Da li su virtuelne kreditne kartice bezbedne?

Čini nam se da je korišćenje virtuelnih kreditnih kartica bezbedan način plaćanja, naročito ako razmišljamo o mogućnosti krađe podataka. Šta su, u stvari, virtuelne kreditne kartice? Da li imaju neke nedostatke?
Ljudi širom sveta plaćaju račune, kupuju robu i usluge i prenose novac na mreži. Takav postupak ima mnogo prednosti, ali i jedan veliki nedostatak koji je povezan sa bezbednošću. Naime, milioni postaju žrtve prevare i krađe identiteta svake godine.
Ipak, ništa nije savršeno. Da biste ostali bezbedni na mreži, potrebna je budnost, bezbedan softver i niz veština neophodnih da biste se bezbedno kretali kroz World Wide Web. Kada je u pitanju onlajn plaćanje, virtuelne kreditne kartice mogu da pruže skoro neprobojan sloj bezbednosti.
Šta su virtuelne kreditne kartice i kako funkcionišu?
Virtuelne kreditne kartice su u suštini privremene digitalne kartice napravljene za jednodnevnu ili čak jednokratnu upotrebu. Virtuelna kartica je povezana sa stvarnom kreditnom karticom ili bankovnim računom. Uz to dobijate nasumično generisani broj kartice, datum isteka i sigurnosni kôd. Zbog toga, vaše stvarne informacije nikome nisu vidljive, niti se dele sa bilo kim.
Da bismo bolje razumeli kako virtuelne kreditne kartice funkcionišu, zamislimo hipotetički scenario. Ulogovali ste se na svoju omiljenu platformu za e-trgovinu, napunili korpu raznim proizvodima, uneli svoje podatke i sad bi trebalo da platite. Međutim, umesto da unesete broj svoje kreditne kartice, generišete novu virtuelnu kreditnu karticu i ubacujete sve potrebne informacije sa nje.
Nekoliko nedelja kasnije, saznajete da je zlonamerni haker upao u tu platformu za e-trgovinu i kompromitovao je. Sajber-kriminalac je provalio u sisteme kompanije, ubacio zlonamerni kôd na veb-stranicu i prikupio informacije korisnika, uključujući brojeve kreditnih kartica. Pošto ste koristili virtuelnu kreditnu karticu, a ne pravu, fizičku karticu, vaši podaci i bankovni račun su bezbedni. Virtuelna kreditna kartica koju ste koristili je već istekla, tako da možete bezbrižno da nastavite sa kupovinom i životom.
To je, u suštini, ono što virtuelne kreditne kartice predstavljaju. One skrivaju vaše prave informacije od zlonamernih aktera i štite vas od sajber-kriminala. Očigledno, one takođe pružaju više privatnosti od fizičkih kreditnih kartica, što je samo dodatni bonus.
Kako dolazimo u posed virtuelne kreditne kartice?
Jasno je da su virtuelne kreditne kartice nešto što svako kome je stalo do bezbednosti (i teško zarađenog novca) treba da razmotri. Dakle, kako da dođemo do nje? Odgovor bi mogao malo da vas razočara, ali najbolje je da kontaktirate svoju banku i pitate da li nude virtuelne kreditne kartice. Mnoge banke imaju tu mogućnost.
Međutim, ako vaša banka ili izdavalac kartice iz nekog razloga ne može da vam obezbedi virtuelnu kreditnu karticu, postoji još jedna usluga koju biste mogli da koristite, a naziva se Privacy To je jednostavna onlajn platforma, laka za korišćenje i generiše virtuelne kreditne kartice. U suštini, sve što treba da uradite je da dodate izvor finansiranja, generišete karticu i to je to – možete odmah da počnete da koristite svoju virtuelnu kreditnu karticu.
Naravno, platforma Privacy nudi mnogo više od toga. Omogućava vam da postavite ograničenja potrošnje, kreirate onlajn novčanik sa nekoliko kartica, podesite periodična plaćanja (odlično za usluge pretplate), pratite svoju potrošnju i još mnogo toga. Platforma takođe ima mobilnu aplikaciju i proširenje za pregledač, tako da možete koristiti uslugu na skoro svakom uređaju.
Što je još važnije, platforma je veoma bezbedna. Usklađena je sa PCI-DSS, što znači da poštuje iste standarde kao i banke u Sjedinjenim Državama. Sve komunikacije između centara podataka su zaštićene IPsec-om (Internet Protocol Security) sa AES-256 enkripcijom, dok je veb saobraćaj obezbeđen TLS-om (Transport Layer Security). Lozinke korisnika se heširaju, a njihovi podaci čuvaju na geografski raspoređenim serverima.
Platforma nudi tri različita plana: Personal, Pro i Teams. Personal je besplatan, ali ne možete da kreirate više od 12 virtuelnih kreditnih kartica mesečno. Sa Pro planom, možete da kreirate do 36 kartica. Ako se odlučite za Teams plan, možete da napravite do 60 kartica mesečno. Ta dva plana koštaju 10 i 25 dolara mesečno.
Međutim, postoji jedan veliki problem sa platformom. Naime, mogu da je koriste samo građani Sjedinjenih Država (oni koji su legalno prijavljeni), kao i stanovnici Portorika, Guama, Devičanskih ostrva, Severnih Marijanskih ostrva i Američke Samoe. Kompanija na svom zvaničnom sajtu kaže da radi na tome da svoje usluge učini dostupnim širom sveta.
Koje su mane korišćenja virtuelnih kreditnih kartica?
Jedan očigledan nedostatak virtuelnih kreditnih kartica je činjenica da ne možete da ih koristite lično. Međutim, možete da dodate neke virtuelne kreditne kartice u bezbedan i pouzdan mobilni novčanik i da platite na taj način kada je to moguće.
Glavni nedostatak korišćenja virtuelnih kreditnih kartica, za razliku od fizičkih, je to što su namenjene za jednokratnu ili jednodnevnu upotrebu. Osim toga, čak i ako virtuelna kartica nije namenjena za privremenu upotrebu, trebalo bi da generišete nove prilično često kako biste osigurali maksimalnu bezbednost. Uz to, ako nešto platite na mreži virtuelnom kreditnom karticom, a onda zahtevate povraćaj novca kada roba ne stigne ili stigne oštećena, nikako ne možete da dobijete novac nazad ako je broj kartice već istekao.
Postoji još jedan mogući nedostatak. Ponekad jednostavno morate da koristite istu karticu za plaćanje usluge. Na primer, ako rezervišete hotel na mreži svojom virtuelnom kreditnom karticom, ali ne platite punu sumu unapred, hotel bi od vas mogao da traži da platite sobu istom karticom kojom ste je rezervisali, što vi ne možete da uradite ako je vaša virtuelna kreditna kartica već istekla.
Virtuelne kreditne kartice su bezbednije od fizičkih kartica
Virtuelne kreditne kartice su bezbedne, jednostavne za korišćenje, besplatne (ili u najmanju ruku pristupačne) i ojačaće vašu bezbednost i privatnost. Što je najvažnije, zaštitiće vas od prevare, krađe i svih vrsta sajber-kriminala.
Uvek postoji mogućnost da naiđete na probleme, da ne možete da dobijete povraćaj novca ili slično, ali to je verovatno kompromis koji bi većina bila spremna da napravi. I dok ne dobijete virtuelnu kreditnu karticu, obavezno se upoznajte sa najčešćim bezbednosnim pretnjama za kupovinu na mreži i naučite kako da ih izbegnete.