DuckDuckGo pravi popis svih koji vas prate

Internet pretraživač se sad redovno šunja po internetu, pravi spiskove svih onih koji vas prate i, naravno, blokira ih. Odavno imamo dodatni posao da nekako izbegnemo i ako je potrebno blokiramo oglase i ostale dosadne smetnje takve vrste kojima je preplavljena doslovno svaka veb-stranica. Pretraživač DuckDuckGo se nada da će vam takve okolnosti olakšati tako što će vam napraviti listu (naravno, besplatno) onih glavnih prestupnika koji vas ometaju. Osim toga što je lista besplatna, biće i redovno ažurirana. U objavi na blogu, u kojoj su korisnici upoznati sa novim servisom, koji se naziva Tracker Radar , pretraživač DuckDuckGo , između ostalog, piše da su programi za blokiranje oglasa i praćenja osnovna potreba, ali tvrdi da nisu dovoljno efikasni niti su održivi.

Na primer, jedna od najpopularnijih listi koju koristi program za blokiranje, a koja se naziva EasyList , obuhvata skoro 100.000 pravila – jedinstvene lokatore resursa (URL) или nizova na koje se program za blokiranje upućuje da obrati pažnju. To je sjajno sredstvo, ali zbog toga što se već godinama ručno sređuje prilično je natrpana: hiljade tih pravila mogu biti potpuno beznačajni или netačni, a mnoga se neće ni pojaviti tokom pretraživanja koje obavlja prosečni korisnik, možda tek nekoliko od prvih 100 navedenih veb-stranica.

Pristup pretraživača DuckDuckGo počinje od prazne liste i koristi program za popisivanje veba – virtuelne mrežne agente koji posećuju i popisuju odabrane aspekte veb-sajta – da bi stvorio stalno promenljivu bazu podataka pravila koja se prilagođava najnovijim varkama programa za praćenje i administratora sajtova. Ta baza podataka može biti istovremeno sveobuhvatna i fleksibilna jer upoređuje obrasce otprilike 50.000 veb-lokacija da bi napravila pravila i veze. Programi za praćenje su postali izuzetno napredni, a postoje metodi za korišćenje više lokacija i servisa da bi se identifikovao korisnik koji se isključio iz kolačića i dugih tradicionalnih signala. Redovnim poređenjem ponašanja mnogobrojnih sajtova i profilisanjem tehnika koje koriste, podaci koji se dobiju su izuzetno vredni, mnogobrojni i ažurirani.

U suštini, to je osnovni smisao. DuckDuckGo ima svoj paket dodataka i aplikacija orijentisanih na privatnost koji bi ljudi voleli da koriste, a podaci iz programa Tracker Radar će, naravno, biti integrisani sa njima. Štaviše, usluga se obezbeđuje besplatno, a obuhvata ne samo podatke, već i šifru za njihovo prikupljanje i grupisanje, svima onima koji žele da ga sami koriste или poboljšaju. To znači da, ako trenutno koristite neki popularni program za blokiranje, kao što je uBlock Origin или neki sličan njemu, verovatno ćete imati koristi od ove nove baze podataka, a da pri tom, ne morate ni prstom da mrdnete. S druge strane, ako vam se dopada zamisao o elegantnom rešenju protiv praćenja i želite da pretraživaču DuckDuckGo pružite šansu, pronađite dodatne komponente/proširenja/dodatne programe za vaš omiljeni pretraživač (pretpostavimo da je to Chrome , Firefox или Safari ) или na mobilnom uređaju pokupite samostalni pretraživač DuckDuckGo .

5773-xa-duckduckgo-xa-pravi-popis-svih-koji-vas-prate