DARPA ulaže sredstva u stvaranje računara koji se ne može hakovati

Projektna agencija za napredna odbrambena istraživanja ( DARPA) u potrazi za hardverskim rešenjima, odlučila je da Univerzitetu u Mičigenu da 3,6 miliona dolara da bi se finansiralo istraživanje tima naučnika i inženjera koji rade na razvijanju Morfeja ( Morpheus), odnosno novog pristupa dizajniranju hardvera kojim će moći da se napravi računar koji je nemoguće hakovati. Finansiranje Morfeja je samo jedan od mnogih projekata u koji je Agencija uložila novac u potrazi za rešenjima hardverske sajber-bezbednosti. Program finansiranja je deo inicijative za bezbednost sistema integrisanu kroz hardver ( SSITH) koju sprovodi Agencija. Iako naziv pomalo podseća na Zvezdane ratove, inicijativa je realna i od suštinske je važnosti jer izgleda da se nije mnogo postiglo sa rešenjima u domenu softverske bezbednosti. „Bezbednost elektronskih sistema je do sad bila poverena softveru, ali izgleda da je poverenje u takav pristup najbolje opisano ironičnim nazivom „ispravi i pomoli se“ ( patch and pray)“, kaže Linton Salmon menadžer SSITH programa.

Prema Salmonovim rečima, sad nam je najpotrebniji pametniji hardver. Ova trka protiv sve pametnijih sajber-uljeza nikad se neće okončati ako nastavimo da pravimo sisteme oko naivnog hardvera koga softver može da nadmudri na nebrojeno mnogo načina. Vođa tima Morfej Tod Ostin tvrdi da će projekat dobiti svoju potvrdu u budućnosti. Koncept dizajniranja hardvera kojim se bave u Morfeju usredsređen je na stalno kretanje podataka. Informacije se pomeraju i uništavaju brzo i nasumično. Ako potencijalni sajber-uljez otkrije grešku или slabost u sistemu, podaci će se pomeriti na drugo mesto dok on smisli način kako da napadne i preuzme sistem. Prema Ostinovim rečima, tim stvara računar koji će biti nerešiva zagonetka. „Kao kad bih vam svaki put kad trepnete dok slažete Rubikovu kocku, napravio drugačiji raspored“, kaže Ostin opisujući funkcionisanje novog računara.

Ako hakeri ne mogu da prikupe informacije koje su im potrebne da bi sproveli napad, zaštićeni su i hardver i softver, smatra Ostin. Agencija želi da se za sledećih pet godina pronađe odbrana protiv sedam osnovnih vrsta slabosti hardvera: dozvole i privilegije, greške u pomoćnoj memoriji, upravljanje izvorima, curenje informacija, numeričke greške, greške šifrovanja i ubacivanje kodova. Ostin tvrdi da će program onemogućiti sve navedene vrste napada kad Morfej bude potpuno završen.

4714-xa-darpa-xa-ulaze-sredstva-u-stvaranje-racunara-koji-se-ne-moze-hakovati