Direktori pred odborom odgovaraju za širenje lažnih vesti

Direktori društvenih mreža Mark Zakerberg, Sundar Pikaj i Džek Dorsi odgovarali su pred američkim političarima zbog širenja dezinformacija na Jutjubu, Tviteru i Fejsbuku. To je prvo saslušanje koje je organizovano posle organizovanih nemira na Kapitolu, koje političari smatraju događajem koji je pokrenuo inicijativu za uspostavljanje mnogo strožih pravila. Najveća pažnja biće posvećena zakonu prema kome su internetske platforme oslobođene odgovornosti za sadržaj koji na njima objavljuju treće strane.

Zasedanje je počelo prilično agresivno kad je predsedavajući Majk Dojl pitao sva tri direktora da li se osećaju odgovornim za događaje u Vašingtonu. Nijedan od njih nije bio spreman da pruži ni potvrdan ni odričan odgovor. Istovremeno je uputio zahtev trima platformama da uklone dvanaest vrlo aktivnih naloga protivnika vakcinacije, koji su, prema njegovim rečima, odgovorni za 65 procenata svih dezinformacija o vakcinama. Pri tom im je dao rok od 24 sata, posle čega bi trebalo da mu predaju izveštaj o tome šta su uradili.

U suštini, američka vlada razmatra ukidanje Člana 230, zakonskog akta koji je uspostavljen u najranijim danima interneta i prema kome vlasnici veb-stranica mogu da vrše moderaciju sajta, ali nemaju zakonsku odgovornost jer oni, zapravo, nisu izdavači. Direktor „Fejsbuka“ Mark Zakerberg se zalaže za delimične izmene pomenutog člana.

„Verujemo da će Kongres razmotriti mogućnost da platforme budu posredno odgovorne za objavljivanje određenog nedozvoljenog sadržaja u zavisnosti od mogućnosti kompanija da iskoriste najbolje metode u borbi za sprečavanje širenja takvog sadržaja“, napisao je Zakerberg.

Uopšteno govoreći o dezinformacijama, rekao je da govor mržnje čini tek mali deo onog što korisnici Fejsbuka mogu da vide, a što se tiče političkih objava one čine oko 6 procenata ukupnog sadržaja koji se pojavljuje kod svakog korisnika. Upoznao je prisutne sa naporima koje je njegov tim uložio u borbu protiv dezinformacija i pri tom istakao da sarađuje sa 80 organizacija koje proveravaju činjenice i obeležavaju netačne objave. Društvena mreža je uklonila 12 miliona lažnih objava u vezi sa kovidom-19.

Gospodin Pikaj je rekao da je Jutjub tokom 2020. godine otkrila i uklonila sadržaje koji su davali pogrešne informacije glasačima, dok su informativni paneli na početnoj stranici platforme za razmenu video-snimaka o kovidu-19 pregledani više od 400 milijardi puta. I on se osvrnuo na Član 230, rekavši da bi njegovo ukidanje „imalo neželjene posledice – štetilo i slobodnom izražavanju i sposobnosti platformi da preduzmu odgovorne mere kako bi zaštitile korisnike suočene sa izazovima koji se neprestano razvijaju“.

Direktor Tvitera gospodin Dorsi rekao je da napori u borbi protiv dezinformacija moraju biti povezani sa „sticanjem poverenja“ korisnika, što bi bilo moguće postići usredsređivanjem na „povećanje transparentnosti, obezbeđivanje proceduralne pravičnosti, omogućavanje algoritamskog izbora i jačanje privatnosti“. Nije spominjao zakonske regulative, ali govorio je o dva nedavna eksperimenta – Birdwatch i Bluesky – koji su sprovedeni da bi se mreža izborila sa dezinformacijama.

Birdwatch ima oko 2.000 članova koji pripadaju zajednici Tvitera, a njihov zadatak je da označe obmanjujuće tvitove i da im dodaju beleške. Izgleda da prva istraživanja funkcionisanja takve procedure pokazuju da beleške mogu biti uravnotežene provere činjenica или potpuno objektivne kritike.
Bluesky je nezavisni tim koga finansira Tviter, a koji radi na stvaranju otvorenih i decentralizovanih standarda za društvene medije.

Predsednički izbori

Trojica direktora su se pojavili pred dva pododbora Senata i pred Komitetom za energetiku i trgovinu. Saslušanje je najavljeno u februaru pošto je ustanovljeno da su se učesnici u nemirima na Kapitolu organizovali i okupili zahvaljujući društvenim mrežama i podržali kampanje, kao što je StopTheSteal, koje su pogrešno tvrdile da je Donald Tramp pokraden na predsedničkim izborima. Tada su nadležni izjavili: „Pošto je samoregulacija društvenih medija podbacila, moramo da radimo na promeni podsticaja koji pokreću kompanije društvenih medija da dozvole, pa čak i promovišu dezinformacije.“

Nemiri u Vašingtonu predstavljali su presudan trenutak i za tehnološke gigante. Platforma Fejsbuk je uklonila nalog g. Trampa i čeka odluku sopstvenog nadzornog odbora o tome da li njegov nalog može biti vraćen na mrežu. Društvena mreža Tviter je preduzela odlučnije korake i trajno zabranila Trampov nalog, čak i ako bi se ponovo kandidovao za tu funkciju. Ipak, mnogi su smatrali da su platforme društvenih medija dozvolile da talas nepoverenja u legitimitet izbornog rezultata poraste.

Američka organizacija SumOfUS pregledala je desetine naloga, stranica i grupa na društvenim mrežama i utvrdila da su „postupci, algoritmi i alati tehnoloških platformi direktno podstakli“ nasilje. Tviter, Fejsbuk i Gugl „pokazali su da su bili izuzetno neuspešni u sprečavanju eskalacije nasilja“, zaključuje se u njenom izveštaju. FullFact , organizacija za proveru činjenica sa sedištem u Velikoj Britaniji, koja sarađuje sa tehnološkim firmama kako bi pronašla metode za borbu protiv dezinformacija, rekla je za BBC : „Loše informacije uništavaju živote. Posle američkih izbora, videli smo kako su lažne tvrdnje i teorije zavere direktno podstakle napade na demokratiju.“

„Internet kompanije treba da odgovaraju pred demokratskim institucijama za mere koje preduzimaju u borbi protiv dezinformacija. Odlučivanje treba da bude otvoren, demokratski i transparentan proces i ne treba da ima u svom središtu komercijalne interese.“ Trojica rukovodilaca suočena su sa nizom saslušanja pred Kongresnim odborima ove godine. Ovo će biti četvrti nastup gospodina Zakerberga, a treći za gospodina Dorsija i gospodina Pikaja.

6316-direktori-pred-odborom-odgovaraju-za-sirenje-laznih-vesti