Dronovi na točkovima najavljuju leteće automobile budućnosti

Naučnici u Institutu za tehnologiju u Masačusecu rade na stvaranju pametnog navigacionog sistema koji će voditi dronove kroz vazduh u gradu i po gradskim ulicama, naravno, bez opasnosti od sudara. Za razliku od dobro poznatih dronova, ovi bi imali točkove i mogli bi da se kreću i po tlu. U Laboratoriji za računarsku nauku u veštačku inteligenciju na Institutu, razvijaju se dronovi koji bi mogli bezbedno da se kreću po tlu i potraže mesto za parkiranje. ali i da vešto izbegavaju zgrade i građevine u gradu dok lete. Vozila na točkovima su efikasna, ali ograničena prostorom po kome mogu da se kreću, dok su letelice mnogo spretnije, ali troše i mnogo više goriva. Dakle, zadatak naučnika je da od obe vrste prevoznih sredstava uzmu ono što je najbolje. Ako bi prevozna sredstva mogla da lete i da se voze po tlu, bila bi veoma korisna u okruženjima sa mnogo prepreka, preko kojih bi moglo da se leti, a ispod njih da se vozi.

Sistem koji razvijaju na Institutu koristi algoritme da bi otkrio najsigurnije staze u urbanom okruženju. U ponedeljak je Institut objavio video sadržaj u kome je prikazano osam dronova sa točkovima u akciji. Sistem može da kontroliše najviše 80 dronova koji se sigurno neće međusobno sudariti. Iako im predstoji dug put do stvaranja dronova koji bi mogli da prevoze ljude, ipak sagledavaju ogromne mogućnosti projekta kao i njegov doprinos smanjenju saobraćajnih gužvi.

Naučnici su objavili i rad u kome se detaljno opisuje proces stvaranja takvog prevoznog sredstva. Njihov eksperiment, svakako može poslužiti kao osnova za napredni kompjuterski sistem koji će upravljati putevima za letenje i vožnju većeg broja vozila, da li uobičajenih или samovozećih. U svakom slučaju, poštedeće nas zaglavljivanja u saobraćajnim gužvama.

4436-dronovi-na-tockovima-najavljuju-letece-automobile-buducnosti