Direktori kompanija „Gugl“, „Fejsbuk“ i „Tviter“ pred Američkim Senatom

Članovi Komiteta za trgovinu Američkog Senata odlučili su da uruče pozive direktorima tri navedene kompanije da se pojave na saslušanju. To znači da će se Sundar Pikaj, Mark Zakerberg i Džek Dorsi morati da odgovaraju na pitanja senatora u vezi sa politikom koju sprovode prema različitim vrstama sadržaja koji se pojavljuje na njihovim platformama. Jedno od glavnih pitanja biće i pravna zaštita koju uživaju u vezi sa onim sadržajima koje ostavljaju na platformama или ih uklanjaju. Osim toga, sigurno će se govoriti i o kontroverzama koje su se pojavile, a odnose se na zaštitu privatnosti i dezinformacije. I republikanci i demokrate u Komitetu bez izuzetka su glasali za pozivanje direktora navedenih kompanija. Međutim, svaka strana će verovatno imati različite prioritete, pošto republikanci uglavnom ističu navodnu cenzuru konzervativnih stavova na mreži, dok se demokrate usredsređuju na poštovanje konkurencije i objavljivanje dezinformacija.

„Nikada u istoriji čovečanstva nije postojala tako nagomilana moć kakvu danas imaju visokotehnološke kompanije, koje poseduju novac i monopol, moć i oholost koje su stekli jer niko nije ni pokušao da tu njihovu moć kontroliše i zauzda“, rekao je republikanski senator Ted Kruz posle glasanja. Pozivi su usledili posle prethodnog saslušanja u julu kada su direktori kompanija „Amazon“, „Epl“, „Fejsbuk“ i „Gugl“ svedočili pred Kongresnim komitetom o problemima konkurencije i tvrdnjama o pristrasnosti. 

Zaštićeni položaj

Trenutno su platforme društvenih mreža i druge veb-stranice zaštićene od krivičnog gonjenja prema Članu 230 Zakona o pristojnosti komunikacija. To, u stvari, znači da platforme nisu odgovorne za ono što objavljuju njihovi korisnici ako uklone neprimereni sadržaj posle obaveštenja o njemu, što ih razlikuje od tradicionalnih novinskih izdavača. Ipak, takvo odricanje od odgovornosti ponovo je došlo u žižu interesovanja pošto je predsednik Tramp tvrdio da Član 230 više ne bi trebalo da se primenjuje ako su društvene mreže angažovane na „uređivačkim poslovima“ – na primer, kada je društvena mreža Tviter počela da dodaje upozorenja i oznake na neke predsednikove objave. Demokrate u Komitetu za trgovinu prvobitno su bili protiv toga da se direktori tri velike kompanije pozovu na saslušanje, što je bio predlog republikanaca, ali predomislili su se u četvrtak, kad je obim rasprave proširen.Trampov protivkandidat na predstojećim izborima iz redova demokrata, Džo Bajden, prethodno je rekao da Član 230 treba opozvati, ali iz sasvim drugačijih razloga, koje je nazvao „propagiranjem laži“. Prvobitno su tri direktora pozvana da pristupe ispitivanju dobrovoljno, što su odbili.

Novi nadzor

Zvanični poziv koji je upućen direktorima tehnoloških divova predstavlja za njih novu borbu sa zakonima i pravilima dok će se, s druge strane, suočiti sa nizom kritičnih odluka vlasti u narednim nedeljama. Na saslušanju koje je obavljeno u julu ove godine, kome je prisustvovala i kompanija „Amazon“, govorilo se antimonopolskim pitanjima, zajedno sa navodima da su namerno eliminisali manje konkurente da bi obezbedili dominaciju na tržištu. Izveštaj Kongresa o tom događaju treba da bude objavljen sledeće nedelje. Poznato je i da američko Ministarstvo pravde razgovara sa državnim tužiocima o potencijalnom antimonopolskom slučaju protiv kompanije „Gugl“ u vezi sa njenim poslovanjem. Proces bi mogao da počne već sledeće nedelje. Treba napomenuti da se slični procesi planiraju i van granica Sjedinjenih Država. Nacrt verzije budućeg zakona Evropske unije navodno zabranjuje tehnološkim gigantima da svoje proizvode stavljaju u povoljniji položaj.

Nacrt Zakona o digitalnim uslugama, sa kojim su upoznate brojne novinske kuće, kaže da će veliki tehnološki „čuvari kapija“ možda morati da dele korisničke podatke sa konkurentima da bi u nekim okolnostima stvorili ravnopravne uslove.
Novinska agencija Rojters izveštava da Kina priprema sopstvenu istragu u vezi sa monopolskim položajem kompanije „Gugl“ zbog njenog operativnog sistema Android. I, konačno, sankcije koje je Amerika nametnula kompaniji „Huavej“ iz straha po nacionalnu bezbednost stavile su kompaniju u vrlo težak položaj. Ipak, jedan od najvećih svetskih proizvođača telefona kaže da će sledeće godine početi da koristi sopstveni operativni sistem. I ta odluka se očekuje ovog meseca.

5992-direktori-kompanija-gugl-fejsbuk-i-tviter-pred-americkim-senatom