Elektronska osveta: poučne priče

Ovi uvređeni IT profesionalci su se osvetili bivšim poslodavcima – ali je većina na kraju dobila po zasluzi

Donald Burlson je svoju računarsku osvetu napravio još 1985, toliko davno u eri računara da je u izveštaju o osudi u New York Times -u reč „virus“ stavljena u navodnike. Burlsonov zločin – napravio je zlonameran program, podesio ga da se pokrene pošto on napusti  firmu, tvrdio da je to kasnije uradio neko drugi sa njegovom lozinkom – postao je šablon za generacije nezadovoljnih IT profesionalaca. Burlsonov program je izbrisao 160.000 zapisa o platama i odgodio isplate za mesec dana. On je osuđen za taj zločin i još je morao da plati 12.000 dolara po zasebnoj privatnoj tužbi. 

Gde je farmaceutska kompanija Shionogi najviše pogrešila u postupanju sa bivšim IT profesionalcem Džasonom Kornišom ? Da li onda kad su ga zadržali kao konsultanta i posle njegovog napuštanja kompanije zbog svađe sa upravom? Da li kada su prekinuli taj ugovor, ali su propustli da ponište njegovu lozinku? Da li onda kada su propustili da primete da je on instalirao vSphere VMware konzolu koja će mu omogućiti da sa jednog mesta bez napora kontroliše sve virtuelna servere kompanije? Radeći sa besplatne Wi-Fi priključne tačke u McDonaldu, Korniš je izbrisao 88 servera i izazvao štetu vrednu 800.000 dolara. I on je uhvaćen i priznao je krivicu, služi zatvorsku kaznu od 41 meseca. 

Patricija Fauler naizgled nije imala posebno osmišljen plan protiv bivših poslodavaca u Suncoast Community Health Centers , osim što je htela da ih iznervira. Pošto je dobila otkaz zbog odricanja poslušnosti, fajlovi rukovodilaca su počeli da nestaju, lozinke su se misteriozno menjale, a povećanja plata i trajanja odmora zaposlenih su se iznenada pobrkala. Nakon što ju je par puta posetio FBI, Faulerova je popustila i priznala svoja nedela. Otišla je u zatvor na 18 meseci.

Izvor: IT WORLD

2404-elektronska-osveta-poucne-price