Deca su izgubila sposobnost da razgovaraju zbog opsednutosti tehnologijom

Džef Kini, američki autor knjiga za decu – najpoznatija je Gregov dnevnik – rekao je da današnja deca imaju prilično nerazvijenu sposobnost da razgovaraju jer su opsednuta savremenim tehnologijama i upozorava nas da nisu „dovoljno socijalizovana“. Američki pisac za decu prodao je više od 150 miliona knjiga iz pomenute serije Gregov dnevnik i na osnovu svake od njih je snimljen film. Međutim, Kini tvrdi da ekran i bioskopsko platno stvaraju probleme piscima koji žele da svoje knjige postave u realan svet.  Odnos dece i savremenih tehnologija opisao je kao „veliki eksperiment današnjice“. „Ne znam da li neko ima pravo rešenje za nastalu situaciju, ali ne možemo da poreknemo da se komunikacija među decom promenila iz osnove i verovatno zauvek“, rekao je Kini.

„Želimo da naša deca budu potpuno socijalizovana i da umeju da razgovaraju, ali, izgleda da je to zauvek nestalo. Recimo, kad krenemo nekud automobilom, moja deca su uvek zaokupljena mobilnim telefonima, a ja se tad osećam prilično čudno – vozim po gradu, svi ćute i ne odvajaju se od telefona. Zbog toga mislim da smo bitku izgubili, a mi, roditelji, snosimo deo krivice za takvu situaciju.“ Kini dodaje da je najveći problem roditelja vreme koje njihova deca provode ispred ekrana.
Njegove knjige su prevedena na više od 50 jezika, seriju o Gregovom dnevniku piše već deset godina, a pri tom je i kreator veb-stranice Poptropica koja prikazuje virtuelni svet i obiluje igricama i pričama.

Prema njegovim rečima, odnos između dece se promenio, kao i njihov odnos prema uređajima savremenih tehnologija. Zbog toga mu je sve teže da piše o detinjstvu, a da ne spomene telefone или slanje poruka. Sve teže mu je da svog Grega Heflija, uplašenog osnovca, smesti u stvarni svet, a zanemari sprave koji danas obeležavaju detinjstvo. Autor je nedavno napisao dvanaestu knjigu u seriji o Gregovom dnevniku The Getaway ( Bekstvo) i smatra da će o Gregu sigurno pisati sledećih 10 godina jer je lik živopisan. Pre dve godine, Kini je otvorio knjižaru blizu Bostona i ogorčen je što su mnogobrojne knjižare jednostavno nestale. Veruje da je izuzetno važno da deca osete pravu, papirnu knjigu u rukama jer se tako vezuju za ideje i reči na stranicama koje mogu da drže i da osete papir pod prstima.

4644-deca-su-izgubila-sposobnost-da-razgovaraju-zbog-opsednutosti-tehnologijom