Dobro je da NASA nije pod upravom doktora Faučija

Guverneri „plavih država“ (demokrate) neprestano ponavljaju svoja uznemirujuća upozorenja da će se nebo srušiti na nas posebno ako se odlučimo da u šetnju po parku izađemo bez zaštitne maske. Birokrate stalno izdaju zastrašujuća upozorenja da je cela Amerika, ako ne i ceo svet, na ivici Armagedona izazvanog korona virusom. Sva je sreća da naučnici u NASA i preduzetnici koji rade u kompaniji SpaceX Ilona Maska ne zasnivaju svoje aktivnosti na izjavama proroka koji predviđaju dolazak sudnjeg dana, među kojima su najglasniji Bil de Blasio gradonačelnik Njujorka или guvernera Kalifornije Gavina Njusoma. Svi bi trebalo da budemo zahvalni zbog toga što ni Mask ni Džim Bridenstajn, šef svemirske stanice ne obraćaju pažnju na kontradiktorne proglase doktora Antonija Faučija, или preterano kukanje Rika Brajta razbesnelog sejača straha koga je predsednik Trump nedavno smenio.

Ako vremenske prilike budu povoljne, u sredu, nešto posle 16:30 po istočno američkom vremenu (odnosno, 22:30 po srednjeevropskom letnjem vremenu) ogroman raketni motor Falcon9 kompanije SpaceX poleteće sa iste one lansirne rampe u Svemirskom centru Kenedi sa koje je posada Apola 11 počela svoj zadivljujući let prema Mesecu. Ove nedelje, posle skoro 51 godine, astronauti Bob Benken i Dag Harli biće spremni za poletanje u svemirskom brodu Crew Dragon potpuno ispunjenom najnovijim tehnološkim dostignućima. U poređenju s njim, unutrašnjost mesečevog komandnog modula Apola 11, koji je tada predstavljao najveće dostignuće tadašnje nauke, izgleda potpuno bledo. Sutradan će se spojiti sa Međunarodnom svemirskom stanicom (ISS).

Lansiranje rakete u sredu ima ogroman značaj. Uz to, treba istaći da se lansiranje obavlja u trenutku kad mnoge vladine agencije i poslovne kompanije strahuju da urade bilo šta. Prošlo je skoro deset godina otkad su se američki astronauti otisnuli u Zemljinu orbitu sa teritorije Amerike u raketi koja je napravljena u Americi. Posle obustavljanja Američkog šatl programa pre devet godina, i bez bilo kakvog programa lansiranja teških letelica koji bi ga zamenio, NASA je bila primorana da se osloni na ruske rakete koje su slale astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu. Takvo poniženje će biti okončano kad se raketa Falcon9 podigne noseći na svom vrhu svemirski brod Crew Dragon.

Svi prethodni američki svemirski programi sa ljudskom posadom – Merkur, Blizanci i Apolo, šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka, kratkotrajni projekat Skajlab 1973-1974. godine, i program svemirskih šatlova koji je trajao tri decenije, od 1981. do 2011. godine – lansirani su pomoću raketa koje su bile u vlasništvu vlade Sjedinjenih Država. Svaki Amerikanac koji je došao do Međunarodne svemirske stanice uspeo je to da postigne zahvaljujući raketnom motoru koji je bio u vlasništvu ruske vlade.

Ovonedeljno lansiranje pod kontrolom kompanije SpaceX predstavlja istorijsku prekretnicu jer će po prvi put američki astronauti poleteti u svemir pomoću raketnog motora koji je u vlasništvu privatne američke kompanije. Tramp je naglasio da namerava da prisustvuje lansiranju svemirskog broda Crew Dragon . Ako je suditi po nedavnim predsednikovim pojavljivanjima u javnosti, sigurni smo da predsednik neće nositi zaštitnu masku dok bude prisustvovao istorijskom trenutku. Verovatno neće ni Mask ni Bridenstajn.

Predsednik Kenedi se 25. maja 1961. godine obratio Kongresu i podsticao Ameriku da se posveti poduhvatu koji je u to vreme bio samo daleki san, a to je da spusti ljude na Mesec i da ih bezbedno vrati na zemlju do 1970. godine. Hvala Bogu, da danas, posle 59 godina, dok su milioni Amerikanaca svakodnevno bombardovani užasnim upozorenjima i preteranim strahovima o COVIDU -19, imamo predsednika, šefa svemirske stanice i direktora kompanije SpaceX (zajedno sa hiljadama zaposlenih u NASA i kompaniji SpaceX ) koji dele mišljenje Džona Kenedija, a ne Antonija Faučija.

5853-dobro-je-da-nasa-nije-pod-upravom-doktora-faucija