fizička i emocionalna potreba nego bilo kakav profesionalni zahtev. Ne govorimo o pogodnosti или udobnosti, već više o porivu, koji u našoj deci stvara urođenu potrebu.

Test 2: Sedite sami i ćutite 20 minuta. Ne gledajte u telefon, ekran или neki drugi uređaj.

Ovde ne mislimo samo na trenutni „strah od propuštanja“ (FOMO), već govorimo o pokušaju da prevaziđemo znalački i stručno proizvedene zavisnosti čija je žudnja isto toliko žestoka kao što su cigarete bile za mnogobrojne glupe ljude u prošlosti. Držanje cigarete i uvlačenje dima nekada nije bilo samo nešto što su radili nervozni ljudi jer nisu znali šta će s rukama или kancerogena pomoć devojkama koje drže dijetu, već nešto što ih je smirivalo, kao što cucla smiruje bebe. Kancerogeni štapić između usana bio je „cool“ i smirivao je pojedince ako nisu bili zabrinuti za pluća или svoju budućnost. Danas, umesto toga, zgrabite telefone i proverite obaveštenja isto toliko brzo i iz skoro istih razloga. Čak ćete zbog toga biti mnogo strpljiviji dok čekate u redu или na mreži. Buljenje u televizor nekada je bilo jednostavno sredstvo za uspavljivanje, ali sada kretanje kroz društvene mreže nudi elegantnije, brže i zadovoljavajuće rešenje. I, naravno, uvek možete da obavljate više zadataka i istovremeno gledate televiziju i posećujete društvene mreže, dok se pretvarate da slušate komentare svog supružnika или nekog drugog. Najbolje od svega je to što možete sebi da kažete da ste – na neki bizaran način – takođe, vrlo produktivni.

Test 3: Oduprite se iskušenju da pogledate telefon или računar 10 minuta pošto ste čuli zvuk koji vas obaveštava da vam je stigla poruka, e-pošta, tvit или da vas neko zove.

Ako mislite da su vaši psi povremeno uslovljeni kao oni Pavlovljevi, samo na brzinu pogledajte svoje prijatelje i članove porodice kada im se telefoni oglase. Najverovatnije ni vi niste bolji kad treba da se oduprete pozivu sirene, bez obzira na to šta u tom trenutku radite. Skoro je nemoguće da ne skrenete pažnju na telefon koji se oglašava. Jednostavno ne možemo da odolimo tim zvukovima iako nas uglavnom iznevere kad proverimo šta su nam doneli. Obično se ispostavi da nam danas još jednom niko nije poslao poruku u kojoj nas obaveštava da smo nasledili milion dolara od davno zaboravljenog rođaka. Ipak, to nas neće sprečiti da sledeći put napravimo istu glupost. Ličimo na psa koji juri automobil i jednostavno se tom porivu ne možemo odupreti.

Zaključak: Neprestano uočavamo da ne razumemo или ne cenimo koliko tehnologije mogu biti moćne i kako mogu da kontrolišu naš život sve dok ne postane kasno или dok ne pokušamo da ograničimo njihov uticaj. Bitka protiv mobilnih telefona je odavno izgubljena. Bez njih ne možemo da živimo. Možda bismo, ako uskoro preduzmemo određene korake, mogli da spasimo svoju decu od bolesti i gadosti na društvenim mrežama.

5976-da-li-ste-zavisni-od-svojih-uredaja-uradite-ovaj-test-i-proverite