Džef Bezos zvanično je pokrenuo sveobuhvatnu ofanzivu na Donalda Trampa. Ko će pobediti?

Ugovor JEDI je sve promenio

Netrpeljivost između „Amazonovog“ Džefa Bezosa i predsednika Donalda Trampa sve je veća. Ipak, situacija se može pogoršati. Američka medijska kuća CNBC u ponedeljak je objavila zapanjujuću vest u kojoj se navodi da Amazon zahteva zvanično saslušanje predsednika Donalda Trampa kako bi se utvrdilo da li je lično doprineo tome da kompanija „Majkrosoft“, a ne „Amazon“ dobije vladin ugovor vredan 10 milijardi dolara za usluge računarstva u oblaku koje će biti pružene Pentagonu kao deo onoga što je postalo poznato kao ugovor o Zajedničkoj odbrambenoj infrastrukturi organizacije (Joint Enterprise Defense Infrastructure – JEDI).

U oštroj izjavi za CNBC, kompanija „Amazon“ je rekla da želi da utvrdi da li se Tramp umešao u vladine operacije radi sopstvene lične koristi – nešto što je, kako kompanija tvrdi, činio i ranije.  „Predsednik Tramp više puta je pokazao spremnost da koristi svoj položaj predsednika i glavnog komandanta kako bi se mešao u vladine funkcije – uključujući i federalne nabavke – za svoje lične interese i planove“, rekao je portparol „Amazona“. „Očuvanje poverenja javnosti u proces nabavke u zemlji zahteva otkrivanje i dopunu administrativnog zapisa, posebno u svetlu izjave predsednika Trampa da „treba zeznuti Amazon“. Pitanje je da li bi predsedniku Sjedinjenih Država trebalo dozvoliti da budžet Ministarstva odbrane koristi za sopstvene lične i političke ciljeve.“

Bezos i Tramp godinama su u sukobu. Tramp je bio posebno kritičan prema Vašington postu, koji je u Bezosovom vlasništvu, i rekao da ga Bezos koristi da bi se obrušio na njega i njegovu administraciju – optužba koju su Post i Bezos negirali. Tramp je takođe kritikovao „Amazon“ zbog plaćanja neadekvatnog poreza u zemlji i prebacivanja velikog dela poreznog opterećenja u inostranstvo. Čak je kritikovao „Amazon“ zbog isplata Američkoj poštanskoj službi.

Sa svoje strane, Bezos, koga je Tramp nazvao „Džef Bozo“, obrušio se na Trampa u više navrata, a posebno je imao za cilj zaštitu štampe i slobode štampe od Trampovih stalnih napada. Ipak, „Amazon“ i Bezos su osetili pravu nepravdu prošle godine, kada je Ministarstvo odbrane objavilo da planira da dodeli „Majkrosoftu“, a ne „Amazonu“ ugovor vredan 10 milijardi dolara za JEDI, odnosno projekat računarstva u oblaku. Ubrzo nakon toga, kompanija „Amazon“ je podnela tužbu protiv vlade, rekavši da je postupak licitiranja imao „jasne nedostatke, greške i nepogrešivu pristrasnost“.

Pri podnošenju tužbe u decembru, kompanija je tvrdila da je i sam Tramp pokrenuo „napade iza kulisa“ na „Amazonove“ napore da dobije ugovor. Kompanija je takođe citirala belešku bivšeg ministra odbrane Džejmsa Matisa, koji je rekao da je Tramp želeo da „zezne Amazon“ i spreči kompaniju da dobije ugovor. Ali to je samo deo priče. Čak i ako Tramp nije imao direktnog uticaja na proces izbora, on je izrazito glasan o svom preziru prema „Amazonu“ i Bezosu, a ta javna kritika verovatno je uticala na proces konkurisanja i odlučivanja, tvrdi „Amazon“. Bez obzira na to šta se događalo, šanse da Tramp bude saslušan u ovom slučaju su male jer do sada, predsednik nije komentarisao „Amazonov“ potez. Ali ako je išta sigurno, borba između Trampa i Bezosa tek je počela. A moglo bi da postane ružnije.

5676-dzef-bezos-zvanicno-je-pokrenuo-sveobuhvatnu-ofanzivu-na-donalda-trampa-ko-ce-pobediti